Nudli

 Nudli sunt galuste din faina cu cartofi, un fel de gnocchi in varianta nemteasca. Aluatul este exact ca si cel de galuste cu prune. De obicei atunci cand fac galuste cu prune, dintr-o parte a aluatului fac si nudli. De obicei in zona noastra se mananca dulci, ca desert. Nudli se pot trage in unt, apoi da cu pesmet si zahar, pot fi mancati cu dulceturi sau branza dulce, cu nuca cu mac sau orice altceva va mai place. dar , la fel de bine pot fi servicti cu sosuri sarate sau branzeturi sarate, sau chiar pe post de galuste de supa.
Oricum i-ati pregati, nudli sunt foarte gustosi. In unele zone din Romania sunt cunoscuti sub numele ciudat de „putisoare”.

Ingrediente:
500 g cartofi
2 oua mici
faina cat cuprinde
putina sare
apa pentru fiert
pesmet
putin ulei sau unt
zahar (nuca, mac, branza dulce, scortisoara etc)

1. Curatam cartofii si ii punem la fiert, ca pentru purée. Unii prefera sa ii fiarba in coaja, dar merge mai repede asa.

2. Apoi, pregatim pesmetul. Eu prefer sa il fac in casa, dar puteti sa folositi din cel cumparat. Nu avem mult de lucuru cu el, trebuie doar sa il prajim in putin ulei sau unt. Nu foarte tare, sa se arda, ci doar cateva minute, cat sa isi schimbe culoarea. Putem adauga si putina scortisoara. Trebuie amestecat tot timpul.

3. Punem la fiert apa cu putina sare.

4. Cartofii fierti si raciti se zdrobesc bine cu o furculita sau cu telul pentru purée. Nu trebuie sa fie chiar o pasta perfecta. Adaugam ouale si un varf de cutit de sare si amestecam bine. Apoi adaugam faina treptat, pana obtinem un aluat elastic, usor de modelat care nu se mai lipeste de maini.
Din cauza cartofilor, aluatul se va inmuia din nou, dar este bine sa nu mai adaugam faina decat in momentul in care il lucram. Daca aluatul devine prea tare, si nudli vor fi tari.

Este foarte important sa lucram tot timpul cu mainile pudrate cu faina. De asemenea si planseta si ustensilele de lucru trebuie bine pudrate cu faina. rupem bucati din aluat si le rulam intre parme pana obtionem forma alungita de nudli. II asezam pe masa pudrata cu faian si continuam pana cand terminam cu tot aluatul.

Intre timp, apa a inceput sa clocoteasca. Am pus nudli in apa si i-am lasat sa fiarba incet aprox 5 minute. Nu trebuie firti prea mult. verificati doar sa fie patrunsi pana in mijloc.

Iam scos din apa in care fierbeau direct intr-o alta oala, cu apa rece, sa nu ramana lipiciosi. De acolo i-am scos pe fiecare cu o lingura, si i-am tavalit prin pesmet.

I-am servit cu zahar!

Pofta buna!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*