Cum se fac gnocchi

Gnocchi sunt galuste mici din aluat de faina sau gris ori faina de malai, cu cartofi sau branza. Se serevesc cu diferite sosuri de rosii, pesto, branzeturi, ca si garnituri, sau in locul pastelor sau galustelor obisnuite. Sunt foarte usor de facut si foarte gustoase.

Ingrediente:

Ingrediente:

2 cartofi mari (aprox 400 g)
2-3 oua
faina cat cuprinde
putina sare
apa pentru fiert
putin ulei sau unt

Curatam cartofii si ii punem la fiert, ca pentru purée. Unii prefera sa ii fiarba in coaja, dar merge mai repede asa. Cand sunt bine fierti, ii lasam putin sa se raceasca, apoi ii curatam si ii zdrobim ca si pentru puree. II lasam apoi sa se raceasca complet. (este necesar sa fie reci pentru ca aluatul sa iasa bine)

Punem la fiert apa cu putina sare. (aprox 2-3 l)

Asadar, cartofii fierti si raciti se zdrobesc bine cu o furculita sau cu telul pentru purée. Nu trebuie sa fie chiar o pasta perfecta. Adaugam ouale si un varf de lingurita de sare si amestecam bine. Apoi adaugam faina treptat, pana obtinem un aluat elastic, usor de modelat care nu se mai lipeste de maini. Aici am explicat ce inseamna faina cat cuprinde 
Din cauza cartofilor, aluatul se va inmuia din nou, dar este bine sa nu mai adaugam faina.
De aceeea este foarte important sa lucram tot timpul cu mainile pudrate cu faina. De asemenea si planseta si ustensilele de lucru trebuie bine pudrate cu faina.

Impartiti aluatul  in cateva bilute si rulati-le in cordoane lungi si groase de aprox 1 – 1,5 cm pe o planseta.
Taiati bucatele mici de 2-3 cm. Cu ajutoprul unei furculite dati-le forma specifica. Adica apasati furculita peste o bucatica de aluat sau rulati bucatica de aluat peste dintii furculitei apasand usor, pana cand obtineti acele dungi. Nu trebuie sa fie perfecte, pentru ca sunt facute manual si cu mult drag, asa ca vor fi extrem de gustoase.
Intre timp, apa a inceput sa clocoteasca. Punem galustele la fiert. Amestecam usor sa nu se prinda de fundul oalei, apoi cand se ridica la suprafata, le lasam sa fiarba 3-4 minute. Gustati sa fie fierte in interior, dar nu le lasati sa se inmoaie prea tare.

Strecurati galustele, apoi imediat trageti-i intr-o tigaie cu putin unt. Serviti cu orice sos va place (merg perfect sosurile pentru paste). Noi i-am gratinat cu  mozzarella,  parmezan si salvie la cuptor.

Pofta buna!

 

 

 

 

3 Comments

  1. De foarte mult timp imi doresc sa le fac (pentru ca iubec sa le mananc)…Poate imi voi face curaj la weekend 🙂

  2. esti un fotograf de exceptie pe langa bucatar priceput! pozele tale dau grai preparatelor: "mancati-ne, suntem delicioase"!!

  3. Scuze ca te corectez dar fierbandu-le mai mult se întregesc nu se inmoaie

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*