Cum se cultiva ceapa si usturoiul… la noi in gradina

Dupa  multe saptamani cu ploaie si vreme prea rece pentru aceasta perioada, in sfarsit a iesit soarele si pe strada noastra. N-am stat mult pe ganduri si cu niste aripioare de pui crocante la pachet am plecat spre gradina. Am fost harnici azi si am semanat ceapa si usturoiul, patrunjelul si morcovii.

Ajutorul meu de baza a fost Maya care a semanat ceapa si usturoiul. Am observat ca ii face mare placere sa lucreze in gradina, si in plus abia asteapta sa guste din ceea ce a semanat. Cu gandul la salate proaspete de primavara la care putem folosi ceapa si usturoiul verde, am decis sa nu lasam mult spatiu intre bulbii de arpagic pentru ca vrem doar ceapa verde, nu vrem sa o cultivam pentru a o pastra pentru iarna si o vom rari pe masura ce o consumam. Bineinteles ca cele 5 randuri pe care le-am semanat vor ajunge pentru tot cartierul, dar nu-i bai- sa fie!

 Pentru a planta ceapa aveti nevoie de arpagic- cepele acelea mici, care trebuie plantate cu radacinile in jos in brazde nu foarte adanci, acoperiti cu aproximativ 2-3 cm de pamant.   Daca doriti ceapa matura si nu ceapa verde, plantati arpagicul la distante de aprox 10 cm cu distante de 15-20 cm intre randuri. Lasati ceapa sa creasca, iar frunzele ei sa se usuce si apoi o scoateti din pamant.  ceapa copta trebuie lasata la uscat dupa ce a fost cultivata pentru a putea fi pastrata pentru iarna, in locuri uscate si racoroase. Cu ustoriul faceti exact la fel.
Nici ceapa nici usturoiul nu necesita o ingrijire deosebit,. trebuie doar sa avem grija sa nu fie napadite de buruieni si sa le udam din cand in cand.
Tot astazi am semanat patrunjel si morcovi, tot asa pe randuri. Semintele de patrunjel si morcovi nu trebuie sa fie semanate foarte adanc- la aproximativ 2 cm de suprafata, tot pe randuri. Pentru ca plantele sa nu fie prea dese, semintele se pot amesteca cu nisip inainte de a le semana. Presarati-le exacta sa cum ati presara sare. Udati foarte fin  (eventual cu un pulverizator) pentru a nu dezveli semintele. Dar despre morcovi si patrunjel vom mai vorbi. Despre patrunjelul pe care il putem cultiva si in ghiveci si de la care folosim doar frunzele, am mai scris si aici. unde gasiti fotografii pas cu pas.
O primavara frumoasa va dorim!

 

Chiar daca a fost frig, ploaia a fost mana cereasca pentru buruieni…  am facut ceva fitness astazi 🙂

 

 

Ceapa nu a mai avut rabdare sa  fie semanata si a incoltit in frigider…continuarea- in pamant 🙂

 

Nu ne-a venit ideea sa desfacem cateii de usturoi acasa, asa ca am pierdut ceva vreme cu asta la locul faptei, dar a fost placut- cert e ca ni s-a facut pofta de ceva cu mujdei 🙂

 

Uite ce frumos a aranjat Maya usturoiul in pamant! Va dati seama ce frumos o sa creasca!

 

Un vizitator neasteptat!  A incercat sa se ascunda in geanta de la camera foto pe care o lasasem in iarba 🙂 asa ca a fost musai sa-i facem o sedinta foto. I-am dat drumul apoi. Probabil ca ne vom mai intalni cu ea.  Ne gandim la un nume 🙂

3 Comments

  1. Neata.Multumim.foarte frumos.eu am pus ceapa si usturoiu acum 2 sapta.cam tarziu dar vremea nu m-a lasat am pus si ardei capia la rasad,gras si iute dar ardeiu gras doar cateva fire au iesit cred ca semintele nu au fost bune asta e.
    pofta buna!.o zi minunata

  2. Hehe pozele astea imi aduc aminte de copilarie…adoram sa ajut cand era vorba de pus ceapa si usturoi…si chiar este usor 😀

Spune-ne parerea ta