Spanac (mancare de spanac)

…sau mancare de spanac. I-am spus simplu, “spanac” pentru ca multa vreme n-am stiut ca se poate face si alta mancare din spanac. Cand mama si bunica faceau mancare de spanac, se numea simplu, spanac. O mancam fie cu oua ochiuri, fie cu chiftele sau carne pane. Reteta era putin diferita fata de ce fac eu acum. Si asta pentru ca mama il facea cu rantas in care prajea si usturoiul si faina in putin ulei…o combinatie destul de indigesta din punctul meu de vedere. Asa ca am modificat-o dupa gusturile mele:

Ingrediente:

500 g spanac proaspat
1 litru de lapte
4 linguri de faina
3-4 catei de usturoi
sare si piper dupa gust
3-4 linguri de smantana grasa, de casa
Spanacul se spala foarte foarte bine, frunza cu frunza, sub jet de apa rece si daca este cazul, se curata de codite. Se fierbe aprox. 3 litri de apa cu sare. Cand clocoteste se adauga spanacul si se lasa la fiert  3 minute. Nu mai mult, pentru ca isi pierde culoarea. Se strecoara si se lasa la scurs, apoi se toaca foarte marunt (cat vreti voi de marunt) cu un cutit. Se poate si in robotul de bucatarie, dar parca iese prea marunt si nu-mi place.
 
Intre timp se pregateste un sos din restul ingredientelor. Adica se pune laptele la fiert. Intr-o cana se amesteca faina cu smantana si putin din lapte si cand laptele de pe foc da semne ca incepe sa fiarba se adauga amestecul cu faina, amestecand tot timpul cu un tel. Se lasa sa dea cateva clocote sa se ingroase compozitia. Adaugam spanacul, sare si piper, mai lasam jumatate de minut la foc mic, apoi adaugam usturoiul ras pe razatoarea mica. dupa inca jumatate de minut, spanacul este gata. Daca vi se pare prea groasa compozitia, se mai poate subtia cu apa sau lapte. Daca va place putin mai acrisor se poate adauga la fnal iaurt sau otet dupa gust. 
Pofta buna!

 

14 Comments

  1. The Wandering Oltean

    E extraordinat cit de reala pare ultima poza.. mai ca vreau sa bag un deget in ea.

    Personal, preparatul asta este perfect ca garnitura la o steak medium rare

  2. Si mie imi place spanacul preparat in acelas mod, cu o singura observatie: spanacul NU SE FIERBE IN APA MULTA! Eu folosesc reteta (preluata de la mama mea) cu cantitati egale de apa, respectiv: pui 500 mml apa la fiert si cand da in clocot, adaugi 500 g frunze curatate si spalate; la un litru de apa – 1 kg de spanac etc. Spanacul se inmoaie imediat si isi micsoreaza volumul; se fierbe doar 2-3 minute, astfel pastrandu-si culoarea si aroma si un gust "nediluat". Incearca;-)

  3. Imi place tare mult spanacul!!!Prezentarea de nota 10 plus!Weekend placut!

  4. Reteta e simpla si super-gustoasa… dar tu ai reusit sa aduci si aceasta banala mancare la rang de arta! BRAVO!

  5. E delicios spanacul facut dupa reteta asta, si mult mai usor si dietetic fata de varianta clasica, in care prajim faina si usturoiul. Super! Al meu e pe foc, mai da un clocot…si apoi, la infulecat!!!

  6. Este o reteta foarte foarte buna, am facut cu spanac congelat, iar la sfarsit am simtit nevoia de acrisor, si am folosit lămâie. Este delicios, nu credeam ca un "spanac" poate fi asa de bun!

  7. niste lamaie sau otet chiar ar fi indicate pt ca favorizeaza absorbtia fierului (informatie din Totul despre mame….zilele astea am auzit la Mihaela Bilic)

  8. Eu prepar spanacul un pic diferit;
    Fierb 2 cartofi , putin orez si un morcov(in putina apa,desigur se condimenteaza dupa gust),cind sint gata adaug spanacul sa fiarba 2-3 min apui pasez toata compozitia.
    In alt vas topesc cam 100 gr unt, adaug a2 linguri de faina mestecind in continuu, apoi adaug lapte. Se face la foc mic.Cind compozitia se ingroasa un pic ,se toarna peste compozitia cu spanac.
    Se primeste un fel de supa-crema , pe care o servesc cu crutoane.Copilul meu adora aceasta receta.
    Uneori mai adaug si brocoli.
    NB. Ingredientul principal sa fie SPANACUL.
    Pofta Buna.

  9. Andreea Indrei

    Eu am adaugat la final si un cub de unt 🙂

  10. este o reteta,foarte delicioasa dar hai sa-ti dau un sfat..pt orice preparat facut cu spanac,pt a nu mai fi asa“indigest“precum spui tu.eu adaug cateva stafide in mancare,acest tips l-am vazut in bucatariile italiene…si chiar da rezultate,taie acea “amareala“ data de frunze.Sa gatesti cu spor,te admir..iar fotografiile sunt atat de reusite,te felicit!!!

  11. DIn partea mea ai nota maxima!! Ador spanacul si , cand am il gatesc aproape ca tine. Iese minunat !!! Felicitari pentru toate retetele publicate si pentru talent…

  12. feliciacristea

    asta este piureul de spanac, mancarea se face cu ceapa usor calita in care pui spanacul oparit si taiat, cu zeama de la fiert frunzele, si la urma lamaie si pasta de rosii. sa nu uit si de patrunjel verde tocat. e un deliciu, poate incearca cineva !

  13. feliciacristea

    eu fac mancarea cu ceapa usor calita, spanac oparit si taiat, zeama de la fiert frunzele ,la urma felii de lamaie si pasta de rosii, plus patrunjel verde, este un deliciu, incercati !

  14. Excelentă rețeta… Am facut-o pentru prânzul de astăzi

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*