01 septembrie 2011

Iaurt de casa

iaurt de casa
De multa vreme voiam sa va arat iaurtul meu de casa si astazi i-a venit randul. Am avut niste lapte in plus, numai bun pentru asa ceva. In mod normal as fi facut branza din el, dar Maya a ales iaurt, asa ca m-am conformat. Laptele pe care il cumpar eu, de la cineva care are vaca, este foarte gras, de unde si smantana foarte galbena care s-a adunat deasupra. Nu l-am degresat si nu am adunat smantana, iar astfel iaurtul a iesit cremos, si aproape fara pic de zer. Puteti sa folositi lapte din comert, din acela proaspat pentru consum sau lapte crud de la automatele de lapte. Laptele UHT nu stie sa faca iaurt.

Pentru a face iaurt mai avem nevoie si de culturi vii de bacterii (pentru ca de fapt bacteriile sunt cele care se ocupa de facutul iaurtului). Ei bine, culturile astea le putem obtine din…iaurt. Eu cumpar iaurt din comert, dar din cel de la firmele locale, mai mici, care contin cu adevarat aceste bacterii. De regula gasiti astfel de culturi in iaurturile cu termen de garantie foarte mic (2-3 zile).

Ingrediente:

2 litri de lapte
1 cutie mica iaurt (se pot folosi si doua cutii)

Laptele se aduce la temperatura corpului uman, aproximativ 37 de grade. Tineti si voi un deget in el si cand simtiti ca nu e nici rece si nici cald, e numai bun. Luati din ele cateva linguri si amestecati-l cu iaurtul. Amestecati bine pana ce iaurtul se dizolva- sa nu mai aiba gogoloase. Turnati totul in restul de lapte. Turnati laptele in borcane, cani sau ce vreti voi si lasati-l la temperatura camerei cel putin 12 ore.  Daca il vreti mai acru se poate lasa si 24 de ore.  Vasele se pot acoperi, dar n-au nimic nici daca la lasati descoperite. Apoi trebuie sa-l puneti in frigider si sa-l consumati in urmatoarele doua zile. Cel mai bine este sa-l gustati, si sa-l faceti cat de acru va place.


Pofta buna!
Print

iaurt de casa iaurt de casa iaurt de casa

29 de comentarii:

  1. frumoasa poza ! Mi-ai adus aminte de iaurtul ce-l facea bunica !Dupa atatia ani,mi se pare ca m-ai simt gustul lui.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Foarte bun iaurtul de casa, totusi am o nelemurire. Este necesar sa amesteci cu iaurt? Eu de obicei cand am lapte de ,,casa,, si fac iaurt nu adaug si las pana a 2-a zi si se face perfect. Asa am invatat de la tatal meu, el este mare consumator de iaurt facut in casa? Sper sa nu fie cu suparare ca am intrebat :) O seara placuta!

    RăspundeţiȘtergere
  3. @Pansi multumesc! :)

    @Adela, ala nu-i iaurt, e lapte prins (la noi asa-i zice) sau lapte batut. Pentru iaurt, sana sau kefir exista culturi de bacterii.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Poti sa-mi dai si niste exemple de firme din astea de iaurt care s-ar potrivi?

    RăspundeţiȘtergere
  5. Aha, am inteles diferenta! o seara placuta!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Di Anais, eu iau iaurt de Pecica sau de Curtici, dar sunt producatori locali nu cred ca gasesti la tine. Cred ca si Napolact merge, e destul de bun.

    RăspundeţiȘtergere
  7. PS: sunt insarcinata, si cica nu prea am voie sa mananc lapte crud....oare iaurtul din laptele asta crud cumparat de la tarani, am voie> aveti idee>????

    RăspundeţiȘtergere
  8. Foarte bine arata si gustul la fel de bun presupun. Dar imi poti spune daca pot sa obtin iaurt de casa fara sa adaug iaurt de comert in el, in sensul ce culturi de bacterii se folosesc si de unde sa le obtin? Si inca ceva,am posibiltatea sa obtin lapte direct de la "sursa", dar ar trebui sa il degresez singura (din motive de sanatate din pacate). Cum pot sa obtin lapte degresat acasa? multam mult de raspuns :)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu fac iaurt de casa, din lapte fiert racit pana devine caldut, daca vreau sa fie mai gras adaug o lingura de smantana, daca nu il las asa in sticla pana dimineata...si iese f bun

      Ștergere
  9. Pai mai bine sa-l fierbi intai si sa-l racesti ca am inteles ca iese si asa. Sau poti sa faci din lapte pasteurizat din ala la punga sau la cutie, dar nu UHT. Cu laptele pasteurizat am incercat si iese. Eu imi permit sa fac din lapte crud pentru ca cunosc foarte bine sursa. Altfel nu as face nici eu.

    RăspundeţiȘtergere
  10. Raluca, am inteles ca se gasesc culturi din astea la farmaciile veterinare. Nu stiu sa iti dau detalii pentru ca nu am cumparat niciodata. Mai bine intri intr-una si intrebi. Laptele il degresezi manual. adica il pui intr-o oala, lasi sa se adune grasimea si smantana deasupra si o iei cu o lingura. Cand e rece se poate cel mai bine.

    RăspundeţiȘtergere
  11. super bun,stiu ca facea mamica mea,din lapte de vaca iese foarte bun,la 12 ore ,pupici ,bucura-te mancand aceasta bunatate

    RăspundeţiȘtergere
  12. Exact asa il fac si eu cand imi mai ramane putin iaurt. Daca nu mai am deloc, pun laptele asa simplu si nefiert si se face la fel de bun.
    Diferenta e ca daca pui putin iaurt in lapte, se face mai repede noul iaurt.

    RăspundeţiȘtergere
  13. Eu fac iaurt din lapte fiert. In vasul in care pregatesc iaurtul (borcan de sticla sau vas de lut)pun o lingura cu smantana de buna calitate
    (cam la un litru de lapte)cu care ung vasul prin interior. Adaug laptele caldut si amestec usor. Dupa 12ore sau mai mult (verificati miscand de vas)laptele este prins gata de consumat.

    RăspundeţiȘtergere
  14. Eu fierb laptele si cand a caldut adaug smantana sau iaurt ramas!!Pofta buna

    RăspundeţiȘtergere
  15. eu fac cu granule de chefir si am inteles ca este cel mai bun si cel mai sanatos,iar fetita se da in vant dupa el.Vedeti proprietatile chefirului de lapte si va veti convinge..

    RăspundeţiȘtergere
  16. De cand vreau sa fac si eu iaurt in casa si tot amanam, de teama ca nu-mi va reusi. Insa acum am prins curaj si voi incerca sa fac exact ca in reteta ta pentru ca am incredere ca imi reuseste. Revin cu impresii, dupa ;)

    RăspundeţiȘtergere
  17. Inchideti foarte bine vasele , altfel iaurtul rezultat are mari sanse sa fie produsul unei fermentatii cu tot felul de alte bacterii ce va pot trimite direct in spital ...

    RăspundeţiȘtergere
  18. vasele nu trebuie inchise perfect pentru a lasa iaurtul sa respire altfel nu e sanatos Daca vom fi atit de absurzi in privinta inbolnavirilor vom ajunge cu imunitatea zero

    RăspundeţiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundeţiȘtergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundeţiȘtergere
  21. am facut ieri iaurt asa cum ati scris voi l-am lacut in bol de plastic si l-am inchis cu capacu l-am invelit si cu o paturica sa mentin caldura si dimineata a iesit ceva de consistenta smintini curge asa intins si este foarte acru oare ce am gresit ? de ce l-am acoperit?de ce l-am invelit?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca este de vina temperatura care a fost mare, poti sa ei un litru de lapte dulce si sa-l amesteci cu cel acru si il lasi la temperatura camerei 6-8 ore, gusti si vezi daca iti place apoi la frigider repejor.

      Ștergere
    2. si nu trebuie acoperit total pentru ca bacteriile care fac iaurtul nu au aer si nu isi pot face treaba :) si asta se poate sa fie problema. Lasa putina er.

      Ștergere
  22. mersi de raspuns ,problema mea e ca se intindea si mi se parea scirbos,nu s-a inghegat .

    RăspundeţiȘtergere
  23. Nu cred ca este iaurt sa fie de culoarea care se vede pe poze.si eu fac iaurt de peste 50 de ani.dar nici
    Odata nu am vast asa ceva.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aveti drptate acolo an borcan probabil e putin unt topit dar e buna si combinatia aia dar trebuie f bine amestecat altfel devine gretos

      Ștergere
    2. e grasimea de la lapte/ smantana. eu stiu ce-o fi mancat vaca de a fost laptele asa de gras? sigur nu e un, ca doar eu la-m facut si stiu ce am pus in el.

      Ștergere
  24. buna ancercati varianta sa fierbeti jumatate din lapte an clocot lasatil sa se mai raceasca pana nu mai da senzatia de firbinte cam 50 de grade amestecati cu cealalta parte cu un borcan de iaurt indiferent dar pinetil antro cratita mai larga lasatil la temperatura camerei pan se face ca o crema mai amestecati putin sa se omogenizeze mai lasatil cam 2 ore dupa care punetil an borcane puteti sa puneti si fructe taiate cubulete mici si bagati la frigider succes e fffffffff bun pt pici [copii] pa

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...