Branza dulce de vaca

branza84

Nimic nu e mai bun decat branza dulce de vaca facuta in casa.
Cum se face branza dulce? Iata reteta pas cu pas.

In primul rand avem nevoie de lapte, un lapte mai gras daca se poate. Eu am folosit lapte de vaca adevarat, nu cumparat de la alimentara, ci de la bunul meu prieten Bogdan, care are o vaca si o hraneste numai cu iarba pe timpul verii. Nu incercati sa folositi lapte UHT ca nu functioneaza. Acesta nu contine bacteriile necesare. Laptele pasteurizat din comert, se preteaza, dar orientati-va spre cel mai gras daca doriti sa iasa o cantitate cat mai mare de branza.

Asa cum spuneam, am folosit 2 litri de lapte de vaca. L-am pus intr-un vas si l-am lasat sa se strice! Nu am pus nici lamaie, nici cheag, nici un agent care sa grabeasca fermentarea laptelui. Acesta se incheaga singur, lent si sigur. Dureaza intre 2 si 3 zile, in functie de cat e de cald locul in care il pastrati. In tot acest timp nu umblam la el. Il putem acoperi cu un tifon ca sa nu se puna praful.

Dupa ce se incheaga, il incalzim putin, pe aragaz, si amestecam cu o lingura de lemn in tot acest timp ca sa se incalzeasca uniform. Trebuie incalzit foarte putin, asa cam cat sa poti tine un deget in el. Zerul se va separa de branza, in acest moment.

Compozitia pe care o obtinem o vom strecura cu ajutorul unei panze curate sau a unui tifon.
ea trebuie sa ramana in panza respectiva cateva ore, sau chiar pana a doua zi pentru ca tot zerul sa se scurga. In functie de cat de mult o lasam la scurs vom obtine o branza mai moale sau mai aspra (seaca).

Branza obtinuta in acest fel nu se compara la gust si calitate nici cu branza cumparata de la producatorii din piata si nici cu cea de la supermarket. Este excelenta mai ales pentru copii pentru ca nu contine conservanti.

Pofta buna!

branza8

branza4

branza3

30 Comments

  1. Este singurul blog din atatea existente care imi stimuleaza papilele gustative doar privind pozele, cand ma mai apuc si sa citesc reteta capitulez…. esti un bucatar adevarat. Felicitari!

  2. Hai, că m-ai omorât! Şi d-astea faci, bre? Felicitaţiuni şi numai bine! 🙂

  3. Delicios.Asta imi aminteste de verile la bunici,in copilarie,cand bunica ne facea branza dulce.

  4. Da, foarte buna branza facuta acasa din lapte adevarat 🙂 Imi amintesc si eu cum facea mami si cat de buna era.

  5. Felicitari, pe mine una mai lasat fara cuvinte, foarte fumos, am gasit foarte multe pe blogul tau ceea ce nu am mai gasit nicaieri asa ca te premiez, te astept la mine in vizita sa ridici premiul.

  6. bucatarmaniac

    Alexa, iti multumesc foarte mult pentru aprecieri!

  7. bucatarmaniac

    Nelinistitule, mai fac si din astea cateodata, ce sa fac! Multumesc si spor si tie la bucatarit ca vad ca te reprofilezi:P!

  8. bucatarmaniac

    David Octavian, iti multumesc!

  9. bucatarmaniac

    Ala Oancea, iti multumesc!

  10. bucatarmaniac

    Vicky, iti multumesc foarte mult pentru premii!

  11. Thanks! Am sa fac si eu pentru copii ca nu este dificil.

  12. bucatarmaniac

    E usor de facut si sanatos! Sa nu folosesti cumva lapte UHT ca nu iese!

  13. Cumpar de ceva vreme lapte proaspat de vaca de la tara. Dar sunt nedumerit, de ce cand fac branza de vaci din 4 litri de lapte dulce imi ies cantitati variabile de produs finit? Ca sa nu fie suspiciuni, precizez ca folosesc aceiasi reteta de preparare, temperatura de incalzire pe foc si timp de scurgere. Deci, consistenta finala a branzei de vaci rezulta cam aceiasi. Deci, imi iese produs finit ce variaza intre 1,3-1,4 Kg pana la 0,9 Kg de branza de vaci din 4 Kg. lapte proaspat. Eu am banuiala ca persoana in cauza imi falsifica laptele, adica mi-l indoieste cu apa. Exista vreo metoda ca sa depistez acest lucru? Cam cat este normal sa-mi iasa branza de vaci din 4 litri de lapte? Sa zicem pe timp de iarna si pe timp de vara? Cred ca pe timp de iarna ar trebui sa-mi iasa mai mult pentru ca laptele este mai gras. Multumesc celor ce-mi raspund.

  14. eu fac din 6 l 1 kg branza….asa ca e bine…eu cumpar laptedin magazin proaspat de 3,5 grasime..

  15. irinuca trutescu

    Tocmai ce ma confrutam cu o problema majora: in serbia nu exista branza proaspata de vaci asa ca la noi. Eu sunt absolut topita dupa prajiturile cu branza, budinci si alte retete care necesita prezenta branzei dulci. E bine ca mi-am petrecut ultimele doua ore rasfoindu-ti blogul… acum ca am gasit reteta asta, ma pun iar pe prajituri 🙂

    Numai bine! Esti o adevarata sursa de inspiratie.

  16. bucatarmaniac

    Popescu! Cantitatea de branza variaza in functie de cat de gras este laptele care probabil are vre-o legatura cu ce mananca vaca…banuiesc! Nu pot decat sa presupun!

  17. bucatarmaniac

    Irinuca, multumesc! Si spor la prajiturit! Atentie sa nu folosesti cumva lapte UHT (stiu ca ma repet dar nu functioneaza).

  18. mara_constantin

    Minunat, felicitari pentru initiativa. Imi place blogul tau la nebunie:)

  19. bucatarmaniac

    Mara_constantin, iti multumesc foarte mult!

  20. ura!!! imi fac branza dulce! O ador..asa am tinut regim – mancam branza dulce cu ardei dimineata ..numai ca ..nu stiu cat de slaba iese cu lapte de la tara

  21. bucatarmaniac

    Violeta, daca iei smantana de pe laptele prins, iese mai slaba. Poti sa o faci si din lapte de alimentara, dar din acela la punga, sau pe care scrie proaspat.Dar iese mai putina.

  22. interesant fara cheag,eu am facut chiar aseara dar cu cheag.Felicitari!

    • da fara cheag,la branza dulce reteta este adevarata,numai cand facem telemea atunci laptele trebuie sa fie dulce si se pune cheagmdar cand facem branza dulce laptele trebuie sa fie acrit,daca nu vrei sa astepti 2/3 zile pana se acreste pui un iaurt in lapte si pana a doua zi e acru,si uite asa invatam unii de la altii,spor la treaba

  23. bucatarmaniac

    anonim, n-am incercat niciodata cu cheag. Multumesc mult!:)

  24. daca e cheag natural, altfel e pacat s abagi chimicale in el;
    am facut din 6l lapte, dar am scos smintina, mai bine o pun la sfirsit,
    ca sa aiba gustul acela special;
    sa vad cit va iesi, acum e la scurs. 🙂

  25. daaa, am 700gr brinza, din 6 litri lapte,
    simintina cam 450 grame;
    cum am dat dor 1,5 /litru, nu e prea scump;
    din 9 lei, am brinza f putina, poate pt ca am luat smintina,
    ma gindeam ca va ramine in zar, fiind mai grasa, se dizolva in zer cred.

  26. buna! tocmai am facut reteta Dvs. si branza de vaci e delicioasa! Eu am primit de la bunica 2 l. de lapte si au stat de o sapt. in frigider si cand sa-l beau era acrisor. Am cautat pe net reteta de branza de vaci pt. ca am auzit ca se face din lapte "stricat". Am mai lasat o zi la caldura din bucatarie laptele ca sa se lege un pic, apoi ,azi, l-am pus pe foc si s-a ridicat zerul in 5 min. Apoi l-am turnat intr-un prosop de bucatarie pe sita si l-am lasat asa cam 3 ore.
    Va multumesc pt reteta!

  27. Buna ziua,

    Doresc sa va intreb daca pot utiliza branza facuta astfel ca si crema de branza pentru prajituri gen cheesecake.

    Multumesc mult,

    • bucatarmaniac

      Buna ziua. da sigur ca puteti. eu am folosit choiar la cheescake. Am mai adaugat putina smantana ca sa fie mai cremoasa.

  28. Mariana Procopciuc

    Am sama starui sa dau cyteva raspunsuri la toate intrebarile ce va framinta:
    1.laptele sevede dacaeamestecat cu apa dupa densitate cel mai simplu e sal verificati e dupa densitate adica sa cautati in magazin aparat ce controleaza alcoolul gradele:
    2. Depinde cit detare se incalzeshte chisleacul asha de tare devine brinza.
    3. smintina se ea deasupra chisleacului apoi dupa ceobtineti brinza omestecati sio o mincati cu maliga e ceva doarte bun

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*