05 octombrie 2010

Supa crema de dovleac

supa de ludaie,supa de dovleac,supa crema de dovleac,supa cu pere,dovleac cu nuca

Cand incepi sa faci ludaie la cuptor, placinta cu dovleac sau supa de dovleac, este clar ca a venit toamna si ca zilele insorite si calduroase s-au dus. Nu pot totusi sa uit ziua in care mi-a povestit Zoly de reteta asta.  Erau vreo 40 de grade Celsius la umbra si eu numaram zilele pana la prima bruma.

N-a cazut inca bruma pe dovleci, dar am gasit la supermarket un soi pe care nu l-am vazut sa creasca pe la noi (aia nu inseamna ca daca nu l-am vazut eu nu creste pe la noi) , cu foarte putin samburi si mult miez dulce si untos. Imediat am pus ochii pe el si am simtit gustul supei crema la care am jinduit toata vara.

Am dat o fuga si prin piata sa cumpar macar pere romanesti, autentice, coapte, dulci si zemoase. Si niste nuci de anul asta. Fiindca trebuie sa va spun ca fara ingredientele astea doua…. n-are rost sa va apucati.

Ingrediente

600 g miez de dovleac (adica dovleacul curatat de coaja si de seminte)

o para mare, coapta si dulce

o ceapa mica

20 g unt

o mana de samburi  de nuci ( si/sau seminte de dovleac)

cateva linguri de smantana

o lingura ulei de dovleac

2 linguri ulei de floarea soarelui

sare, piper dupa gust

Gatitul acestei supe dureaza foarte putin. Maxim 15 minute cu tot cu fiert.

Se curata ceapa si se taie marunt. Se pune la calit in uleiul de floarea soarelui cu putina sare. Se stinge cu vreo doua cani de apa.  Ludaia (dovleacul) curatata si taiata cubulete, impreuna cu para taiata cubulete se pun la fiert in…  dar mai bine va las sa cititi reteta pe care mi-a trimis-o chiar Zoly pe FB, ca el explica mai bine:

„Se caleste un pic de ceapa in ulei! nu mult! apoi pui apa si pui dovleacul galben taiat bucatele, adica cubulete la fiert!acum secretul! tai cubulete si o para fara coaja!dupa ce a fiert bagi blederul si faci o crema!sare, un pic de piper! apoi prajesti nuci sau seminte de dovleac! eu spun nuci! nuci prajite in unt!
Cand servesti pui supa crema, o lingura de smantana, putin ulei de dovleac, nuci prajite. Ce e important! daca faci supa crema de dovleac nu ma fa felul doi!“

Pofta buna!

P.S. Mihaela a lansat o provocare pentru luna aceasta, care are ca ingredient principal „dovleacul“ si despre care puteti citi mai multe pe blogul ei. Mi s-a parut faina ideea asa ca am sa particip si eu cu reteta asta. Nu va aruncati ca nu e concurs cu premii. E ceva mult mai fain. Va las sa descoperiti singuri.

supa de ludaie,supa de dovleac,supa crema de dovleac,supa cu pere,dovleac cu nuca

supa de ludaie,supa de dovleac,supa crema de dovleac,supa cu pere,dovleac cu nuca supa de ludaie,supa de dovleac,supa crema de dovleac,supa cu pere,dovleac cu nuca supa de ludaie,supa de dovleac,supa crema de dovleac,supa cu pere,dovleac cu nuca supa de ludaie,supa de dovleac,supa crema de dovleac,supa cu pere,dovleac cu nuca supa de ludaie,supa de dovleac,supa crema de dovleac,supa cu pere,dovleac cu nuca supa de ludaie,supa de dovleac,supa crema de dovleac,supa cu pere,dovleac cu nuca

18 comentarii:

  1. cred ca-i incredibila supa asta! aici butternut squash e foarte, foarte folosit, dar niciodata nu am adaugat nuci, am sa incerc!

    cristi, in sfarsit am postat despre giveaway. inca o data scuze ca mi-a luat atat de mult!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Dana, multumesc foarte mult pentru aprecieri si pentru articol. Nici eu n-am crezut, dar nucile fac diferenta, in supa asta. Se pare ca merge bine si cu seminte de dovleac dar eu n-am incercat inca.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Sa stii ca am sa incerc supa asta, mi se pare f interesanta combinatia cu perele. Revin cu impresii dupa:)!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Liana, sper sa iti placa. Abia astept sa-mi povestesti!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Daaa,
    Iubesc supa asta !
    A venit toamna intradevar.Ieri am
    adunat strugurii si am baut prima
    cana de must :)
    Ai incercat sa faci butternut la
    cuptor ?Oare merge ?
    E diferit ca aroma si dulceata de ludau ?

    RăspundeţiȘtergere
  6. azi miam luat si eu acest butternut, ma intreb oare nu e dulce supa?

    RăspundeţiȘtergere
  7. Lia,n-am incercat inca sa-l fac la cuptor dar eu zic ca merge. Nu e diferit la gust , ba chiar e putin mai dulce.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am facut doveacul acesta mai lung la cuptor si a iesit delicios, foarte dulce.

      Ștergere
  8. Ildi, supa este putin dulce, dar in zona noastra se mananca asa si noi suntem obisnuiti. Poti sa o condimentezi mai tare daca nu vrei sa fie dulce.

    RăspundeţiȘtergere
  9. Absolut delicios! Iar fotografia cu dovleacul taiat bucati si cu nucile - incredibila!
    Felicitari, maestre!

    RăspundeţiȘtergere
  10. am facut supa azi, prima data: un deliciu!!! in loc de nuci, am pus migdale ca asta aveam prin casa, la blender s-au maruntit cat trebuie si a iesit super gustos!

    RăspundeţiȘtergere
  11. Sora-mea mi-a tot spus ce gustoasa e supa crema de dovleac. Si azi am incercat si eu supa. A iesit delicioasa. Mie nu imi place sa gatesc si cand am gasit reteta asta mi-am zis ca e prea usoara ca sa n-o incerc. In plus e foarte simpla. N-am pus nuci sau smantana. Doar ceapa, dovleac, 3 pere mici si cam tari, sare si piper. Pentru cei ca mine, care nici nu le place sa gateasca si nici nu au prea multe condimente prin casa...e perfecta.

    RăspundeţiȘtergere
  12. Ieri am gatit aceasta supa crema de squash.Reteta mea era cu un mar curatat de coaja.A iesit foarte buna.Se poate minca cu putina smintina deasupra si cu crutoane.Chiar si simpla,fara nimic este super.Multumin de reteta.

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...