03 septembrie 2009

Gem de prune



Photobucket

Pentru gem avem nevoie de prune foarte bine coapte. Nu ma pricep la soiurile de prune dar anul acesta am primit niste prune mari si zemoase (din gradina unor prieteni). Retetea pentru MAGIUN o gasiti aici.

Avem nevoie cam de 350 de grame de zahar la un kg de prune. daca doriti puteti pune mai mult, dar mie imi place gemul mai acrisor.

Prunele trebuie tinute in apa macar 15 minute, ca sa iasa din ele „animalele“ (a se intelege insecte sau viermi). Se spala bine si se curata de samburi. daca sunt coapte bine se desfac usor.

Se pun la fiert, intr-o oala. Nu este nevoie de apa si nici zaharul nu se va pune de la inceput. Ele vor lasa suficienta zeama si se vor fierbe in ea. Le fierbem la foc foarte mic aproximativ 1 ora si jumatate- 2 ore, invartind periodic. Este indicat chiar sa puneti un disc metalic peste flacara de la aragaz. Se lasa sa se raceasca si se mai fierbe a doua zi. Acum putem fierbe pana jungem la consistenta pe care o dorim. Zaharul se pune la sfarsit si se amesteca aproape incontinuu. Daca punem zaharul mai devreme, riscam in primul rand ca gemul sa se arda, dar cel mai frecvent zaharul se va carameliza si va schimba gustul si culoarea gemului.

Nu este nevoie de conservant. Se pune in borcane bine spalate care se inchid foarte bine si se sterilizeaza.

Daca il fierbem foarte mult, se va ingrosa si il vom putea folosi la prajituri, gogosi , clatite si alte minunatii.

Pofta buna!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Etichete pentru borcanele cu gem de prune pentru printat: (pentru a copia pagina cu etichete, click pe imagine pentru a o mari la dimensiunea initiala). Mai multe variante de etichete gasiti aici.


32 de comentarii:

  1. Absolut minunat gemul tau de prune!! Dintre toate gemurile, cel de prune imi place cel mai mult si tare l-as incerca si eu numai ca aici prunele sunt tare stranii in sensul ca sunt rotunjoare si seamana mai mult cu niste corcoduse mari.
    Felicitari pentru toate retetele apetisante prezentate mai mult decat superb!!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Si pe la noi sunt din alea rotunde si se numesc cred ringlote. Daca vorbim despre acelasi fel de prune sunt foarte bune si alea pentru gem, mai ales daca is bine coapte. Sunt parca si putin mai deschise la culoare decat cele clasice.Si mai dulci. Multumesc mult pentru aprecieri si felicitari.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Arata bestial ...si pare simplu ... cred ca o sa incerc si eu ... week and placut !!!

    RăspundeţiȘtergere
  4. buna ..astazi am facut reteta ta de gem de prune şi este excelenta,,,pına acum faceam alta reteta dar nu ieşea aşa de buna ca a ta mersi fff mult ...felicitariiii....

    RăspundeţiȘtergere
  5. Hi, This looks so good and easy to follow instructions :) By the way what is that bread you spread the jam on? Very nice!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Thank you I needed a plum jam recipe!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Anonim, multumesc, ma bucur ca ti-a placut. Te rog sa te autentifici data viitoare pentru ca nu voi mai publica mesajele anonime! Multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Spicie Foodie, thank you! I spread it on puffed rice!

    RăspundeţiȘtergere
  9. Rachelle, you are wellcome and thank you!

    RăspundeţiȘtergere
  10. Vai vai vai cat de bine arata....mi-e un dor de prunele noastre romanesti de nu mai pot...aici in Grecia apar foarte rar genu asta de prune si sunt destul de scumpe...drooling drooling

    RăspundeţiȘtergere
  11. Anaiordan, imi pare rau ca nu gasesti prune bune pe acolo dar sa sti ca si pe aici se gasesc tot mai rar mai greu si mai scump! S-a umplut piata si in Romania de fructe importate umflate cu conservanti!Multumesc pentru aprecieri!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Eu le gaseam destul de usor ca parintii mei stau in provincie, in Valenii de Munte si aveam de unde sa iau :D..in Bucuresti s-au umplut pietele de fructe si legume importate:(

    RăspundeţiȘtergere
  13. Pai si eu stau, in Arad! Dar de cand s-au prins si taranii romani ca au productie mai mare daca folosesc chimicale ca ingrasaminte etc, si de cand nu prea ii mai gasesti pe producatorii adevarati prin piete... e din ce in ce mai greu.

    RăspundeţiȘtergere
  14. Arată minunat, are o culoare fantastică. Iar fotografiile pe care le faci sunt superbe.
    Partea mea preferată la gemul de prune era nuca pe care o punea naşa mea în gem. Nu foarte multă, astfel încât atunci când mai găseam o bucăţică de nucă tăiată în borcan era ca o comoară.

    RăspundeţiȘtergere
  15. Iti multumesc pentru aprecieri si pentru idee. Am sa incerc cu siguranta sa pun si nuca.

    RăspundeţiȘtergere
  16. Eu am pus si samburi de caise, iar data viitoare incerc cu migdale. Desi prefer dulceturile, pentru ca vreau sa vad de fructe mananc, gemul asta imi place la nebunie...
    Iara faza cu zahărul pus spre final nu am incercat-o inca, dar, daca spune Bucatarul, sigur asa e.

    RăspundeţiȘtergere
  17. Gand la gand cu bucurie , tocmai am pus pe foc cratita cu prunele pentru gem. Mi-ar fi fost de foarte mare ajutor unele din informatiile oferite aici,dar data viitoare va fi un gem ca la carte . Oricum sper sa-l afum putin, caut gustului magiunului din copilarie, facut in tuci la foc de lemne, magiun in care mai gaseai din cand in cand si cate o comoara de nuca, sau pescuiai la sfasit crengutele de muscata creata(contin beladona daca nu ma insel si dau o anumita aroma gemului-la sfasit se arunca in tuci cateva frunze si se lasa cam 5 minute cat sa-si lase aroma). Oricum magiunul de prune e la loc de frunte in amintirile copilariei si nicicand nu voi refuz o bucata de paine in tzest unsa cu unt ,un strat gros de magiun si o felie sanatoasa de ..branza sarata de vaci .suna aiurea , dar gustul e bestial :)
    superbe pozele, superba prezentarea pofta mare la "degustat" gemul :)

    RăspundeţiȘtergere
  18. Immmm, ce bunatati, multumesc mult :))

    RăspundeţiȘtergere
  19. Acum m-am apucat sa fac si eu... O sa postez pe Facebook

    RăspundeţiȘtergere
  20. La modul traditional:
    încearcă sa pui magiunul in ulcele de lut si apoi(înainte de-a le lega) in cuptorul de la aragaz vreo juma' de ceas sa vezi ce minunăție iese.
    P.S. poți pune si scorțișoara, sâmburi de caise(miezul), miez de nuca sau sâmburi întregi de prune sau piersici(sâmburii întregi se pun in timpul fiertului si dacă se poate se scot înainte de pus in borcane)

    RăspundeţiȘtergere
  21. Bun, probabil. Dar cum o fi reteta de gem de prune de Topoloveni, facut fara zahar. Sau ...magiun .

    RăspundeţiȘtergere
  22. Bun, probabil. Dar cum o fi reteta de gem de prune de Topoloveni, facut fara zahar. Sau ...magiun .

    RăspundeţiȘtergere
  23. Mihaela, eu am incercat si trebuie sa-ti spun ca a iesit mult mai bun decat varianta cu zahar. Pur si simplu le fierbi fara zahar. Dar am folosit prune din acelea mari, zemoase si dulci.

    RăspundeţiȘtergere
  24. ....care e diferenta constatata de tine intre magiun si gem prune ?????

    RăspundeţiȘtergere
  25. Gratiela, eu fac gemul cu zahar si magiunul fara zahar. :)

    RăspundeţiȘtergere
  26. Beautiful exotic jam with beautiful colour and flavour :D
    Yum!

    Cheers
    Choc Chip Uru
    Latest: Maple Raisin Ice Cream

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...