Friptură din piept de porc cu șorici crocant

Alți utilizatori au mai citit și :

Friptură din piept de porc

Friptură din Piept de porc cu șorici crocant și ananas cu chilli la grătar? Da, exact! O idee perfectă pentru masa de Crăciun, chiar dacă nu e chiar tradițională.

Aceasta este doar una din rețetele pe care vi le propun în acest an pentru masa de Crăciun. Deși, fie vorba între noi această friptură este foarte bună în orice moment și orice anotimp.

Se face foarte ușor, dar ajută mult să folosiți o tigaie de fontă. Eu am primit una emailată, cu presă, dar puteți să faceți friptura și într-o tigaie obișnuită.

Ananasul cu chilli la grătar e super bun ca și garnitură, dar e și mai gustos ca desert, cu înghețată de vanilie deasupra!! Musai să încercați!!!

În loc de ananas proaspăt se poate folosi ananas rondele din conservă, dar nu va fi la fel de gustos.

Pentru ananas am folosit Piri Piri, un soi de chilli cu grad de iuțeală medie, care își intensifică aroma atunci când este gătit. Desigur, se poate folosi orice fel de chili (fulgi de ardei iute) vă plac sau aveți . Dacă încingeți bine tigaia nu este nevoie să mai puneți și ulei, pentru că ananasul nu se va lipi decât foarte puțin, dar dacă vi se pare mai sigur, nu e nicio problemă să puneți câteva picături.

Pentru condimentarea cărnii, de această dată eu am folosit doar sare și piper (un piper Telycherry- care nu este altceva decât piper negru obișnuit- dar sortat să aibă boabe mai mari)

Iată și rețeta video pas cu pas pentru friptura din piept de porc cu șorici crocant și ananas picant la grătar:

Am filmat această rețetă video – episodul 5 din seria „Rețete din bucătăria de acasă“ – video-uri needitate, așa cum vi le arăt și în stories pe Instagram.

Ingrediente:

 • 700 g piept de porc cu șoric, fără os
 • 1/2 ananas proaspăt
 • sare
 • piper
 • fulgi de chilli

Mod de preparare

 1. Eu am preparat prima dată ananasul, dar ordinea nu este obligatorie. De asemenea, se pot prepara în tigăi diferite. L-am curățat de coajă, am îndepărtat mijlocul lemnos iar apoi l-am tăiat felii. În video de mai sus am explicat pas cu pas modul în care trebuie curățat și tăiat ananasul.
 2. Am presărat feliile de ananas cu fulgi de chilli , apoi l-am pus în tigaia grill încinsă, 2 minute, până când a primit niște dungi aurii, caramelizate. Nu trebuie gătit foarte mult.
 3. Apoi am pregătit carnea. Am condimentat-o doar cu sare și piper proaspăt măcinat. Am încins bine tigaia de fontă. Eu am folosit și presa de fontă, dar nu este obligatoriu, dacă nu aveți.
 4. Am pus carnea în tigaie 3 minute cu șoriciul în jos, apoi am întors-o pe partea cealaltă și am mai lăsat-o două minute. Am folosit un clește pentru grătar. Nu vrem să înțepăm carnea.
 5. Am continuat să prăjesc carnea și pe celelate părți laterale, câte 30 de secunde. Această tehnică se numește „searing“. V-am mai povestit de ea, în rețetele pe care le fac la grătar. Prăjind carnea la temperatură mare, pe toată suprafața, vom crea un strat crocant , protector, care va sigila în interior toate sucurile și toată aroma cărnii.
 6. Am introdus apoi friptura la cuptor, pentru o oră și jumătate la 150°C , low and slow.
 7. Friptura de porc este gata când atinge în interior peste 80 de grade Celsius. Nu este complicat, dar dacă vă temeți că nu se face în interior, puteți să folosiți oricând un termometru pentru carne. Există modele gradate, ca cel din video, cu desene foarte explicite, și nu aveți nevoie de multă știință ca să le folosiți.
sorici crocant și ananas la grătar

Piept de porc cu șorici crocant la cuptor

5 din 1 vote
Rețeta de Cristian Borod Fel: PrincipalBucătărie InternaționalăDificultate Medie
Porții

6

porții
Timp preparare

10

minute
Timp gătire

1

ora 

40

minute
Calorii

320

cal

Friptura din piept de porc cu șorici crocant a ieșit incredibil de gustoasă, iar ananasul picant este neașteptat de bun. Se poate face și cu rondele de ananas din compot.

Ingrediente

 • 700 g piept de porc cu șorici

 • 7 felii ananas (jumătate de ananas)

 • sare

 • piper

 • chilli

Mod de preparare

 • Am presărat feliile de ananas cu fulgi de chilli , apoi l-am prăjit în tigaia grill încinsă, 2 minute, până când a primit niște dungi aurii, caramelizate.
 • Am condimentat carnea cu sare și piper proaspăt măcinat.
 • Am pus carnea în tigaie 3 minute cu șoriciul în jos, apoi am întors-o pe partea cealaltă și am mai lăsat-o două minute. Am folosit un clește pentru grătar, nu o înțepăm cu furculița
 • Am continuat să prăjesc carnea și pe celelate părți laterale, câte 30 de secunde.
 • Am introdus apoi friptura la cuptor, pentru o oră și jumătate la 150°C , low and slow.
 • Friptura de porc este gata când atinge în interior peste 80 de grade Celsius.

Rețeta video

Tips & Tricks

 • Ananasul cu chilli la grătar e super bun ca și garnitură, dar e și mai gustos ca desert, cu înghețată de vanilie deasupra!! Musai să încercați!!!

Dacă vreți în schimb să faceți o friptură mai elaborată, marinată în pralabil, vă recomand friptura de porc în bere care se poate face atât în cuptor cât și la slow-cooker.

friptură de porc marinată în bere

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*