Skordalia- piure sau sos de usturoi

skordalia 5

Skordalia este o reteta greceasca de sos sau  piure de usturoi, care se prepara in foarte multe feluri, in fuctie de zona. El are la baza ori pesmet de paine (asa cum l-am facut si eu) ori piure de cartofi si poate fi mai subtire cau un sos sau mai consistent ca un piure, dupa cum va place. Este de obicei servit alaturi de peste sau legume prajite sau fierte. Eu l-am mancat pentru prima data, la o taverna greceasca, alaturi de dovlecei prajiti. Dar, in unele zone, de exemplu in Insulele Marii Ionice, se mananca singur, eventual cu paine prajita sau pita. O nebunie! Trebuie sa incercati si va incurajez sa il preparati dupa gustul vostru. De obicei se prepara cu usturoi crud zdrobit, dar se poate face, si iese foarte gustos, cu usturoi copt. 

 

Ingrediente

  • 3 capatani de usturoi
  • 5 linguri pesmet
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 lingura de migdale (se poate inlocui cu nuci)
  • 1 lingurita zeama de lamaie (sau dupa gust)
  • sare dupa gust

Cum se face Skordalia- piure de usturoi

  1. Am copt cele trei capatani de usturoi pana cand s-au inmuiat, sub capacul gratarului, intr-o zona ferita ca sa nu se arda. Se pot coace si in folie de aluminiu pe gratar sau in cuptor. Daca optati pentru usturoiul crud, va sunt de ajuns 1 -2 capatani.
  2. Am taiat capatanile pe jumatate pe orizontala si le-am strans intre degete, in asa fel incat tot miezul copt sa iasa afara.
  3. Am mixat miezul usturoiului copt cu celelalte ingrediente, in robotul de bucatarie, in asa fel incat si migdalele sa se marunteasca. Am avut doar fulgi de migdale dar puteti folosi orice. De fapt, cele mai multe varinate sunt cu nuca. Pesmetul de paine se poate inlocui cu piure de cartofi, iar celelate ingrediente pot fi adaugate dupa gustul vostru.

Pofta buna!

skordalia 1

skordalia 2

skordalia 3

skordalia 4

Spune-ne parerea ta