Ardei copți la borcan

ardei copti3

Ardeii copți sunt atât de gustoși încât e păcat să îi savuram doar vara. O variantă bună este păstrarea lor în borcan. Am mai încercat să îi păstrez în congelator și au fost ok, dar anul acesta m-am hotărât să încerc varianta la borcan, mai ales că e atât de ușor de preparat.

Puteți alege orice soi de ardei, capia, galbeni, verzi, roșii…important este să fie cât mai grași și cât mai dulci. Cantitățile nu sunt bătute în cuie, este o rețetă flexibilă. 

Ingrediente

 • 2 kg ardei grași
 • 2-3 căței de usturoi
 • 1 linguriță boabe de muștar
 • 1 lingură zahăr
 • 50 ml oțet de bună calitate
 • 1 linguriță sare grunjoasă
 • 3 linguri ulei de măsline extravirgin (sau de floarea soarelui)

Cum se fac ardeii copți la borcan pentru iarnă

 1. Așa cum am spus mai sus, am ales ardei cât mai grași, galbeni și roșii (pot fi de orice culoare vă plac). I-am copt pe jar apoi i-am curățat. Aici am scris detaliat cum se face asta corect și ușor.
 2. Eu am lăsat ardeii întregi, cu sâmburi și codițe, pentru că nouă așa ne plac, dar puteți să îndepărtați cotorul , sâmburii și codițele și să îi rupeți fâșii. În acest fel vor fi mai ușor de mâncat și vor încăpea mai mulți în borcan.
 3. După ce curățați ardeii și îi așezați într-un vas curat, veți vedea că vor lăsa o zeamă parfumată și gustoasă. Scurgeți cât de multă din acestă zeamă într-un borcan curat. Cu ea vom prepara dressing-ul în care vor sta ardeii.
 4. În zeama de ardei despre care vorbeam mai sus, adăugați oțetul, cățeii de usturoi zdrobiți (sau felii dacă vă place mai mult), boabele de muștar, zahărul, sarea și uleiul de măsline. Amestecați bine ppână când cristalele de zahăr și sare se dizolvă. Se mai pot adăuga și alte mirodenii uscate, precum oregano, busuioc sau piper.
 5. Așezați ardeii în borcane curate, cât mai înghesuiți. Când sunt umplute pe jumătate, adăugați câte o lingură din zeama pregătită mai sus, apoi umpleți borcanele cu ardei. Completați cu zeamă.
 6. Închideți borcanele și agitați puțin pentru ca zeama  să ajungă peste tot. Dacă mai este nevoie, deschideți borcanele și mai adăugați zeamă.
 7. Închideți borcaneel ermetic, apoi sterilizați-le în cuptor. Le așezați într-o oală largă pe fundul căreia așezați un prosop textil și vreo 6-7  cm de apă. Dați totul la cuptor la 180 de grade Celsius. Când vedeți că  lichidul din borcane începe să fiabă (veți vedea niște bule mici de aer ridicându-se spre capac), mai lăsați-le 10 minute.
 8. Borcanele se păstrează în cămară, la loc răcoros, ferite de lumină, iar după ce sunt desfăcute, se păstrează în frigider.

Poftă bună!

ardei copti4

ardei copti5

ardei copti1

ardei copti2

One Comment

 1. Foarte buni,am sa incerc si eu reteta,multumim!

Spune-ne parerea ta