
Sarmalele cu ciuperci sunt la fel de gustoase ca si cele cu carne si pot fi pregatite atunci cand sunteti la dieta, in post sau pentru un regim vegetarian. Sau pur si simplu pentru ca sunt foarte gustoase. Le-am facut cu varza murata, pentru ca ne palce mai mult, dar se pot face si cu varza dulce sau in foi de vita de vie. Daca doriti sa stiti cum se impatura sarmalele, gasiti reteta pas cu pas aici.
Ingrediente
- 500 g ciuperci
- 1 capatana de varza murata
- varza murata marunta
- 1 legatura generoasa de marar
- 1 lingura de boia dulce de buna calitate
- 1 lingura rasa de piper macinat
- 2-3 cepe de marime medie
- jumatate de cana de orez
- o crenguta de cimbru sau / si cimbru macinat
- apa
- putin ulei
- optional smantana pentru servire
Cum se fac sarmalele cu ciuperci de post
- Calim ciupercile taiate marunt in putin ulei, daca va place, le puteti chiar macina in masina de carne. Ceapa se curata, se toaca cat mai marunt si se caleste in putin ulei pana se inmoaie.
- Se mai adauga: boiaua, piperul, marar proaspat (sau congelat) taiat marunt si orezul. Se calesc inca un minut apoi se amesteca cu ciupercile. Se mai poate adauga si cimbru macinat sau maruntit dar, foarte putin pentru ca are ungust foarte puternic. Mie personal imi place sa il adaug sub forma de crenguta printre sarmale.
- Dupa ce am amestecat bine compozitia, umplem frunzele de varza . Pe fundul oalei in care le vom fierbe, asezam 2-3 frunze de varza (aici putem folosi frunzele prea mari, prea groase, sau rupte.) Pe acest pat de frunze cladim sarmalele. Strecuram si o crenguta de cimbru. Deasupra lor asezam un strat de varza murata marunta (ori o cumparati gata maruntita ori taiati marunt frunzele care va raman). Peste acest strat, mai asezati un strat de funze intregi.
- Cand ati terminat aranjamentul , turnati incet apa cat sa le acopere si sa le depaseasca cu vre-o doua degete. Puneti la fiert la foc mic (este foarte important ca focul sa fie mic) pentru inceput cu un capac asezat pe o parte.
- Durata de fierbere variaza in functie de cat de repede fierbe varza., insa sigur nu va fi mai putin de doua-trei ore. Nu mai adaugati apa chiar daca scade.
- La final, dupa ce varza si orezul sunt fierte (gustati) le puteti servi. Daca va plac, le puteti da si la cuptor vreo jumatate de ora.
Pofta buna!













Multumim pentru sfaturile foarte utile.
Olivia
Numai la ele ma gandesc de ieri. Trebuie sa ajung pe la mama sa iau varza si ma apuc de facut sarmalele. Abia astept.