Sarmale cu varza dulce

reteta sarmale,sarmale cu varza dulce,bulion
Cel mai mult imi palc sarmalele cu varza acra, fara nici un dubiu. Dar, de primavara pana toamna cand nu prea am de unde sa scot varza acra buna, facem sarmale cu varza dulce, acrite cu bulion de rosii. Sigur, nici sarmalele in foi de vita nu sunt de neglijat in aceasta perioada.

Ingrediente
1 kg de carne toacata de porc sau amestec porc+vita
1 varza mare
1 legatura generoasa de marar
aprox 10 bete de marar uscate sau proaspete
4-5 lingurite de boia dulce de buna calitate
1/2 lingurita piper negru macinat
2-3 cepe de marime medie
jumatate de cana de orez basmati (sau de care aveti)
o crenguta de cimbru sau/si cimbru macinat
300 ml bulion
optional 3-4 bucatele de afumatura de orice fel
Varza dulce, pentru a putea fi folosita la sarmale, trebuie oparita in prealabil. Nu de alta, dar altfel nu vom putea deprinde frunzele fara sa le rupem si nici nu vom putea impacheta sarmalele daca nu sunt moi.  Nu va speriati ca nu-i mare filozofie. Puneti o oala  (in care sa incapa varza) pe jumatate plina cu apa, la fiert. Se poate adauga si putina sare. Pana apa da in clocot, scoteti cu un cutit ascutit cat de mult puteti din cotorul verzei.Ccand apa a inceput sa fiarba, introduceti cu grija varza in ea. Apoi, cu ajutorul unei furculite, desprindeti usor frunza cu frunza si le scoateti pe o farfurie. Cand incep sa se inmoaie frunzele se desprind foarte usor de varza si devin mai maleabile. Atentie, nu le lasati prea mult, pentru ca se vor rupe. Cam asta este tot.
Ceapa se curata se toaca cat mai marunt si se caleste in putin ulei pana se inmoaie. Se amesteca cu carnea. Se mai adauga: boiaua, piperul, marar proaspat (sau congelat) taiat marunt si orezul. Pentru un gust mai deosebit, orezul poate fi prajit putin, impreuna cu ceapa inainte de al amesteca cu carnea. Se mai poate adauga si cimbru macinat sau maruntit dar, foarte putin pentru ca are un gust foarte puternic. Mie personal imi place sa il adaug sub forma de crenguta printre sarmale. Mararul si cimbrul nu trebuie sa lipseasca.
Dupa ce am amestecat bine compozitia, umplem frunzele de varza si le impchetam in asa fel incat sa nu se desfaca la fiert. Mai jos, aveti, in imagini una din modalitatile de impachetare. 
Pe fundul oalei in care le vom fierbe, asezam betele de marar. Deasupra lor asezam un strat de funze mari de varza (aici putem folosi frunzele prea mari, prea groase, sau rupte.) Facand acest aranjament, nu va trebui sa scuturati sarmalele in timpul fiertului pentru a nu le arde. Pe acest pat de bete si frunze cladim sarmalele, aruncand printre ele, crengute de cimbru si/sau bucatele de afumatura. Deasupra lor asezam un alt strat de frunze de varza. Cand ati terminat aranjamentul, turnati incet apa cat sa le acopere si sa le depaseasca cu vre-o doua degete. Puneti la fiert la foc mic (este foarte important ca focul sa fie mic) pentru inceput cu un capac asezat pe o parte.
Durata de fierbere variaza in functie de cat de repede fierbe varza., insa sigur nu va fi mai putin de o ora- o ora si jumatate. Nu mai adaugati apa chiar daca scade.

La final, dupa ce varza, orezul si carnea sunt fierte (gustati) adaugati bulionul. Cantitatea nu este batuta in cuie. Puiteti sa puneti chiar si jumatate de litru de bulion, daca acesta nu este prea concentrat. De asemenea puteti sa mai aruncati inauntru si niste felii de rosii proaspete. Mai lasati sa fiarba inca 20-30 de minute.

Sarmalele se servesc fierbinti cu smantana daca va place! Pofta buna!

reteta sarmale,sarmale cu varza dulce,bulion reteta sarmale,sarmale cu varza dulce,bulion

17 Comments

  1. Nu am mai mancat sarmale de mai bine de un an,iar cu ultima pozuta m-ai distrus.Saptamana asta fac sarmalute in foi de varza! U rock !!

  2. Arata minunat! Ma fascineaza pozele tale, sunt geniale !

  3. bucatarmaniac

    Anna, multumesc mult!Pofta buna!

  4. bucatarmaniac

    Le Blog Piquant, multumesc mult!

  5. De la Arad…FELICITARI!
    Un mic TRUC. Eu cumpar varza ii scot cotorul si o pun in congelator. Atunci cand doresc sa fac sarmale, scot varza, o las sa se dezghete si…….gata; am frunzele gata inmuitate. Sanatate si putere pentru TOATE!

  6. un foarte bun truc !

  7. Mie îmi plac f. mult sarmalele, Dar îmi e f rãu de ele. Aveţi vro soluţie?

  8. Excelenta reteta, simpla si foarte gustoasa. E prima reteta pe care o incerc de aici, cu siguranta vor urma si altele. Binevenite indicatiile despre cum sa desfaci varza…Felicitari!

  9. Daca nu vretzi sa va facetzi munca cu oparitul verzii, o punetzi intro punga de plastic in congelator sa inghetze shi o dezghetzatzi cind facetzi sarmalele. Rezultatul (din experientza mea) e mai bun decit cu oparitul.

  10. Da! Se adauga la fiert o cana cu vin sau se pot fierbe numai in vin. De preferat vinul alb pentru a nu schimba aspectul (culoarea), dar daca nu va deranjaza asta se poate folosi de orice fel. Eu folosesc vin rosu de tara si este absolut minunat, pot minca oricite sarmale vreau, inainte nu mincam decit una-cel mult doua- si asta numai deciteva ori intr-un an. Sper sa va placa la fel de mult !

  11. VA MULTUMESC!RETETA D-VOASTRA E EXTRAORDINARA!

  12. Cat mai trebuie sa fiarba dupa ce adaugi bulionul? Multumesc.

  13. Pentru câte sarmale este această rețetă ?

  14. CAM MARI SARMALUTELE,,,MIE I-MI PLACE SA LE FAC MAI MICI,,,DAR SUNT CU ASPECT !!!!!!!
    VA MULTUMESC,,,,,,ORICUM SARMALELE SUNT BUNE ,,,,,BUNE,,,,,MIE I-MI PLAC FFF MULT,,,,,,,,MULTUMESC DE POSTARE!!!!!

  15. Eu eu scot cotorul si chiar si partea frunzelor unde se prind de cotor si o bag in congelator . Daca e o varza mica o las intreaga , daca e mare ,dupa ce o scobesc o si tai in doua bucati . O las doua zile la congelator , se poate lasa mult mai multe zile , cand se decongeleaza frunzele sunt maleabile , moi …bune de facut sarmale .Varza congelata pastreaza in mare parte calitatile verzei crude , ma refer la aportul pentru organism , la fel , in general cam toate legumele congelate ….Cand a fiert orezul , pun bors , mie personal nu imi plac sarmale dulci , se poate pune zeama de lamaie , vin alb si /sau rosu .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*