Cum se curata gratarul corect

Daca sunteti pasionati de grilling ca si mine, probabil ca ati investit in grill-ul dvs si il vreti aproape pentru cat mai mult timp. Pentru asta este nevoie sa aveti putina grija de el, adica sa il curatati si sa il depozitati corespunzator.

 Trebuie sa va spun ca  reziduurile acelea negre si arse de pe gratar nu vor face urmatoarea voastra friptura mai gustoasa si mai afumata, ci dimpotriva, riscati sa va alegeti cu un gust de ranced si ars.

 Pentru a curata gratarul, asteptati sa se raceasca si daca este pe gaz sau elecric, deconectati-l de la butelie, respectiv de la sursa de curent.

Curatarea
exteriorului- daca este vorba de un gratar din comert, vopsit cu vopsea speciala, rezistenta termic
Daca va place ca grill-ul sa straluceasca, il puteti sterge cu o laveta umeda cu detergent de vase, apoi sa il stergeti cu o carpa moale uscata. Nu folositi bureti abrazivi sau sarma, pentru ca acolo unde se va
zgaria, urmeaza sa se rugineasca.
Curatarea interiorului gratarului.
Chiar daca nu vom face acest lucru foarte des la gratarele cu carbune, este foarte important sa il facem la gratarele pe gaz sau electrice care altfel, vor deveni lipicioase si urat mirositoare. Totusi, nici gratarul cu carbune nu este de neglijat,, pentru ca si acesta sae incarca cu cenusa si funingine nedorita.
 
Interiorul gratarului trebuie curatat substante
speciale degresante, care protejeaza stratul de vopsea speciala al gratarului. De asemenea nici in acest caz nu folositi obiecte abrazive sau substante corozive.
Aveti grija sa indepartati de fiecare data tavita in care se scurge grasimea, daca gratarul vostru are o astfel de tavita, sa o goliti si sa o spalati. S-ar putea ca data viitoare sa nu va aduceti aminte ca nu ati curatat-o si riscati sa se umple prea tare, sa curga pe langa sau chiar sa ia foc. De asemena astfel evitati atragerea insectelor si/sau mirosul neplacut.
Daca gratarul are palniile de protectie pot fi curatate cu apa si detergent de vase, pot fi introduse in masina de spalat vase daca incap sau pot fi lasate la inmuiat cateva zeci de minute pentru o curtare mai usoara.
Curatarea gratarului propriu-zis:
Pentru curatarea gratarului propriu zis exista perii speciale de sarma si solutii de curatare care va vor face viata mai usoara. Nu este suficient sa il ardeti bine inainte de a-l folosi data viitoare. Pana atunci va deveni lipicios si urat mirositor.
Curatarea
interiorului capacului (daca grataril are capac): 
Este foarte important sa curatati capacul pe interior.  Pentru ca desi nu este foarte evident, veti vedea ca acolo s-a depus un strat subtire de cenusa fina, care in timp va incepe sa cada pe mancarea voastra si
nu vreti asa ceva. Folositi si aici lavete neabrazive.
Depozitarea

 

Grill-urile sunt construite special pentru a fi folosite in aer liber deci sunt rezistente. Totusi, dusurile repetate nu le fac prea bine, ca de altfel oricarui obiect cu componente metalice. Este bine ca in aceste
cazuri sa folositi o husa, care il va proteja si de praf, de animalele de prin curte etc.

3 Comments

  1. Mda, si eu iubesc gratarul, incepe totusi sa imi placa din ce in ce mai putin sa ma afum, cu atat mai mult sa il si curat :))

  2. Multumim pentru sfaturile de foarte mult bun simt.Un week-end linistit!
    Olivia

  3. gratarul la romani este sport national :))

Spune-ne parerea ta