Asa cum intuiti din titlu, este vorba de o varianta greceasca a sarmalutelor in foi de vita. Aceste sarmale grecesti, sunt diferite ca si continut si gust de ale noastre si se pregatesc si ele in mai multe variante, in functie de zona Greciei in care le intalniti.
Eu am ales varianta cu sos de iaurt, pentru ca mi-a placut cel mai mult. Sunt usor de facut si au un gust foarte placut, usor, specific mediteranean, numai bun de servit vara.
Ingrediente:
30-40 frunze de vita de vie
200 g orez (cu bob lung daca se poate)
o legatura de patrunjel
o legatura mare de marar
cateva frunze de menta proaspata (optional)
2 lamai
1 ceapa mare
3 linguri ulei de masline
2-3 pahare de apa
sare si piper dupa gust
Pentru sos:
200 g iaurt gras
2 linguri ulei de masline
2 catei de usturoi
putin marar proaspat
optional- 2-3 linguri de apa
sare si piper dupa gust
Incepem cu frunzele de vita de vie. Pentru a le putea rula trebuie sa le oparim. Ce inseamna asta? foarte simplu. Le scufundam in apa care clocoteste pentru 1minut, pana cand se inmoaie. apoi le scoatem pe o farfurie. Inainte sa le rulam le vom indeparta coditele.
Taiem ceapa marunt (sau o tocam in robot). O punem la calit in 3 linguri de ulei de masline (extravirgin daca se poate). O calim pana cand devine moale. Daca vreti o ceapa calita perfect vedeti aici toti pasii.
Cand ceapa este moale, adaugam mararul, patrunjelul si menta tocate fin. Adaugam putina sare si piper, apoi adaugam si orezul pe care il calim cateva secunde cu restul ingredientelor. In tot acest timp amestecam constant. Este preferabil sa folositi o oala antiaderenta.
Adaugam 2 pahare cu apa si zeama de la 1 lamaie (200 ml/pahar) si lasam sa fiarba, amestecand la inceput si apoi constant, pe masura ce apa incepe sa fiarba. Daca apa dispare si orezul nu este inca fiert (gustati), mai adaugam cate putina apa, amestecand, pana cand orezul se va fierbe. Il potrivim de sare si piper daca mai este nevoie, apoi il lasam sa se raceasca.
In loc de apa unele variante se gatesc cu suc de rosii, sau pe langa apa se adauga si jumatate de pahar de vin alb sec. Putati incerca. Numai bun poate fi!
Umplem sarmalutele cu orez ca si pe cele obisnuite cu varza (poze pas cu pas aici) si le puenem la fiert intr-o oala. pe fundul ei e bine sa plasam 1-2 frunze de vita de vie. Le acoperim cu apa in care punem putina sare si zeama de la cealalta lamaie.
Daca vi se pare prea acru, puteti sa folositi o singura lamaie pe care o impartiti in doua- una pentru orez, alta pentru apa de fiert.
Ca sa nu se ridice la suprafata in timp ce fierb, am pus peste sarmalute o farfurie care a incaput in oala care le-a tinut sub zeama. Le fierbem aproximativ 40 de minut la foc mic. Verificam tot timpul sa vedem daca nu scade prea mult apa.
Intre timp pregatim un sos din iaurt, ulei de masline, marar , un catel de usturoi zdrobit, sare si piepr dupa gust. Il subtiem cu putina apa daca este prea gros.
Servim sarmalutele caldute sau reci cu sosul de usturoi.
Pofta buna!
Multumesc pentru reteta, mai ales sfatul sa acoperim sarmalutele cu apa, a iesit un mare terci. Dupa munca si migala imi venea sa arunc totul la gunoi