Cartofi gratinati la gratar

Nu stiu daca a venit primavara, dar nu prea conteaza. Suntem cu totii satui de stat in casa, asa ca orice raza de soare si temperatura cu plus ne poate scoate la aer, si unde altundeva, decat langa gratare. Am profitat astazi de soarele stralucitor si de faptul ca a trebuit sa mergem sa taiem via si, ca de obicei, am combinat utilul cu placutul. Cele 7 grade cu plus din termometre au fost suficiente. Sub capacul gratarului s-au facut imediat 200 cu plus 😀
  Am si o surpriza pentru voi. Daca anul trecut nu ati ajuns in posesia micului meu ghid de grilling „Gratar pentru Maniaci” in varianta tiparita,  acum il puteti descarca GRATUIT, in format electronic de pe noul blog Grill Society, chiar de AICI.  Pe langa aceasta surpriza, veti vedea un blog grill Society cu totul nou, mai prietenos, mai bine structurat si mai apetisant, cu mai multe informatii utile si articole pentru grilling. Sunt sigur ca veti fi placut surprinsi, mai ales daca sunteti pasionati de acest sport 😀
Dar nu vreau sa va las prea mult sa asteptati reteta acestor deliciosi cartofi gratinati, pe care i-am facut ca si garnitura pentru carnea pe care am pus-o astazi pe gratar.  Au iesit deliciosi, cu o crusta crocanta, interir cremos si cu aroma de fum.

Trebuie sa va reamintesc ca pentru astfel de retete aveti nevoie de un gratar cu capac, dar daca nu aveti unul, le puteti muta cu toata increderea in cuptor. Desigur in acest caz mancarea va fi lipsita de  aroma specifica grill-ului.
Ingrediente:
1 kg de cartofi
3 oua
200 ml samantana
100 g cascaval
sare, piper dupa gust
cepsoara
50 de garme de unt
sare si piper dupa gust
 
(cepsoara se poate inlocui cu ceapa verde)
 
Cartofii se fierb in coaja, se curata si se taie felii. Se aseaza intr-o tava  in straturi.
▲ Eu am folosit o tava de fonta, si hartie de copt pentru ca nu am avut chef sa o murdaresc. dar hartia de copt nu este obligatorie. Puteti folosi o tava antiaderenta, sau orice alta tava aveti la indemana. 
Dupa fiecare straturi se toarna uniform din  smantana pe care in prealabil am amestecat-o bine cu doua oua, si jumatate din cascavalul ras. Fiecare strat se condimenteaza.  Impartiti sosul facut din smantana in asa fel incat sa va ajunga sa turnati si deasupra. Din loc in loc puneti cate o bucatica mica de unt.
Deasupra turnati restul de sos de smantana, radeti cascaval si presarati cepsoara taiata marunt. Presarati si cateva crutoane (le puteti inlocui cu pesmet), iar in mijoc, spargeti un ou. Presarati putin piper.
Puneti sub capacul gratarului la 180 grade Celsius pentru aproximativ 25 de minute sau pana cand crusta devine aurie. Eu am tinut trapa de sus a gratarului inchisa pentru a obtine efectul de afumare. de acolo si culoarea -rumena-cenusie a tartei. A fost excelenta! Trebuie sa incercati neaparat si bineinteles de la reteta asta va puteti folosi imaginatia si sa faceti si alte combinatii.
Pofta buna!

 

 

 

One Comment

  1. Cristina Iuliana Pana

    Wowww, o nebunie ce ai preparat 😉 Cred că mâine îi facem felul, nu pe pământ la curte, ci la prieteni, undeva, pe terasa unui bloc cu 10 etaje :d Și da, te dezamagesc, noi deja am avut primul grătar anul acesta, în aceeași locație pe 31 ianuarie 😉 Trăiască grătarul 😉

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*