Cum se face vegeta de casă

Vegeta de casă - amestec de legume uscate
Vegeta de casă – amestec de legume uscate

Cum se face vegeta de casă? nimic mai simplu! Dacă vă place vegeta sau orice alt mix de legume uscate, să stiți că puteți să le preparați și singuri, acasă fară conservanți. Nu este deloc greu și cu siguranță este mult mai sănătos. Trebuie doar să vă alegeți combinția preferată, să le uscați și să le savurați în supe, ciorbe, tocanițe sau alte mâncăruri. În felul acesta aveți controlul a ceea ce mâncați, fără e-uri, fără coloranți, fără conservanți și așa mai departe.

În funcție de cât de mari vă plac legumele, le tăiați cubulețe mici sau le dați pe razatoare. Ceapa poate fi tăiată foarte subțire. Le puteți usca la soare, în casă, întinse pe o hârtie pe calorifer  (iarna), în aparatele speciale pentru uscat legume și fructe sau în cuptor.

Oricum ați face, ar fi bine să le puneți la uscat separat, dacă doriți să faceți , la urmă mai multe combinații.

În final adăugați (sau nu) sare, după placul vostru și păstrați vegeta de casă într-un borcan de stilcă, de preferință închis bine. Dacă vreți , puteți măcina legumele uscate în robot sau râșniță și veți obține vegeta sub formă de praf.

Iată și rețeta de mix de legume uscate, detaliată mai jos:

Cum se face vegeta de casă

0 from 0 votes
Rețeta de Cristian BorodFel: CondimentBucătărie RomâneascăDificultate Ușor
Porții
porții
Timp preparare

20

minute
Timp gătire

3

ore 
Calorii

36

kcal

rețeta de mix de legume uscate

Ingrediente

  • morcovi

  • țelină

  • rădăcină de pătrunjel

  • ceapă

  • frunze de pătrunjel

  • frunze de țelină

  • frunze de leuștean (pentru combinațiile pentru ciorbe)

  • orice alte condimente proaspete sau legume, în special rădăcinoase 

  • opțional – sare

Mod de preparare

  • La soare 
    Întindeți-le pe hârtie, la soare, acoperite de preferință cu un tifon, pentru a evita insectele. Este bine să faceți asta in zilele toride de vară, când nu e umezeală. Umezeala le poate face să mucegăiască.
  • Pe calorifer, iarna
    Este o metoda foarte buna. La fel, așezați legumele mărunțite în tăvițe, sau pe hârtie, pe calorifer. Așteptați 2-3 zile să se usuce bine.
  • La aparatele de uscat legume și fructe
    Eu nu am un asemenea aparat, dar sunt sigur că vine cu instrucțiuni de folosire 🙂 Urmați-le. Am văzut că au rezultate foarte bune.
  • În cuptor.
    Este o metodă mai rapidă. Aveți nevoie de o temperatură mică în cuptor, de maxim 100 de grade Celsius și răbdare. Puteți folosi hârtia de copt, pentru ca legumele să nu se lipească de tavă. Dacă cuptorul are ventilație, este și mai bine, se vor usca mai repede. Dacă e un cuptor mai rudimentar, pentru a pastra o temeperatură mică, lăsați ușa întredeschisă.
  • La final
    În final adăugați (sau nu) sare, după placul vostru și păstrați mixul într-un borcan de sticlă, de preferință închis bine.

Tips & Tricks

  • Dacă vreți, puteți măcina legumele uscate în robot sau rașniță și veți obține vegeta sub formă de praf.

Mixul de legume se poate folosi la supe, ciorbe, sosuri, fripturi și multe alte mâncăruri care astfel vor fi mult mai sănătoase.

Dacă folosiți legume bio (organice) vom obține un mix de legume mai sănătos.

Pofta bună!

Dacă v-a plăcut, poate încercați și această rețetă de orez prăjit în stil chinezesc, iar dacă vă plac rețetele video, vă invit să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde postăm mereu unele noi.

legume uscate
Legume la uscat
vegeta
Vegeta naturală de casă

2 Comments

  1. Super!

  2. Pingback: Vegeta de casa | Povestile lui Bibiguli

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*