Placinte umplute cu carne, branza sau spanac pe piatra

 
Placintele acestea pot fi umplute cu ce vreti voi, ducle sau sarat, si pot fi coapte,  atat pe piatra, cat si in tigaie sau cuptor. Sunt foarte gustoase si nu sunt deloc greu de facut. In fucntie de modul de coacere, vor avea consistente diferite. In cuptor vor iesi mai pufoase, pe piatra mai crocante, iar in tigaie mai moi. Avantajul coacerii lor pe piatra, pe gratar este ca vor avea o aroma minunata, exact ca aceea de paine coapta pe vatra. 

Ingrediente pentru aluat
1 kg faina 00
600 ml apa calduta

50 ml iaurt la temperatura camerei
4 linguri ulei de masline
1 lingura rasa de zahar
1 lingura rasa sare
14 g drojdie uscata
(inca o mana de faina pentru blatul de lucru)Drojdia am inmuiat-o cu putina apa calduta si am adaugat si zaharul. Faina, am cernut-o impreuna cu sarea. Am adaugat drojdia, apa si iaurtul in mijloc si am amestecat cu mana, din interior spre margini (intr-un vas) pana ce aluatul a incepurt sa se lege. L-am turnat pe blatul de lucru pudrat cu faina si l-am framantat pana cand s-a omogenizat si a,m obtinut un aluat elastic care nu se lipeste de maini.
Am lasat aluatul sa dospeasca vreo ora, intr-un loc caldut, intr-un vas, acoperit cu un prosop.
Dupa timpul de dospit, aluatul aproape ca si-a triplat volumul. L-am rasturnat din nou pe blatul de lucru si l-am mai framantat putin pentru a elimina aerul.

L-am impartit in 12 bucati pe care le-am intins cu sucitoarea, in forma rotunda cu o grosimed e aprox 1-2 mm.
Ingrediente pentru umpluturi:
1. umplutura cu spanac
o mana de spanac
2 catei de usturoi
putin ulei
sare, piper
branzeturi (telemea si cascaval)
Intr-o tigaie am calit usturoiul taiat marunt, iar apoi am adaugat frunzele spalate de spanac proaspat. L-am lasat la sotat cateva minute pana cand s-a inmuiat. L-am lasat la racit. Am adaugat branzeturi atunci cand am umplut placintele.
 
2. umplutura cu carne
2 cepe mici
carne de pui (am folosit carne de la un pui afumat ca si curcanul de aici)
putin ulei
sare, piper
branzeturi (telemea si cascaval)
marar proaspat
Intr-o tigaie am calit in putin ulei ceapa taiata julien pana cand s-a inmuiat, apoi am adaugat pentru cateva secunde carnea ramasa de la o friptura de  cu o zi inainte. Puteti folosi carnea de la orice friptura: porc, pui,. curcan etc. Le-am lasat la racit. Am adaugat branzeturi si marar proaspat atunci cand am umplut placintele.
 
3. umplutura cu branza si marar
branza de care va place (cascaval si telemea de vaca)
marar
sare daca este nevoie (daca nu e sarata branza)
 
Asa cum spuneam mai susam impartit aluatul in 12 bucati pe care le-am intins cu sucitoarea, in forma rotunda cu o grosime de aprox 1-2 mm. In centru am pus umpluturile, Am impaturat aluatul de la margine spre centru, asa cum vedeti in imaginile de mai jos. Obtinem un fel de punguta din aluat. O aplatizam usor cu sucitoarea (facaletul), cu grija sa nu o spargem. Repetam pana cand terminam aluatul si umplutura.
Am preincalzit piatra pe gratar (240 de grade sub capac). Am copt placintele pe piatra aproximativ 10 minute pe fiecare parte sau pana cand devin aurii. (le-am copt cu capacul pus)
Au iesit foarte bune! Vi le recomand!

P.S. Pentru ca multi au intrebat,  piatra mea pentru gratar  este luata de aici.. a mea este exact asta.

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Buna ziua, maniacule! Te rog, poti sa dai mai multe detalii despre piatra: de unde ai cumparat-o, diametru, grosime. Si eu am un gratar asemanator si as vrea sa fac placinte dar si pizza si paine.
    Multumesc,
    Maria

  2. Ion Gigi

    mai daca nu gasescDUDE ce fac ca sarat am pricepit?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*