Gem de caise

Gemul de caise este unul din cel mai gustos si mai usor de preparat. Daca urmati cu atentie regulile de facut gemuri, nu veti avea mare bataie de cap praparandu-l si nu va trebui sa stati o zi inbteaga langa aragaz.
Gemul de caise trebuie sa fie auriu. pentru asta trebuie sa decojiti fructele si sa adaugati zaharul la sfarsitul fierberii.

Ingrediente:
caise
zahar dupa gust (eu recomand 500 de g de zahar la un kg de caise)
 
Caisele trebuie sa fie bine coapte, dar sa nu fie stricate sau fermentate. Se decojesc. Am explicat aici de ce si cum. Fierbeti fructele pana cand cantitatea lor scade la jumatate., la foc mic, amestecand din cand in cand. Folositi o oala de buna calitate, cu fund dublu si o tabla metalica pe care sa o puneti peste flacara.
Dupa ce gemul a scazut suficient, adaugati zaharul si mai fierbeti inca jumatate de ora, amestecand constant.
Nu este necesar sa faceti totul in aceeasi zi. Puteti si cahiar va recomand asta, sa fierbeti dulceata treptat pe parcursul a doua-trei zile, cate o ora- doua in fiecare zi. odata fierta o puteti pastra  pana a doua zi la temperatura camerei fara sa pateasca nimic. (temperatura camerei trebuie sa fie una decenta, nu mai mare de 25-26 de grade C).

Turnati dulceata si/sau gemul fierbinte in borcane foarte curate si uscate, cu capace care se inchid ermetic. Dupa ce il inchideti bine, intoarceti borcanul cu capacul in jos si lasati-l asa pentru cateva minute. Orice crapatura sau deschizatura a capacului va fi umpluta imediat cu dulceata/gem si va fi sigilata.

Nu este nevoie de conservant.
Pofta buna!

 

5 Comments

  1. Buburuza Bubu

    Woow ce culoare!!!!! No acum mi-ai facut pofta….

  2. Rodica Dirzu

    gemul ramane auriu si cu coaja caiselor.

  3. Magdici Elena

    Se pot tine in apa de var(minim 12 ore)-caisele sau prunele grase- .Se scot,se clatesc si in continuare se procedeaza ca la orice dulceata.

  4. Am facut gem respectand reteta .Este fff bun .Procedura este rapida ,simpla iar rezultatul o minune
    Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*