1. Decojiti caisele
Coaja caiselor este cea care, prin fierbere se inchide la culoare, si va inchide la culoare si gemul sau dulceata noastra. Daca avem case coapte bine, coaja se va indeparta foarte usor. Indepartati samburele, iar apoi strangeti jumatatea de caisa ramasa putin, tinand-o de coaja. Veti ramane cu coaja in mana.
Daca sunteti curiosi, stiu asta de la bunica mea. Ma tot miram de ce gemul de caise pe care il fac eu iese mai inchis la culoare (galben-roscat), si al ei gslben-auriu, asa ca am intrebat-o si raspunsul a fost acesta pe care tocmai vi l-am impartasit. Cum nu se poate mai simplu!
2. Adaugati zaharul la sfarsit.
Caramelizandu-se zaharul va inchide si el dulceata la culoare. Este bine sa il adaugati la final, dupa ce ati fiert dulceata. Am explicat aici, in avantajele acestei metode. Tot acolo gasiti si sfaturi pentru cele mai perfecte gemuri.
Pentru 1 kg de caise, recomand 500 de g de zahar, dar voi puteti sa adaugati dupa gust.
Acelasi lucru e valabil si la prune . Dar din experienta am constatat ca gemul de prune cu coaja e mai bun decat cel fara coaja.
Deci trebuie sa alegem intre mai gustos si mai aspectuos
Multumesc pentru recomandari si retete.
Foarte interesant ce ne spui.
Nu prea fac gemuri, dar e bine de stiut.Mersi.Sa ai o zi faina.
Mi-a iesit culoarea ca in poza 🙂
Merci
Sa inteleg ca fierbem caisele fara zahar pe care il punem la sfarsit ?
Da, se fierbe fără zahăr. Dupa ce se leagă gemul se adaugă zaharul, apoi mai fierbi cam 30 minute, la foc mic si mestecat des pentru ca sa nu se prindă.
Am citit de anul trecut aceste sfaturi,am făcut gem de caise si mi-a iesit superb!Mulțumesc frumos!
Ma bucur ca ti-a placut! Cu mare drag!
Putem decoji caisele si in cazul dulcetii?
a sigur, se poat decoji
Nu trebuie sa curatati coaja de la caise. Eu am pus zeama de la o lamaie peste cele 4 kg de caise si 1 kg si jumatate de zahar, am lasat sa se topeasca zaharul un pic apoi am pus pe foc la foc potrivit aprox doua ore. Culoarea gemului a ramas la fel ca si culoarea initiala a caiselor.