
In sfarsit am facut si eu sirop de cirese. De fiecare data imi aduc aminte de el, dupa ce e gata dulceata, iar atunci e prea tarziu. Eu nu cumpar cirese special pentru sirop, ci il folosesc pe cel care ramane de la ciresele de dulceata. El apare inevitabil atunci cand scoatem samburii si imediat ce punem ciresele la fiert. Daca vreti sa faceti insa doar sirop, nimic nu va opreste sa fierbeti ciresele cu tot cu samburi (foarte bine spalate bineinteles) si apoi sa le dati prin sita.
Cantitatatile sunt
Asadar, asa cum am spus mai sus, folosim sucul lasat de cirese atunci cand scaotem samburii. Eu nu tin ciresele in zahar pentru dulceata, am scris aici de ce. , deci siropul nu il voi colecta de acolo. Ins chimb, in momentul inc are veti pune ciresele la fiert, in primul sfert de ora vor lasa o gramada de suc. Ei bine, eu colectez o parte din acest sirop cu un polonic si il strecor printr-o sita. Spun o parte (cam jumatate), pentru ca mai trebuie sa ramana si la dulceata.
Acest sirop, il fierb cu zahar, pana cand scade aproape la jumatate. Apoi il pun in sticle curate si sterilizate care se inchid ermetic. (vezi aici cum se sterilizeaza sticlele si borcanele). Optional, puteti adauga conservant (in cantitatea indicata de producator) sau aspirina (varianta cu aspirina nu am incercat-o, dar din auzite se pare ca functioneaza). Pentru ca insa nu am facut foarte mult sirop, si nu va rezista foarte mult in camara, eu am preferat sa nu adaug nimic in el.
Optional il puteti aroma, dupa gust, cu vanilie, scortisoara sau menta.
Siropul de cirese se poate folosi ca topping la inghetata, prajituri, se poate folosi in creme, sau se poate folosi la preparaea unui delicios suc foarte racoritor cu apa plata sau carbogazoasa! Adaugati sirop si apa dupa gust, adaugati gheata si cateva frunze de menta sau o felie de lamaie si gata!

Dacă îți plac siropurile și băuturile răcoritoare preparate în casă, încearcă și rețeta de sirop de mentă

