Dulceata de cirese cu menta

Trebuie sa incercati neaparat aceasta combinatie, fie si numai cu o cantitate mica de dulceata. Aroma de menta se potriveste perfect, o face mai proaspata si foarte gustoasa.

Ingrediente:
400 de g de zahar pentru 1 kg de cirese

cteva crengute de menta
Cantitatile nu sunt batute in cuie. Daca va place, puteti pune mai mult zahar. Depinde de gusturile fiecaruia si de cat de dulci sunt ciresele. Dar puneti minim 350 de g de zahar la un kg de cirese, pentru ca zaharul are rolul de a conserva dulceata.Ciresele se spala bine in mai multe ape si se tin 10-15 minute in apa rece, pentru ca eventualii viermi sa iasa din ele. Se indeparteaza samburii  si coditele. (Nu uitati sa pastrati coditele pentru asta.)Se pun la fiert intr-o oala, la foc foarte mic. Este de preferat sa folositi o tabla din aceea care se pune pe aragaz pentru a reduce puterea flacarii. Este bine sa folositi o oala de calitate- daca aveti una ceramica e perfect,daca nu e buna si una emailata, sau de inox, dar obligatoriu cu fund dublu

Amestecati putin la inceput pana ciresele lasa suficient lichid ca sa aiba in ce fierbe.
Apoi lasati sa fiarba si mai amestecati doar din cand in cand, doar pentru a o fierbe uniform. Vor lasa destul de multa zeama. daca doriti putetis a faceti sirop, din aceasta zeama. Reteta aici. Cand aceasta scade, si dulceata se ingroasa  puteti sa adaugati zaharul. Acum va trebui sa amestecati mai des. Mie imi place sa adaug zaharul spre final, ca sa nu trebuiasca sa pazesc dulceata pe tot timpul fierberii. Se stie ca odata adaugat zaharul, daca nu amestecam, dulceata se va prinde de fundul oalei si se va arde.
Dupa ce ati adaugat zaharul, va trebui sa amestecati in dulceata destul de des. Acum o fierbeti pana obtineti consistenta dorita. Atentie, insa, ca in momentul in care se raceste se va mai ingrosa.
Inainte de a inchide focul, adaugati un buchetel de menta ppraspata si amestecati. Nu rupeti frunzele, pentru ca sa le puteti indeparta uleterior. Inchedeti focul si amestecati din cand in cand, in timp ce dulceata se raceste. Dupa vreo 15-20 de minute, gustati si puteti indeparta menta, daca sunteti multumiti de gust. daca doriti gustul de menta mai puternic, puteti sa o mai lasati.
Un alt avantaj al adaugarii zaharului la sfarsit este ca acesta nu se va carameliza si nu va schimba gustul si culoarea gemului.
Nu este nevoie de conservanti!
Gemul  fierbinte se toarna in borcane bine spalate si uscate. Se inchid ermetic. Se rastoarna cu capacul in jos pentru cateva minute, apoi se lasa sa se raceasca. Daca doriti le puteti steriliza, am scris aici cum , dar nu este neaparat nevoie.Pofta buna!

6 Comments

  1. Pare foarte interesanta! Nu am incercat niciodata combinatia asta si sunt f curioasa care-i rezultatul ! Dar……N-am prea inteles : ciresele le pun la fiert asa….simplu? Nu trebuie adaugat si ceva lichid? Multumesc !

    • Cristian Borod

      Asa, simple,fara samburi, fara nimic alt lichid. Lasa ele lichid suficient cand le incalzesti. Spor!

  2. Dan Torsin

    Dacă ciresele sunt negre si carnoase cred că iese si mai grozavă!

  3. halat gabriela

    Aveti niste retete simple si … la obiect! Asa, pe gustul meu care nu mor sa stau cu oerele in bucatarie! Multam pt ele!

  4. Ciresele au fost cantarite dupa ce au fost scosi samburii sau inainte?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*