Valeriana sau salata de camp? Ne drogam cu prostii sau mancam sanatos?

Chiar daca ati cititi pe net sau ati vazut la televizor, sau ati cititi chiar pe ambalajul lor,  sa stiti ca frunzele pe care le vedeti in pozele astea nu sunt Valeriana.  Sigur, confuzia este alimentata de producator sau de distribuitorul care a facut o traducere proasta a etichetei, dar eu zic ca nu este bine sa o perpetuam.

Valeriana NU este o planta din care se face salata, sau care se pune in mancare, ci este o planta medicinala, cu efect sedativ.

Ce vedeti in imaginea de mai sus este salata de camp, confundata cu valeriana, pentru ca numele ei stiintific este Valerianella Locusta.

Gustul salatei de camp este asemanator cu cel al salatei obisnuite, poate putin mai proaspat. Se foloseste in alementatie ca si garnitura la feluri principale si in salate. Este o planta comestibila destul de neutra, nu are nimic special. Este insa foarte decorativa si foarte la moda. Banuiesc ca are si vitamine, ca orice frunza proaspata 🙂

Va spun toatea astea, pentru ca am preparat zilele acestea o astfel de salata, reteta pe care o gasiti in randurile urmatoare:

Ingredinte:
Salata de camp
rosii cherry
ridichi
branza cu mucegai alb si albastru (sau de care va place)
seminte de floarea soarelui decojite
pentru dressing: iaurt, marfar, ulei de masline estravirgin ,un catel usturoi
sare, piper
optional: frunze de oregano proaspete (cultura proprie)

Spalati foarte bine frunzele de salata de camp apoi scurgetile de apa. De asemenea, spalati foarte bine si rosiile si ridichille, pe care le taiati felii sau jumatati, dupa cum va place. Asezati-le intr-un vas. presarati deasupra seminte de floarea soarelui. Faceti un dressing din marar tocat marunt, iaurt si putin ulei de masline si un catel de usturoi zdrobit, cu care stropiti salata. Adaugati bucati de branza si frunze de oregano proaspete. Asezonati cu sare si piper.  Cantitatile le las la latitudinea voastra. Puteti sa le combinati cum doriti, sigur va iesi bun!

Pofta buna!

Stanga : Valeriana officinalis               Dreapta: Valerianella Locusta
Sursa foto: Wikipedia

 

 

2 Comments

  1. Ioana Simileanu

    Nu arata nici pe departe la fel cu valeriana medicinala. Si eu folosesc in mod constant salata de camp, in engleza se numeste si lamb's letuce – salata mielului, mache, corn salad – salata porumbului, field lettuce – salata de camp. Superba salata, chiar am toate ingredientele si azi ma intrebam ce sa fac cu niste branza cu mucegai, ma gandeam la o salata de pere, cred ca o sa le fac pe amandoua, azi una, maine cealalta 🙂

  2. Ma bucur de aceasta postare! Intr-adevar o confuzie. Nimic comun cu planta medicinala! In germana se cheama " Feldsalat", e des folosita, si are, zic eu, un gust mai pregnant decat alte soiuri de salata !

Spune-ne parerea ta