Sarmale cu varza acra si ciolan

Dintre toate felurile de sarmale, cele cu varza acra (murata) ne plac cel mai mult. De fapt, consider ca aceste sunt adevaratele sarmale. De data asta am ales sa le fac cu afumatura. Daca doriti sa stiti cum se impatura sarmalele, gasiti reteta pas cu pas aici

Ingrediente

1 kg de carne toacata de porc
2 capatani de varza murata
varza murata marunta
1 legatura generoasa de marar
5 lingurite de boia dulce de buna calitate
1 lingurita rasa piper  macinat
2-3 cepe de marime medie
jumatate de cana de orez
o crenguta de cimbru sau/si cimbru macinat
un ciolan afumat dezosat (aprox 600 g)

apa
jumatate de pahar de vin alb
smantana pentru servit (optional)
putin ulei


Ceapa se curata, se toaca cat mai marunt si se caleste in putin ulei pana se inmoaie. Se mai adauga: boiaua, piperul, marar proaspat (sau congelat) taiat marunt si orezul. Se calesc inca un minut apoi se amesteca cu carnea.  Se mai poate adauga si cimbru macinat sau maruntit dar, foarte putin pentru ca are ungust foarte puternic. Mie personal imi place sa il adaug sub forma de crenguta printre sarmale. Mararul si cimbrul sunt condimente indispnsabile sarmalelor.
Dupa ce am amestecat bine compozitia, umplem frunzele de varza . Pe fundul oalei in care le vom fierbe, asezam 2-3 frunze de varza (aici putem folosi frunzele prea mari, prea groase, sau rupte.)  Pe acest pat de  frunze cladim sarmalele, in jurul ciolanului Strecuram si o crenguta de cimbru. Deasupra lor asezam un strat de varza murata marunta (ori o cumparati gata maruntita ori taiati marunt frunzele care va raman). Peste acest strat, mai asezati un strat de funze intregi. Cand ati terminat aranjamentul , turnati incet apa cat sa le acopere si sa le depaseasca cu vre-o doua degete. adaugati si vinul. Puneti la fiert la foc mic (este foarte important ca focul sa fie mic) pentru inceput cu un capac asezat pe o parte.Durata de fierbere variaza in functie de cat de repede fierbe varza., insa sigur nu va fi mai putin de doua-trei ore. Nu mai adaugati apa chiar daca scade.

La final, dupa ce varza, orezul si carnea sunt fierte (gustati) le puteti servi. daca va plac, le puteti da si la cuptor vreo jumatate de ora.
Pofta buna!

 

 

4 Comments

  1. Buburuza Bubu

    Primiti cu colindul? 😀 Sarmalele tale arata DELICIOS si ma imbie sa mai fac iute o portie 🙂 Sarbatori Fericite

  2. Iti doresc multa, multa sanatate, putere de munca si multe retete delicioase pe blog. 2014 sa fie un an magic si plin de realizari!

  3. Sarmalele mele s-au terminat, dar nu-i bai, mai aveti voi. Arata minunat!
    Familie frumoasa si talentata, sa aveti Un An Nou fericit, cu sanatate si impliniri dupa pofta inimii voastre. Va imbratisez cu drag.

  4. Cristea Dana

    La multi ani!!!! Un an nou plin de bucurii si impliniri sufletesti!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*