Cum stim daca pepenele e copt

Aceasta este una din marile dileme ale verii!  care pepene e mai bun, mai copt, mai dulce, mai zemos, mai aromat? pe care sa-l cumparam? Unii sunt fani pepene verde, altii sunt fani pepene galben!

Noua ne plac ambii pentru ca fiecare e gustos in felul lui. De obicei alegem sa cumparam pepene cultivat la noi in tara.
Ne-am documentat putin prin vecini si prin batrani, am comparat cu metolele pe care le folosim si noi cand cumparam si am aflat pentru voi, urmatoarele:
1. Pepenele rosu (lubenita)
Pepenii care nu sunt inca copti au o culoare mai puternica, mai vie. Cei bine copti au coaja de o culoare mai stearsa.
Fiecare pepene are o pata de culoare deschisa, aceea cu care a stat pe pamant. ea trebuie sa fie alba, iar la unele soiuri, poate fi galbuie- crem.
Cel mai bine puteti testa pepenii „ciocanindu-i ” . adica loviti-i ca si cum ati bante la usa. daca sunetul scos este ” a gol” inseamna ca pepenele este copt. daca sunetul este indesat ca si cum ar fi ceva dens inauntru, inseamna ca pepenele nu este inca copt. Ciocaniti mai multi, ca sa va dati seama de diferentele de sunet.
Desigur, in piata de cele mai multe ori vi se ofera oportunitatea sa gustati! e cea mai buna metoda, pentru ca niciuna dinc ele de mai sus nu va garanta ca pepenele este dulce, chiar daca este copt, pentru ca unele soiuri sunt mai dulci iar altele mai acre. in plus, conteaza foarte mult si cantitatea de soare de care pepenii au avut parte 🙂
 
2. Pepenele galben
Aici este simplu. Pepenele galben trebuie mirosit in capatul opus celui in care a fost codita! Daca mirosul este puternic, dulce si imbatator, cu siguranta pepenele este copt.
Din pacate nu intodeauna pepenele este si dulce, dar se poate servi cu zahar 🙂  asta depinde si aici, de soiul de pepene si de cantitatea de soare si de apa pa cere a primit-o.
Pofta buna!
P.S. daca stiti mai multe, asteptam sfaturile voastre cu mare drag! 🙂

 

3Comentarii

  1. De obicei pepenele galben se cunoaste ca este copt atunci cind codita se detaseaza singura de planta,Lubenita,DA exact asa o cunosc si eu ca este coapta,cultivam de 5 ani aceste bunatati.Mersi pentru sfaturi si numai bine

  2. Foarte interesant! De multe ori ma intrebam cum sa fac sa nimeresc pepenii copti mai ales la inceput de sezon. Am sa incerc fiecare metoda ca sa ma specializez in una din ele. Multumesc!

  3. Ei după, pata galbena recunosc si eu pepenii copti 😉 Chiar am achizitionat,culmea din Hypermarket, un pepene tare bunnnn 😉 ce l-am savurat cu brânzăăă de oaie veche 😉 O nebunie;)

Spune-ne parerea ta