Cum se cultiva menta

Menta da prospetime si savoare multor preparate asa ca imi place sa o 0am la indemana proaspata, tot timpul. Este poate cel mai usor de cultivat, atat in gradina cat si in ghiveci.

Menta este o planta anuala, care rezista atat la temperaturi ridicate cat si la temperaturi scazute, asa ca o puteti planta oriunde, atat intr-un loc umbrit cat si in unul insorit, in functie de spatiul disponibil. 

Eu am reusit sa o cultiv atat intr-o jardiniera, cat si in gradina.

Nu necesita cine stie ce ingrijire. Daca este udata constant si plantata intr-un sol fertilizat, frunzele ei vor fi mai mari si mai frumoase. Menta creste in tufe care pot atinge si un metru inaltime, iar radacinile ei pot atinge o adancime de 40-60 cm.
Exista peste 30 de feluri de menta, cu frunze mai rotunjite, sau mai ascutite si cu diverse nuante de verde, de la verde crud pana la verde inchis sau albastrui. Fiecare fel de menta are aroma lui proprie, ami intensa, mai dulce sau mai iute….
 
Cum plantam menta?
▲ Tot ce trebuie sa faceti este sa cumparati cateva rasaduri (plante mici cu radacina de la piata) sau sa cereti cuiva care are deja, cateva radacini, sau plantute cu radacini. Plantati-le in ghiveci sau in gradina, udati-le  si in scurt timp, menta se va intinde si veti avea  o tufa intreaga. Dar, atintie, trebuie sa faceti acest lucru primavara, in lunile martie-aprilie.
▲ Daca doriti sa semanati seminte, sa stiti ca creste foarte greu, si de foarte multe ori nici nu rasare, asa ca daca veti achizitiona seminte la plic riscati sa fiti dezamagiti.
 
▲ Atentie!  Daca cumparati ghivece cu menta din supermarket- acestea sunt crescute si obiscnuite cu ingrasamant chimic pe care voi nu il  veti mai asigura acasa. Planta va suferi si de cele mai mutle ori va muri in scurt timp (o luna). Este valabil pentru toate plantele achizitionate astfel, asa ca va recoamand cu incredere piata.
 
  Cat de des trebuie udata menta?
 
Menta nu este foarte pretentioasa. Trebuie sa aveti grija sa aiba pamantul umed (nu exagerat de ud) pana cand radacinile se prind si plantutele incep sa creasca.
Apoi trebuie sa udati planta constant, daca este in ghiveci. Daca nu are suficienta apa, frunzele mentei se vor pleosti, dar isi va reveni imediat daca o udati. Daca nu o veti uda, se va usca.
▲ Daca menta creste in gradina, nu trebuie sa o udati, decat daca vara este foarte secetoasa si torida. Desigur, nu-i displace apa, daca udati alte plante din zona, dar nu este obligatoriu sa o udati special pe ea.

One Comment

  1. Adinna from Fashion-Spike

    Foarte interesant articol.
    Nu stiam de ce mor plantele de la supermarket desi le udam constant. Acum stiu.
    Multumim.
    Sa traiasca limonada cu menta! La vara avem ce savura.

    FASHION-SPIKE.blogspot.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*