Babka cu ciocolată și nucă – un fel de cozonac dar mult mai bun, însiropat și cu umplutură minunată. Bineînțeles că l-am făcut după rețeta lui Ottolenghi care e cea mai bună. Să nu vă sperie pașii ceva mai mulți sau timpii mari de dospire. De fapt e foarte ușor de făcut, dacă respecți rețeta. Iar umplutura nu e neapărat să fie aceasta. Îl puteți umple cu ce vreți voi. Eu m să fac unul numai cu nucă, iar anul trecut de crăciun am făcut unul cu alune de pădure. Vă avertizez însă, că e atât de bun, încât se va mânca pe loc. Noi mereu mâncăm unul așa cald, proaspăt scos din cuptor! Pur și simplu e irezistibil.
Rețeta video Babka
Pentru aluat
530g faina 000
100g zahar
1 plic drojdie uscată (7 g)
3 ouă
120 ml apa
1/3 linguriță sare
150 g unt moale
coaja rasă de la o portocală
Umplutura pentru Babka
1 lingură zahăr pudră
1 lingură cacao
120 g ciocolată neagră 80-90%
100 g unt
o mână de nuci mărunțite
Pentru sirop
180 g zahar
100 ml apă
1. Am amestecat făina cu zahărul, sarea și drojdia uscată. Am adăugat apa, coaja rasă de portocală și ouăle. Am tăiat untul (moale, lăsat la temperatura camerei) în aproximativ 8 cubulețe. Am început să mixez aluatul la viteză mică și am adăugat untul, pe rând, câte un cubuleț. Am mixat aproximativ 5-7 min. Aluatul va deveni elastic dar rămâne destul de moale.
2. L-am transferat într-un vas încăpător (pt. că va crește) uns cu ulei. L-am acoperit cu folie și am uitat de el în frigider până a doua zi.
3. A doua zi am pregăti crema de ciocolată. Nu m-am complicat cu baie de aburi, așa cum spun toate rețetele. Am pus totul într-o oală pe plită, la cea mai mică treaptă de temperatură și am amestecat mereu cu telul, până când s-a topit ciocolata și untul. A durat doar câteva minute. Am lăsat crema la răcorit. Nu trebuie să fie caldă când o punem peste aluat, dar nici nu trebuie să se întărească.
4. Între timp, am scos aluatul pentru Babka din frigider, l-am pus pe masa pudrată cu făină și am format o bilă pe care am tăiat-o în două. Aici trebuie lucrat mai repede, să nu se încălzească aluatul. O jumătate am întins-o pe masă, iar cealaltă am pus-o înapoi în bol, cu folie, la frigider.
5. Cât am întins aluatul, s-a răcit și crema. Am uns jumătate din cremă pe aluat, apoi am presărat nuci mărunțite. Am rulat aluatul și l-am presat la margini ca să nu iasă umplutura. L-am pus pe un fund de lemn, din nou la frigider. Se va tăia mult mai ușor dacă stă 10-15 minute la frigide, iar crema nu va curge afară. Am reluat procedura cu jumătatea cealaltă.
6. Am scos din frigider prima ruladă, am tăiat-o în două pe lungime și am împletit-o ca în video. Am procedat la fel și cu cea de-a doua ruladă. Am pus ambele împletituri în tăvițe de chec pe hârtie de copt. Tăvițele mele au dimensiunea 23×15. Cred că ar fi mers niște tăvițe puțin mai mici.
7. Le-am acoperit cu un prosop și le-am lăsat la dospit o oră, înr-un loc mai cald (departe de ferestre deschise etc)
8. Am preîncălzit cuptorul la 180° C și am copt cozonacii Babka timp de 30 de minute. Timpul de copt poate varia în funcție de cuptor. Cozonacul trebuie să crească și să se rumenească frumos. Dacă nu sunteți siguri că cozonacii sunt perfect copți, la final puteți coborî temperatura la 150°C pentru încă 5 -10 minute.
9. Între timp am fiert apa cu zahăr pentru sirop (câteva minute). Siropul trebuie fiert până când
10. Am scos cozonacii și i-am însiropat cu tot siropul. Nu, nu e prea mult! Îmi mulțumiți după!
Poftă bună!
Rețeta de Cozonac simplu e și ea foarte gustoasă dar vă recomand și Tortul de Turtă dulce cu fructe ! E senzațional!
Hey there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of
the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.