19 septembrie 2011

Piept de rata cu sos de portocale

Photobucket
Din cand in cand meritam cu totii sa ne rasfatam cu bunatati, chiar daca nu ne permitem asemenea ingrediente in fiecare zi. De exemplu, eu am facut economii serioase cateva luni pentru a cumpara pieptul asta de rata…:))) Glumesc… da` nu prea tare! Oricum, decat sa cumpar tot felul de mezeluri dubioase, prefer sa cumpar carne de buna calitate. Ca sa stiu ce mananc si ce pun in mancare.


Cum se face pieptul de rata cu sos de portocale:

Ingrediente

500 g piept de rata (doua bucati)
2 portocale
putina radacina de ghimbir
1 lingura de zahar brun
sare si piper

Incepem cu pieptul de rata. El trebuie sa fie bine scurs si tamponat cu un servet de bucatarie, ca sa fie cat mai putin umed. Preincalzim cuptorul la 200 de grade C.

Cu un cutit foarte bine ascutit, crestam partea cu piele a carnii, superficial, fara sa ajungem la carne. Condimentam cu sare si piper din belsug, mai ales cu sare. Punem pieptul cu pielea in jos intr-o tigaie rece, pe care o punem pe foc mediu.

De ce in tigaia rece? Pentru ca incalzindu-se treptat grasimea se va topi mai usor si va curge in tigaie, iar pielea va deveni crocanta. Nu este nevoie de ulei sau alte grasimi, dar daca va simtiti voi mai bine sa puneti, nu-i nici o problema. Lasam la prajit 4 minute. Cand pielea devine crocanta si aramie, intoarcem piepul pe partea cealalta si il mai lasam 20 de secunde. Nu  mai mult.

Transferam pieptul intr-o tava (pe care am tinut-o in cuptorul preincalzit) si il punem 10 minute la cuptor. 5 minute pe fiecare parte. Acum, timpul de stat la cuptor depinde de cat de bine vreti sa fie facuta carnea. Daca vreti mai in sange, ajung vreo 7 minute. Daca vreti pieptul bine facut, lasati-l 12-13, maxim 15 minute, dar nu mai mult pentru ca va deveni sec, elastic si atos.

Cat timp carnea este in cuptor ne ocupam de sos. In tigaia cu untura lasata de pieptul de rata, radem putin ghimbir, coaja de la o portocala, stoarcem cele doua portocale si eventual adaugam bucati de coaja de portocala (fara partea alba). Mai punem si o lingura de zahar brun. Amestecam pana se leaga tottul, 2-3 minute si gata sosul. Stiu ca nu-i sosul clasic, dar credeti-ma ca e o varianta la fel de delicioasa  si foarte usor de preparat.

Servim pieptul de rata fierbinte, taiat felii, impreuna cu sosul de portocale.

Pofta buna!

 Print

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

16 comentarii:

  1. Anna: doamne ce bine arata :D!!!!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Absolut demential arata ! eu as mai pune alaturi si o portie "minuscula" :D de noodles cu legume la wok . Deh, sunt mincacioasa ! :))
    Ma duc sa-mi scot economiile - :)) - si sa le cheltui pe niste piept de rata. Macar de-as gasi frantuzesc, nu unguresc...

    RăspundeţiȘtergere
  3. ......foarte bun !!!!!......ne mai poti da o idee de sos , pentru cei care nu sintem fani portocale ??????

    RăspundeţiȘtergere
  4. FORMIDABIL, neasteptat de fermecator :*
    ador rata cu portocale :)

    RăspundeţiȘtergere
  5. Unde se gaseste rata? La supermarket? Eu sunt in Bucuresti oricum, dar asa, sa imi fac o idee de unde as putea cumpara...Multam

    RăspundeţiȘtergere
  6. @Anonim multumesc! :)

    @...tiktakro..., multumesc :) succes in gasit rata frantuzeasca...desi eu zic ca si romaneaca ar fi buna :)

    @gratiela, poti sa faci ce sos vrei sau sa folosesti alte fructe in aceeasi combinatie, dupa gustul tau.

    @Amoush multumesc :)

    @Gab, la supermarket sau , in Arad in magazinele specializate pe carne de pasare- nu stiu daca sunt in Bucresti astfel de magazine. Dar in supermarket gasesti sigur, de obicei congelata.

    RăspundeţiȘtergere
  7. arata demential !!!!! ... si eu sunt in stare sa fac economii sa cumpar carne de calitate !!!! ... bravo ptr prezentare , maniacule ; ) !!!!

    RăspundeţiȘtergere
  8. e foarte buna friptura asta ,e drept ca e scump pietul de rata dar isi merita banii cu varf si indesat.cu portocale n-am indraznit sa-l fac pentru ca, cu foarte multi ani in urma, am avut o experienta neplacuta cu rata cu portocale.noi l-am mancat cu sos de merisoare.

    RăspundeţiȘtergere
  9. great recipe,,sound really have great orange flavored for duck breast,,YUM
    Ridwan

    RăspundeţiȘtergere
  10. Wow! ai ajuns pe tablespotting :O Bravo :)

    RăspundeţiȘtergere
  11. cu rata de la bunica merge? sau trebuie rata fitosa, din alta tara?

    RăspundeţiȘtergere
  12. super,am sa incerc si eu azi,este pt prima data dar sper sa imi iasa ceva,am sa va anunt rezultatul,sa imi tineti pumniiiiiiii

    RăspundeţiȘtergere
  13. Interesanta receta, si cu siguranta tare delicos...dar cum se face ca nu ai in lista de recete rata cu pere sau gutuie la cuptor?
    Am cautat o receta care sa arate bine(poze ca ale tale NU-S) si sa fie clara(ca si retetele tale)... dar nu am gasit nimic bun.
    M-am intors de citeva ori la tine pe blog sa vad poate eu nu caut bine ...
    p.s sotul meu de fiecare data cind maninca ceva deosebit ma intreaba: "asta tot de la maniac e?"
    multumesc mult de recete si inspiratie.Snatate!

    RăspundeţiȘtergere
  14. E FOARTE INTERESANTA RETETA SI INEDITA PT NOI ROMANII , NEINVATATI CU SOSURI DULCI . A IESIT PERFECT , MULTUMESC PT INSPIRATIE

    RăspundeţiȘtergere
  15. de mult vream sa fac rata cu portocale. eu, spre deosebire de altii, dupa cum imi dau seama, am tara. iar la tara.. rate. lesesti chiar. iar astazi....intr-un final am facut piept de rata cu portocale. multumesc pentru reteta simpla!!! sosul a iesit cam apos si foarte dulce, desi nu dadeam doi bani pe portocalele cumparate, s-au dovedit duuuuuulci, incat lingura de zahar nu mai era necesara. nu m-am complicat cu ghimbir si nici cu zahar brun. oricum a iesit delicioooos!!

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...