04 decembrie 2010

Turta dulce

turta dulce

Turta dulce este o prajitura care se potriveste clar, cu sezonul acesta, desi eu o asociez cu vara. Si asta pentru ca, descoperind ca este o prajitura care se pastreaza foarte bine si nu se strica la temperaturi ridicate, mama imi facea cand mergeam in tabara. Stiti voi taberele comuniste in care se cam murea de foame! Ei bine, tare mult bine au facut turtele astea dulci la vremea lor si multi prunci au scapat de la subnutritie. :P

Ingrediente:

Pentru aluat:

3 galbenusuri

200g zahar ars si stins cu 100 ml apa calda

200 ml lapte

200 g zahar

2 lingurite rase scortisoara (sau mai mult daca va place)

1 lingura rasa (nu o lingurita) de bicarbonat de amoniu

50 g untura (unsoare)

faina cat cuprinde (mi-e mi-a incaput 1 kg)

Pentru glazura:

3 albusuri de ou

250 g zahar praf

2 plicuri zahar vanilat praf

Este bine sa incepeti pregatirea turtelor dulci cu o seara inainte. Nu o sa va mint, este ceva de lucru la ele, dar treaba este relativ usoara de facut. Deci facem aluatul cu o seara inainte, pentru ca trebuie sa stea in frigider peste noapte (nu-i musai noaptea, dar e mai comod), sau cel putin 5 ore.

200 de g de zahar se caramelizeaza la foc mic si se stinge cu 100 de ml de apa calda. Atentie! Turnati toata apa dintr-o data peste zaharul ars, pentru ca va fierbe instantaneu si va stropi daca o turnati incet. Este bine sa stati la o distanta cat se poate de mare de oala, in special cu fata, cand faceti chestia asta. Se lasa sa mai fiarba cateva minute pana se topeste tot caramelul si se transforma intr-un sirop. Se lasa la racit.

Intre timp se pregatesc restul ingredientelor intr-un vas: cele 3 galbenusuri, laptele in care se poate dizolva bicarbonaul de amoniu, 200 de g de zahar, scortisoara si untura. Se amesteca bine. Cand este rece, se adauga si siropul si se omogenizeaza cu restul compozitiei. Se adauga treptat si faina. Trebuie sa obtineti un aluat potrivit. Aluatul trebuie sa fie destul de tare ca sa stea legat, dar destul de moale ca sa poata fi framantat. Oricata faina ati pune, el va ramane lipicios din cauza siropului, asa ca nu exagerati. Mie mi-a incaput 1 kg de faina (000). L-am impachetat intr-o folie alimentara si l-am pus in frigider unde a stat o noapte.

A doua zi, arata ca in imaginea de mai jos. Lam rupt in jumatate ca sa vedeti textura. Este un aluat destul de dificil de lucrat, pentru ca daca e rece din frigider este destul de tare, iar daca se incalzeste devine lipicios. Eu am gasit o solutie. Am rupt din el bucati mai mici si le-am intins cu sucitoarea, mult mai usor decat daca as fi incercat sa intind intreaga bucata. Am intins aluatul in foaie de aproximativ jumatate de cm grosime. Daca le doriti mai umflate, puteti sa intindeti foaia si mai groasa.

Am decupat formele si le-am pus in tavi unse cu ulei. Le-am dat la cuptorul preincalzit la foc mic, pentru aprox. 5 minute (dar asta depinde de cuptorul fiecaruia). Cand sunt gata, trebuie sa fie putin aurii, dar inca moi. Dupa prima tava, daca o verificati din cand in cand,  va veti da seama cu siguranta cat trebuie tinute la cuptor. Va mirosi destul de urat, amoniacul cand le coaceti, dar dupa ce se racesc, mirosul va disparea complet. (Apropo, daca amoniacul nu pute ingrozitor de intepator atunci cand il scoateti din plic, nu are rost sa va apucati de prajitura, pentru ca nu va iesi)

Si tot asa pana am terminat tot aluatul…adica vreo ora.

In sfarsit, m-am apucat si de glazura. Albusurile de ou la temperatura camerei, se bat spuma (eu prefer sa le bat cu telul) tare. Se adauga trepatat cate o lingura de zahar praf (l-am amestecat cu zaharul vanilat) si se bate in continuare. La un moment dat se bate destul de greu, dar trebuie incorporat tot zaharul chiar daca vi se pare mult.

Dupa asta, urmeaza distractia. Faceti rost de bilute colorate, un posh sau o seringa si decorati turtele dulci dupa placul vostru. Dupa ce v-ati plictisit, puneti toate turtele ramase in glazura care a ramas. Puneti un capac si scuturatile bine. Sau amestecatile cu o lingura, pana se manjesc bine cu glazura. Scoateti-le pe o farfurie. In cateva ore se vor usca…dar se pot manca imediat :)))

Atentie! Imediat dupa ce se racesc, turtele se vor intari putin, dar se vor inmuia in cateva ore si vor deveni din ce in ce mai bune pe masura ce stau. Este bine sa fie pastrate intr-un vas acoperit sau in punga de hartie, dupa ce s-au uscat.

Pofta buna!

P.S. Tocmai mi-am amintit si de turtele dulci comuniste in care iti rupeai dintii. :))) Astea nu-s ca alea! :)))

 

 

 

 

 

 

 

turta dulce turta dulce turta dulce turta dulce turta dulce

43 de comentarii:

  1. nu se poate înlocui zahărul ars cu miere?
    mulţumesc

    RăspundeţiȘtergere
  2. Magda, nu stiu sa-ti spun ca n-am incercat. Dar daca chiar se poate nu vor mai avea gustul specific de caramel cu scortisoara.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Foarte faina reteta .
    Eu am alta,dar am salvat-o pe a ta,
    pentru ca e inedita.
    E faina si glazura.
    Si mama o facea cand mergeam in concediu.
    Noi ne suiam in masina si bateam tara in lung si in lat cate o luna.
    Eu in spate ,eram responsabila cu
    inventarul la :
    - turta dulce,ciocolata de casa si
    prajitura din foi cu napolitane.
    Facea cateva cutii.....

    Asta prin anii 70 cand inca mai era
    benzina. :)

    Vad ca la voi s-au aprins deja beculetele in brad. :)

    RăspundeţiȘtergere
  4. Lia, multumesc. Sper sa iti placa! :)))

    RăspundeţiȘtergere
  5. Ce ca lumea ca ai postat o reteta de turta dulce. Gata, o fac! Lia, te rog, poti sa scrii aici reteta ta.

    RăspundeţiȘtergere
  6. Salut Bucatar Manic,

    Ideea cu turtele dulci e super faina, sa le pregatim in casa si sa le oferim cadou, celor dragi de Craciun, cred ca sentimentul de bucurie, pe care il primesti oferind mai ales un dar facut de mana ta, merita tot efortul pregatirii.super faina reteta...Merci, Angela

    RăspundeţiȘtergere
  7. Oh my gosh, your iced ginger cookies look really stunning.

    RăspundeţiȘtergere
  8. Angela, intr-adevar, un cadou facut in casa e mai valoros decat unul cumparat! :))) Cu multa placere. Si eu iti multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  9. Voi face prajitura, dar voi adauga 1 lingurita de cuisoare macinate si 1/2 lingurita de ghimbir praf. Turte dulci fara cuisoare...

    RăspundeţiȘtergere
  10. dar totusi glazura aia, numita si bezea de mama mea, nu trebuie facuta pe baie de aburi ?

    RăspundeţiȘtergere
  11. am facut turta si-a iesit foarte buna.(eu am pus si olingurita de cuisoare)
    Multumesc pentru reteta.

    RăspundeţiȘtergere
  12. vai de cand caut reteta asta,le faceam in copilarie cu bunica,,,si am pierdut reteta,,,,,mersi,am sa le fac curand,,,,multam fain si pupici pentru ea,am furat-o,,,,mmmm,,,ce o sa ma ling pe botic cu spuma,,,

    RăspundeţiȘtergere
  13. Medandreea, nu nu trebuie batuta pe aburi.

    RăspundeţiȘtergere
  14. Anonim, ma bucur ca ti-a placut! Cu multa placere!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Mirela, spor la prajiturit! Sa-mi psui daca ti-au placut, dupa ce le faci!

    RăspundeţiȘtergere
  16. Sunt intr-o mare dilema... cu ce se poate inlocui untura? Din pacate nu prea gasesc pe nicaieri de cumparat si sunt cam in criza de timp. Multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  17. @Smarandita poti sa o inlocuiesti cu unt, dar pune vreo 70-80 de grame. In mod normal ar trebui sa fie ok, pentru ca cantitatea este mica comparativ cu celelalte ingrediente.

    RăspundeţiȘtergere
  18. Si eu o sa incerc retata asta. Abia astept. Imi place si ca ai povestit cu lux de amanunte toate etapele pregatirii turtelor. Mi-ar fi placut sa am si eu foarte braduti si omuleti, dar o sa ma multumesc cu stelute. Revin cu comentariu dupa...
    Cristina

    RăspundeţiȘtergere
  19. Maine o sa incerc si eu. Va fi prima data cand voi face turta dulce. Sper sa nu iasa un dezastru, avand in vedere ca am de gand sa inlocuiesc zaharul caramelizat cu miere si sa renunt la ml aia de apa. Si as inlocui si untura cu margarina pt prajituri. Ma gandesc ca nu are ce sa se intample. Cateva ore am stat si am tot cautat retete, iar asta a iesit castigatoare. Este mai deosebita/complicata, dar are cele mai frumoase imagini :)

    RăspundeţiȘtergere
  20. Am facut turta dulce si a iesit super. Revin cu poze. Multe multumiri
    Cristina

    RăspundeţiȘtergere
  21. ce reteta grozava pentru sarbatori :)

    RăspundeţiȘtergere
  22. Toate retetele tale sunt super,asta si pt. ca explici cu lux de amanunte ,modul de preparare si cat ai pus tu din fiecare.Multumesc pt. retete si felicitari !!! Si felul cum comunici cu toti ,merita toata aprecierea,esti o surpriza placuta pt. mine.Imi amintesc cu cate placere mancai gustarile ce ti le aducea Mona,la scoala.Toate cele bune !!!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult pentru aprecieri! Ma bucur de vizita ta :)))

      Ștergere
  23. Mi-aduc aminte de putoarea de amoniac cand facea bunica turte dulci. Acum le cumpar daca chiar am pofta (din alea unguresti, moi si faine).

    RăspundeţiȘtergere
  24. Imi doream demult sa fac turta dulce, imi place mult, iar mirosul in casa... este exact ce trebuie ca sa ne introduca in atmosfera, acum cand se apropie Craciunul, indiferent de problemele fiecaruia :). Tocmai am facut turta dulce conform retetei. N-am adaugat nimic, n-am scos nimic si au iesit MINUNATE (ceea ce e maaaare minune pt mine :D care sunt un total anti-talent la prajiturit). De acum 3 ani, cand eram insarcinata si pofteam de zor la gogosi... am incercat reteta de gogosi de aici, si nu ma mai despart de blogul dvs cand caut o reteta (decat daca aici nu o gasesc aici). Multumesc si felicitari! Sarbatori fercite! Nicoleta

    RăspundeţiȘtergere
  25. Imi place la nebunie ce vad, sunt mai mult decat grozave!

    RăspundeţiȘtergere
  26. O retera interesanta. Am sa incer sa o fac si eu. Dar nu stiu cat de tare miroase amoniacul si unde lasi putea gasi, pentru caci nu sunt in romania. As putea inlocui amoniacul cu altceva??????

    RăspundeţiȘtergere
  27. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundeţiȘtergere
  28. O retera interesanta. Am sa incer sa o fac si eu. Dar nu stiu cat de tare miroase amoniacul si unde lasi putea gasi, pentru caci nu sunt in romania. As putea inlocui amoniacul cu altceva??????

    RăspundeţiȘtergere
  29. cu ce se poate inlocui amoniacul?

    RăspundeţiȘtergere
  30. Nu se poate inlocui amoniacul! daca s-ar fi putut am fi pus de la inceput praf de copt. dar va asigur ca atunic can e gaata nu mai miroase urat.

    RăspundeţiȘtergere
  31. am facut turta dulce si intradevar este supppppppppeeeeeeeerrrrrrrr

    RăspundeţiȘtergere
  32. Vai Cristi ce frumoase sunt! m-ai corupt sa fac si eu! chiar cautam o reteta grozava de turta dulce! fac negresit! Multumesc pentru reteta, pozele sunt superbe!

    RăspundeţiȘtergere
  33. Cristi, pls help! cate bucati ti-au iesit din cantitatile astea? sper sa nu iasa foarte multe! vreau sa o fac neaparat!

    RăspundeţiȘtergere
  34. De cand am descoperit reteta ta fac turta dulce de cate ori mi se face pofta ca is preferatele mele .iti multumesc ca ai impartasit reteta cu noi
    Acuma de craciun o sa fac doua portii.

    RăspundeţiȘtergere
  35. Mulțumesc pentru reteta! Tocmai am terminat coca si am lăsat-o la rece. Abia astept sa ajung la rezultatul final. Sper sa-mi iasa. Fac pentru fetita mea :-)

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...