28 noiembrie 2010

Prajitura cu mac

prajitura cu mac

Prajitura cu mac….sau prajitura cu muuuult mac, sau prajitura cu muuulta crema de mac, este una din dulciurile preferate ale compilariei mele. Nu cred ca este vreo bunica sa nu stie sa faca prjitura asta…cel putin nu din cele pe care le cunosc eu.  Reteta este a uneia dintre bunicile mele si ma bucur ca am mai gasit-o in caietul mamei. Nu am avut timp sa o fotografiez pas cu pas, dar prajitura cu mere se face aproape la fel, asa ca puteti sa observati detaliile aici. Tehnica este aceeasi, dar difera putin ingredientele.

Ingrediente:

pentru blat:

300 g faina

150g unt

50 g zahar praf

1 praf de copt+ 1 lingura lapte

(praful de copt se stinge cu  laptele)

3 galbenusuri de ou

3 linguri smantana

crema: 200g zahar

200g mac macinat

50 g unt

1 cana de lapte (200 ml)

100 g faina

3 albusuri spuma1 plic de zahar vanilat

coaja de lamaie

jumatate de plic de praf de copt

gem de caise

Aduceti ingredientele la temperatura camerei.

Blatul:

Amestecati si framatati ingredeintele pentru blat pana obtineti un aluat nelipicios, usor de modelat. Il impartit in doua parti inegale. Cea mai mare, se intinde cu o sucitoare si se aranjeaza in tava si pe marginile acesteia. Ca si aici. Cealalta bucata se intinde si se aseaza deasupra cremei.

Crema:

Laptele se pune la fiert, impreuna cu macul macinat. Se fierbe la foc mic pana se ingroasa. Se lasa la racit. Intre timp cele 3 albusuri de ou se bat spuma. Compozitia cu mac se amesteca usor si cu celelelte ingrediente: untul, zaharul, faina, praful de copt, coaja de lamaie rasa, zaharul vanilat. In final se incorporeaza usor si spuma.

Peste aluatul intins pe fundul tavii se intinde un strat de gem de caise (sau un alt gem acrisor si aromat) Deasupra se toarna crema (s-ar putea sa fie destul de lichida, dar nu va speriati, se va intari la copt). Peste crema se intinde cu grija si ultima foaie de aluat. Prajitura se impunge din loc in loc cu furculita si se da la cuptor la foc mediu, pana ce marginile se desprind de tava si deasupra devine aurie. Se la sa la racit si se serveste pudrata cu zahar.

Pofta buna!

P.S. In ultima fotografie se observa o varianta a prajiturii, dar cu dovleac. Retetea difera putin, dar mm sa va povestesc despre ea, zilele viitoare.

prajitura cu mac

40 de comentarii:

  1. Moamaaa, e chiar prajitura copilariei...notat reteta, merci!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Hello,

    These are my favourite european pastries, there is a Polish neighbourhood nearby my house that makes them and I ALWAYS buy them.

    I had never seen the recipe for them!

    Is there any way that you could translate the recipe for me? I would REALLY like making them!

    Thank you so very much,

    RăspundeţiȘtergere
  3. Hello,

    These are my absolute favourite Eastern European treats! I always buy them in the Polish neighbourhood nearby my house!

    Is there any way that you could translate the recipe for me? I would really LOVE making them!

    Thank you!!!!!

    RăspundeţiȘtergere
  4. P langa faptul ca gatesti minunat, mai si fotografiezi dumnezeieste...
    Felicitari

    RăspundeţiȘtergere
  5. This looks amazing! What a delicious way to use poppyseeds in a dessert! Sounds heavenly!

    RăspundeţiȘtergere
  6. This sounds absolutely delicious! The pictures are stunning!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Felicitari pentru nominalizare foodbuzz. E minunat cand mai ajunge si un roman pe acolo. Bravo!

    RăspundeţiȘtergere
  8. The Bird Cage, please write me a message with your e-mail adress at bucatarmaniac@gmail.com , and I will send you the translated recipe as soon as I can.

    RăspundeţiȘtergere
  9. Ce frumoasa! Mac tare mult imi place. FYI to other commenters: Using google tool bar's translate feature will let you translate the site from Romanian into English and enjoy this yummy-looking pastry.

    RăspundeţiȘtergere
  10. Bucatarule,mi-a iesit o super prajitura cu mac... fii binecuvantat cu tot ce ai nevoie.

    RăspundeţiȘtergere
  11. excelenta reteta...am scos tava din cuptor si tocmai rontaiam pe o margine..ce mai, de vis!O singura problema am avut, aluatul a fost cam putin pentru tava mea si m-am chinuit un pic cu foile..pana data viitoare incerc sa imi cumpar o tava mai mica.multumesc inca o data pentru reteta

    RăspundeţiȘtergere
  12. Stormy, multumesc mult. Este un Google translate instalat pe pagina dar s-ar putea sa nu functioneze in toate browserele.

    RăspundeţiȘtergere
  13. Anonim, ma bucur mult ca ti-a placut si multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  14. Anca_tm, ma bucur ca ti-a placut. data viitoare am sa scriu si dimensiunea tavii. :)

    RăspundeţiȘtergere
  15. Chiar ma gandeam la ceva bun cu mac, ca tare-mi place in cozonac iar prajitura ta arata delicios. Neaparat trebuie sa o incerc! Multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  16. Ana-Maria, multumesc! Spor la prajiturit! :)

    RăspundeţiȘtergere
  17. e delicioasa prajitura !nici nu ma asteptam sa fie chiar asa buna si usor de facut !multumim pentru reteta!

    RăspundeţiȘtergere
  18. anonim, ma bucur ca ti-a placut! Cu multa placere! :)

    RăspundeţiȘtergere
  19. Cand ma uit la poze si cand citesc toate aceste aprecieri....este CLAR....TREBUIE NEAPARAT s-o incerc si eu, la cat de mult imi place si mie macul....:) Felicitari !!!!!!!!!
    Lucia L.

    RăspundeţiȘtergere
  20. Lucia, multumesc mult! Spor la prajiturit si sa ne spui daca ti-a placut!

    RăspundeţiȘtergere
  21. Multumesc pentru reteta! Am facut prajitura de cateva ori si mereu a iesit delicioasa. Acum e prajitura mea preferata. De abia cand am facut prajitura a patra oara, mi-am dat seama ca in reteta scrie ca macul trebuie macinat :). E buna si cu mac nemacinat, numai mac sa fie!

    RăspundeţiȘtergere
  22. Delicioasa...felicitari!

    RăspundeţiȘtergere
  23. Multumesc pt reteta acum o fac stiu ca va iesi minunata

    RăspundeţiȘtergere
  24. Cantitatile sint pentru tava de ce marime?

    Mersi pentru raspuns.

    Glacial

    RăspundeţiȘtergere
  25. Daca macul il macin impreuna cu zaharul si le fierb impreuna cu laptele,ce se intampla??? nu stiu alta varianta de a macina macul fara zahar!?...multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  26. Te rog, care este dimensiunea tavii?
    Multumesc, Raluca

    RăspundeţiȘtergere
  27. Foarte buna prajitura,numai ca nu mi.a iesit asa groasa ca in imagine,dar cred ca din cauza ca s fost csm mare tava

    RăspundeţiȘtergere
  28. Abia acum am facut-o. foarte gustoasa. Dar se potriveste intr-o tava pe jumatate decat ai spus. Adica buna, buna, dar m-am cam chinuit sa intind foile atat de mari cum ai spus, degeaba...Apoi am ales tava potivita si a iesit. BUNA!!!!

    RăspundeţiȘtergere
  29. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundeţiȘtergere
  30. Sunt o mare amatoare de dulciuri si preparate culinare iar acest dulce este de nota 10!! Din Italia

    RăspundeţiȘtergere
  31. Dar prajitura cu crema galbena care se vede in poza cu ce reteta o facem? Asta cu mac este delicioasa.

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...