
Pun pariu ca nu va imaginati cat de buna e combinatia, asa ca va invit sa o incercati. N-o sa va para rau. Puteti sa faceti cateva galuste cu nutella, atunci cand oricum faceti galuste cu prune sau cu caise. in partea nostra de tara se numesc gomboti, nu galuste, dar reteta este aceeasi. Pe scurt, toate felurile de galuste insirate mai sus se fac la fel, schimband doar umplutura.
Sigur, puteti sa le umpleti cu orice fel de crema de ciocolata, ba chiar si cu zahar amestecat cu cacao. Asa ne facea si mama, pe vremea cand nu prea aveai de ales intre atatea produse si trebuia sa fii foarte inventiv. zaharul cu cacao se topeste si se transforma intr-un sirop delicios, care curge atunci cand tai galustele. Le facea mai ales iarna, cand nu avea fructe.
Ingrediente
- 1 kg cartofi albi
- 3 oua
- faina cat cuprinde
- nutella sau alta crema de ciocolata
- apa pentru fiert
- 1 cana pesmet
- 2-3 linguri ulei sau 50 g unt
- scortisoara (optional)
Cum se fac galustele cu nutella
- Cartofii curatati, se taie cuburi si se pun la fiert in apa cu putina sare.
- Pregatim pesmetul. Se poate face in casa (vezi aici cum), sau se poate cumpara. Il prajim in putin ulei sau unt doar cateva minute, cat sa isi schimbe culoarea.
- Punem la fiert intr-o oala mare, apa cu 2 lingurite de sare.
- Cartofii fierti si raciti se zdrobesc bine cu o furculita sau cu telul pentru purée. Nu trebuie sa fie chiar o pasta perfecta. Adaugam ouale si jumatate de lingurita de sare si amestecam bine. Apoi adaugam faina treptat, pana obtinem un aluat elastic, usor de modelat care nu se mai lipeste de maini.Din cauza cartofilor, aluatul se va inmuia din nou, dar este bine sa nu mai adaugam faina decat in momentul in care il lucram. Daca aluatul devine prea tare, si gombotii vor fi tari.
- Eu am impartit aluatul in trei, ca sa lucrez mai usor.Este foarte important sa lucram tot timpul cu mainile pudrate cu faina.De asemenea si planseta si ustensilele de lucru trebuie bine pudrate cu faina. Am intins prima bucata de aluat, intr-un foaie de vreo jumatate de centimentru grosime. Am taiat-o in bucati. Vedeti voi cat de mari- cam cat sa poata cuprinde o lingurita de crema.
- Am pus in mijlocul fiecarei bucati de aluat cate o lingurita de nutella (daca pastrati nutella cateva ore la frigider, veti lucra mai usor). Am impaturat aluatul in jurul cremei, cu grija si le-am rotit in palme ca pe niste bulgari de zapada. In tot acest timp am folosit faina, pentru ca aluatul sa nu mi se lipeasca de degete. Am pus galustele astfel formate pe planseta de lucru pudrata cu faina. Am repetat operatiunea pana am facut toate galustele.
- Dintr-o parte din aluat am facut Nudli.
- Intre timp, apa a inceput sa clocoteasca. Am pus galustele in apa si le-am lasat sa fiarba incet vre-o 15 minute. Cel mai bine este sa gustati una, inainte sa decideti daca sunt gata. E posibil ca fiertul sa dureze mai mult sau mai putin, in functie de marimea galustelor. Le-am scos din apa in care fierbeau direct intr-o alta oala, cu apa rece, sa nu ramana lipicioase. De acolo le-am scos pe fiecare cu o lingura, si le-am tavalit prin pesmet.
- Le-am servit cu zahar!
Pofta buna!













