Am in spatele gradinii un corcodus care se incapataneaza sa faca multe, multe fructe. Am observat ca se coc pe rand, asa ca pomul e plin de fructe destul de multe saptamani pe timpul verii. Anul trecut avea si in septembrie. Am incercat un gem corcoduse si trebuie sa va spun ca a iesit mai bun decat ma asteptam. Eu am folosit corcoduse galbene, dar puteti folosi si din cele rosii sau chiar amestec.
Ingrediente
- 2 kg corcoduse
- 1 kg zahar sau dupa gust
Cum se face gemul de corcoduse
- Vom folosi doar fructe sanatoase. Le spalam bine si le scurgem de apa apoi la scoatem samburii.
- Punem corcodusele la fiert intr-o oala incapatoare, cu fundul dublu, pe foc mic. Nu este nevoie de apa, pentru ca vor fierbe in suc propriu. Nu adaugam inca zahar.Atentie! zaharul adaugat prea devreme se va arde, se va carameliza si va schinba culoarea si gustul gemului.
- Lasam gemul sa fiarba inca aproximativ o ora, si amestecam din cand in cand, pana cand se omogenizeaza.
- Strecuram gemul printr-o sita, pentru a indeparta cojile. (optional)
- Fierbem in continuare, pana cand gemul incepe sa scada si sa se ingroase, amestecand constant
- Adaugam zaharul si mai lasam sa fiarba incet, inca jumatgate de ora, amestecand continuu.
- Gustati, si daca mai este nevoie, mai puteti adauga zahar. Gustul depinde foarte mult si de dulceata naturala a fructelor.
- Punem gemul fierbinte in borcane curate si inchidem ermetic. Nu este nevoie de conservant.
- Se pastreaza in camara, la intuneric, iar daca borcanul a fost deschis, se va pastra in frigider.
Pofta buna!
Cred ca momentul in care trecem gemul prin strecatoare e obligatoriu pentru finete, dar si pentru a indeparta samburii (nu scrie in reteta de acest pas important)!
Da, ai drepatate.Multumesc pentru atentionare. Eu am scos samburii, dar am uitat sa precizez. Am acttualizat. Se poate lasa cu samburi si apoi strecura pentru a scapa de ei.