Galuste cu caise

gomboti cu caise2

Am gasit niste caise mici si parfumate, perfecte pentru galuste umplute, sau gomboti, cum se mai numesc pe la noi prin vestul tarii. Se pregatesc la fel ce cele cu prune, dar vom inlocui fructele. Incercati-le! sunt foarte gustoase si in acesta varianta. 

Ingrediente

  • 1 kg cartofi albi
  • 3 oua
  • faina cat cuprinde 
  • 500 g caise mici
  • putina sare
  • apa pentru fiert
  • 1 cana pesmet
  • 2-3 linguri ulei sau 50 g unt
  • scortisoara (optional)

Cum se fac galustele cu caise

  1. Curatam cartofii, ii taiem cuburi si ii punem la fiert. Se pot fierbe si in coaja, dar e ok si asa, pentru ca merge mai repede.
  2. Intre timp pregatim pesmetul. Se poate face in casa (vezi aici cum), sau se poate cumpara. Il prajim in putin ulei sau unt. Nu foarte tare, sa se arda, ci doar cateva minute, cat sa isi schimbe culoarea.  Putem adauga si putina scortisoara.
  3. Spalam bine caisele cu apa rece. Daca va place, puteti sa le scoateti samburii si in interiorul lor sa puneti cate o lingurita de zahar cu scortisoara sau vanile. Eu am preferat sa le las intregi pentru ca erau destul de dulci.
  4. Punem la fiert intr-o oala mare, apa cu 2 lingurite de sare.
  5. Cartofii fierti si raciti se zdrobesc bine cu o furculita sau cu telul pentru purée. Nu trebuie sa fie chiar o pasta perfecta. Adaugam ouale si jumatate de lingurita de sare si amestecam bine. Apoi adaugam faina treptat, pana obtinem un aluat elastic, usor de modelat care nu se mai lipeste de maini.
    Din cauza cartofilor, aluatul se va inmuia din nou, dar este bine sa nu mai adaugam faina decat in momentul in care il lucram. Daca aluatul devine prea tare, si gombotii vor fi tari.
  6. Eu am impartit aluatul in trei, ca sa lucrez mai usor.
    Este foarte important sa lucram tot timpul cu mainile pudrate cu faina.
    De asemenea si planseta si ustensilele de lucru trebuie bine pudrate cu faina.Am intins prima bucata de aluat, intr-un foaie de vreo jumatate de centimentru grosime. Am taiat-o in bucati. Vedeti voi cat de mari- cam cat sa poata cuprinde caisele.
  7. Am pus in mijlocul fiecarei bucati de aluat cate o caisa. Am impaturat aluatul in jurul casielor si le-am rotit in palme ca pe niste bulgari de zapada. In tot acest timp am folosit faina, pentru ca aluatul sa nu mi se lipeasca de degete. Am pus galustele astfel formate pe planseta de lucru pudrata cu faina. Am repetat operatiunea pana am facut toate galustele.
  8. Dintr-o parte din aluat am facut Nudli.
  9. Intre timp, apa a inceput sa clocoteasca. Am pus galustele  in apa si le-am lasat sa fiarba incet vreo 15 minute.  Cel mai bine este sa gustati una, inainte sa decideti daca sunt gata. E posibil ca fiertul sa dureze mai mult sau mai putin, in functie de marimea galustelor. Le-am scos din apa in care fierbeau direct intr-o alta oala, cu apa rece, sa nu ramana lipicioase. De acolo le-am scos pe fiecare cu o lingura, si le-am tavalit prin pesmet.
  10. Le-am servit cu zahar si scortisoara!

Pofta buna!

gomboti cu caise

gomboti cu caise1

gomboti cu caise3

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*