Salvează rețeta de paste cu gălbiori. Am găsit în sfârșit gălbiori și primul lucru pe cale l-am făcut au fost aceste delicioase paste, super simple, dar incredibil de gustoase. Am folosit paste mari , paccheri, care nouă ne plac foarte mult. Forma lor le face să capteze mult sos și aromă. Rețeta e super rapidă. Gălbiorii și sosul sunt gata cât timp se fierb pastele.
Ciupercile Gălbiori
Gălbiorii sunt ciuperci sălbatice, cunoscute și sub numele de bureți galbeni. Acestea sunt ciuperci mici, în formă de umbrelă, cu o culoare portocalie și aurie. Sunt foarte delicate, având un gust puțin dulce și uneori puțin piperat. Cel mai bun moment pentru a găsi gălbiori proaspeți este, desigur, în timpul sezonului gălbiorilor, care începe la sfârșitul primăverii și atinge apogeul în vara târziu și toamna. În acest timp, puteți găsi gălbiori uneori în magazinele alimentare, dar cu siguranță în piețele locale. Gălbiorii pot fi destul de scumpi, dar cu siguranță merită fiecare bănuț. Ele sunt una dintre cele mai populare ciuperci proaspete printre bucătăriile de top!
Cum să gătesc gălbiorii ?
Datorită gustului lor delicat, vă recomand să serviți gălbiorii cât mai simplu posibil: sotați într-o tigaie cu puțin unt, usturoi și opțional puțină smântână ca garnitură, sau pe pâine prăjită. Condimentarea e bine să fie la fel de simplă: sare, piper negru și pătrunjel proaspăt.
Una dintre rețetele mele favorite, atunci când pot găsi gălbiori sălbatici, este aceasta – paste delicioase cu gălbiori!
Cum să curăț gălbiorii ?
Înainte de a găti gălbiorii, este important să-i curățați cu grijă. Adesea sunt puțin murdari, deoarece cresc aproape de sol. Eset ideal să îi puteți curășa fără să îi spălați, dar se ăntâmplă foarte rar să putem face asta, așa cî eu recomand să fie spălați într-o sită, sub jet de apă. Nu trebuie să stea în apă, ci doar să fie clătiți bine. Nu-i puneți sub apă, altfel se vor înmuia și își vor pierde aroma.
Gătitul gălbiorilor durează doar câteva minute (1-2 minute într-o tigaie sunt suficiente). De asemenea, dacă-i lăsați prea mult pe foc, își vor pierde aroma.
De ce ingrediente este nevoie pentru a găti paste cu gălbiori?
- Paste mari – Alegeți cu grijă paste de calitate pentru că sunt mai gustoase
- Gălbiori – Gălbiori proaspeți și fermim, aleși cu atenție.
- Usturoi – Pentru a adăuga o notă subtilă de arome.
- Unt – Pentru a intensifica bogăția gustului.
- Ulei de măsline – puțină savoare mediteraneeană.
- Apa în care au fiert pastele – Pentru a lega aromele și a crea un sos fin
- Parmezan ras- pentru că e incredibil de gustos
- Pătrunjel tocat mărunt – pentru prospețime și decor
Pot să fac o versiune vegetariană / vegană de paste cu gălbiori?
Da, desigur. Puteți înlocui untul cu o lingură de ulei de măsline și paste fără ou. Iar parmezanul se poate înlocui cu fulgi de drojdie inactivă.
Ce fel de paste să folosesc cu gălbiorii?
Recomand să utilizați orice paste vă plac. Mie mis e poare că în cazul ciupercilor se potrivesc foarte bine pastele late cum sunt tagliatellele sau aceste Pacheri pe care le-am folosit eu în această rețetă.
Puteți folosi atât paste uscate sau proaspete.
Încearcă și rețeta de Spaghete Carbonara – rețeta originală
Ingrediente:
- 250 g paste mari
- 200 g gălbiori
- 2 căței de usturoi
- 20 g unt
- 1 lingură ulei de măsline
- 30-50 ml apă în care au fiert pastele
- parmezan
- pătrunjel tocat mărunt
Mod de preparare paste cu gălbiori:
1️⃣ Am spălat gălbiorii și i-am scurs foarte bine de apă. Am pus pastele la fiert, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Dacă pastele sunt de calitate., la finalul timpului vor fi al dente.
2️⃣ Când pastele au fost aproape fierte, am început să pregătesc și gălbiorii. Într-o tigaie am încins untul și ulei de măsline, apoi am adăugat usturoiul (tăiat bucăți mari) , sare și gălbiorii. I-am prăjit 2 minute, amestecând ușor iar când au început să lase zeamă am adăugat și puțină apă în care au fiert pastele.
3️⃣Am adăugat piper și parmezan ras (cât vă lasă sufletul), apoi pastele. Le-am amestecat ușor și am mai adăugat parmezan și frunze proaspete de pătrunjel.
4️⃣Le-am servit imediat! Absolut delicioase!
Enjoy!