Rața la cuptor cu cartofi dulci, morcovi și portocale

Rața la cuptor cu cartofi dulci, morcovi și portocale

Rața gătită încet, la cuptor în oala de fontă este cea mai grozavă friptură pe care am făcut-o anul acesta. Am adăugat și cartofi dulci, morcovi și portocale care s-au copt perfect în grăsimea lăsată de rață. Trebuie să încercați neapărat! E foarte simplu de făcut.

M-ați întrebat de multe ori de ce gătesc atât de des în vase de fontă. Vasele de fontă sunt extrem de versatile și foarte rezistente. Pot fi folosite pe absolut orice plită sau în cuptor până la 260’C.

Am primit recent vasul cu capac pe care îl vedeți în aceste imagini. Este un vas de fontă emailat de la Crock-Pot și trebuie să vă spun că sunt foarte mulțumit de calitatea excepțională. Este antiaderentă și se curăță foarte ușor. Are un capac din același material. Fonta se încălzește uniform, iar înăuntru se creează atmosfera dintr-un cuptor. Iată câteva din avantajele pentru care vă recomand o astfel de oală:

Pentru supe și tocănițe:

Oalele de fontă sunt excelente pentru supe și tocănițe pentru că pereții groși sunt foarte buni conductori, se încălzesc bine și păstrează temperatura constantă mult timp. Sunt ideale pentru a fierbe încet și mult supe și tocănițe.

Pentru Fripturi:

În cuptor, oalele de fontă se încălzesc și transferă fripturii căldură uniform, din toate direcțiile. Abilitatea fontei de a păstra temperatura mult timp economisește energia care ar fi necesară dacă dorim să gătim lent, pentru perioade lungi de timp. Capacul se poate introduce și el în cuptor, creând abur în interior și prevenind astfel uscarea fripturilor.

Pentru prăjit:

Cele mai bune prăjeli se fac în astfel de oale de fontă. Ele încălzesc uleiul uniform și constant, fiind mai ușor ca temperatura uleiului să fie ținută sub control.

Pentru pâine:

Cea mai bună coajă de pâine se coace într-un vas de fontă cu capac. În primul rând, fonta groasă acționează la fel ca o piatră pentru copt pâine sau pizza, iar apoi, capacul ajută la menținerea aburului în interior, ceea ce crează o coajă subțire și crocantă.


Pentru că vasele de fontă nu au piese de plastic, ele pot fi transferate de pe plită, direct în cuptor, cu sau fără capac, ceea ce le face foarte utile.
Nu în ultimul rând, un vas de fontă bine întreținut este atât de rezistent încât va putea fi lăsat moștenire copiilor și nepoților. 🙂 În plus, sunt foarte frumoase și pot fi întotdeauna un cadou de care se va bucura oricine.

Dar, să revenim la rața noastră:

ingrediente rata cu portocale la cuptor

Ingrediente:
1 rață întreagă (aproximativ 2 kg)
2 cartofi mari dulci
2 morcovi mari
1 portocală
1-2 căpățâni de usturoi
ulei de măsline aromat cu portocale (opțional)
praf de usturoi
sare
piper

ingrediente rata la cuptor

Mod de preparare:

 1. Curățăm cartofii și morcovii și îi tăiem bucăți mari. Tăiem portocala felii și căpățâna de usturoi în jumătate.
 2. Ungem rața cu ulei de măsline aromat cu portocale și o asezonăm cu sare și piper, atât în exterior cât și în interior. O condimentăm cu usturoi praf.
rața in oala de fonta
 1. Așezăm rața în oala de fontă și aranjăm cartofii, morcovii și feliile de portocală în jurul ei. Adăugăm și usturoiul, apoi așezăm capacul.
 2. Dăm oala la cuptorul care nu trebuie preîncălzit. Este bine ca oala de fontă să se încălzească treptat, împreună cu cuptorul. Setăm temperatura la 160°C și lăsăm friptura la cuptor, cu capac pentru 2 ore.
rața la cuptor cu portocale
 1. După 2 ore carnea este deja moale și legumele sunt coapte. Vom îndepărta capacul și vom crește temperatura la 180°C pentru a obține o piele crocantă și aurie și legume caramelizate perfect. Mai lăsăm friptura la cuptor aproximativ 20-30 de minute până când rața devine aurie.

Poftă bună!

Rața cu portocale la grătar este și ea incredibil de delicioasă!

Rață la cuptor cu cartofi dulci, morcovi și portocale

Recipe by Cristian Borod
4.5 from 6 votes
Course: principalCuisine: InternaționalăDifficulty: ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

10

minutes
Timp gătire

2

hours 

30

minutes
Calorii

300

cal

Rața la cuptor cu portocale, cartofi dulci și morcovi, în oala de fontă

Cook Mode

Păstrează deschis ecranul device-ului tău

Ingrediente

 • 2 kg rață întreagă

 • 2 cartofi mari dulci

 • 2 morcovi mari

 • 1 portocală

 • 1 căpățână usturoi

 • ulei de măsline aromat cu portocale (opțional)

 • praf de usturoi

 • sare

 • piper

Mod de preparare

 • Curățăm cartofii și morcovii și îi tăiem bucăți mari. Tăiem portocala felii și căpățâna de usturoi în jumătate.
 • Ungem rața cu ulei de măsline aromat cu portocale și o asezonăm cu sare și piper, atât în exterior cât și în interior. O condimentăm cu usturoi praf.
 • Așezăm rața în oala de fontă și aranjăm cartofii, morcovii și feliile de portocală în jurul ei. Adăugăm și usturoiul, apoi așezăm capacul.
 • Dăm oala la cuptorul care nu trebuie preîncălzit. Este bine ca oala de fontă să se încălzească treptat, împreună cu cuptorul. Setăm temperatura la 160°C și lăsăm friptura la cuptor, cu capac pentru 2 ore.
 • După 2 ore carnea este deja moale și legumele sunt coapte. Vom îndepărta capacul și vom crește temperatura la 180°C pentru a obține o piele crocantă și aurie și legume caramelizate perfect. Mai lăsăm friptura la cuptor aproximativ 20-30 de minute până când rața devine aurie.

Rețeta video

Tips & Tricks

 • Vasele de fontă emailate se spală foarte ușor la mașina de spălat vase sau manual, cu apă caldă și detergent de vase.

Ai încercat această rețetă?

Tag @bucatarmaniac pe Instagram

Ți-a plăcut această rețetă?

Urmărește @bucatarmaniac on Pinterest

Ți-a plăcut această rețetă?

Follow us on Facebook

2 Comments

 1. Rata nu lasa multa grasime in oala ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*