Spaghetti Bolognese

bolognese7

Spaghetti alla Bolognese nu sunt doar niște paste, ci sunt îmbinarea perfectă a gusturilor și aromelor bucătăriei mediteraneene. Sunt sigur că și vouă vă plac pastele la fel de mult ca nouă, iar rețetele simple italiene sunt cele mai bune de savurat alături de cei dragi.

Sosul (ragu) alla Bolognese se prepară foarte ușor, dar cu răbdare, la foc mic. Apoi, când devine cremos, iar aromele care se ridică din oală sunt irezistibile, este momentul să ne apucăm de preparat spaghetele. Aici e momentul esențial și secretul perfecțiunii acestei rețete.

Cel mai important este ca pastele să fie de cea mai bună calitate și să le fierbem exact atât cât trebuie pentru a fi al dente. Adică exact atât cât scrie pe ambalaj.

Recent am descoperit pastele Antonio di Vaio.  Pentru că au în compoziție grâu dur, rămân ferme exact atât cât trebuie după fierbere, nu absorb apă în exces și își păstrează culoarea. Vi le recomand! Mie mi-au ieșit perfect.

Tagliatellele se potrivesc și ele de minune la acest sos, ba chiar italienii le preferă, deși spaghetele sunt printre cele mai populare în această combinație.

Ingrediente

  • 500 g carne tocată vită + porc
  • o ceapă mare
  • un morcov mic
  • ¼ țelină
  • 6 roșii decojite
  • 200 ml supă de pui , vită sau legume
  • sare, piper
  • frunze de busuioc pentru decor
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 300 g spagetti
  • parmezan

Cum se fac Spaghetti Bolognese

  1. Ceapa se taie mărunt, iar morcovul și țelina se dau pe răzătoarea mare. Se călesc la foc mic în puțin ulei de măsline, până când se înmoaie.
  2. Adăugăm carnea tocata, asezonăm cu sare și piper și amestecăm până când își schimbă culoarea. Se poate folosi cu succes doar carne de vită sau de vițel, ba chiar și carne de pasăre, dacă vă place mai mult.
  3. Apoi adăugăm supa și roșiile decojite și tăiate foarte mărunt. Amestecăm și lăsăm totul să fiarbă la foc foarte mic timp de 3 ore și jumătate, sub capac. Din când în când amestecăm. Supa se poate înlocui cu apă, dar gustul final va fi mai puțin bogat, însă la fel de delicios.
  4. Imediat ce sosul este gata, punem la fiert o oală mare cu apă (1 litru de apă pentru fiecare 100 g de paste) și puțină sare. Imediat ce apa începe să fiarbă, adăugăm spaghetele. Amestecăm puțin în așa fel încât apa să le acopere în întregime. Le fierbem exact 8 minute, apoi le strecurăm și le servim imediat cu sosul alla Bolognese.
  5. Obligatoriu, deasupra punem frunze de busuioc proaspăt și parmezan ras
  6. Sosul rămas se poate păstra la congelator pentru altă dată, când va trebui doar să îl încălziți și să fierbeți pastele.

Poftă bună!

bolognese1

bolognese2

bolognese3

bolognese6

bolognese4

 

4 Comments

  1. Trebuie testate pastele acestea!

  2. Lipseste vinul din reteta. In plus, in unele regiuni ale Italiei se pune si tocatutra de la anumiti carnati.

    • erata. tocatura. plus lapte la final.

    • Cristian Borod

      Asa cum spui și tu, depinde de regiune. Nu e obligatoriu vinul și nici laptele. Sau, în unele părți se pun ciuperci, pancetta , ficat sau alte organe. De asemenea inițial cele mai vechi rețete de ragu alla bolognese nu conțineau rosii.

Spune-ne parerea ta