Cum se marinează pieptul de pui pentru grătar- video

gratar2

Pieptul de pui poate fi moale, suculent și fraged dacă este gătit corect, nici prea mult nici prea puțin, și mai ales dacă îl marinăm în prealabil. Este valabil și dacă îl preparați la grătar și dacă îl preparați la tigaie sau la cuptor.

În rețeta video de mai jos v-am pregătit două variante de marinare și ambele respectă același principiu, adică conțin un ulei, un acid și condimente. După aceast model, puteți prepara propria variantă. După ce vedeți video, citiți toate detaliile de mai jos, pentru că am explicat de ce folosim fiecare element.

Uleiul

Uleiurile sunt folosite la marinare pentru că multe ierburi aromatice și condimente nu sunt solubile în apă, ci doar în ulei. unele uleiuri sunt ele însele condimente și le folosim pentru gustul lor (de msline, susan, nucă, dovleac etc) . Nu în ultimul rând, în special în cazul cărnii de pui, o carne fără grăsimi, va ajuta ca aceasta să nu se lipească de grătar.

Condimente

Pentru pieptul de pui, eu vă recomand un condiment, maxim două.  Puteți să folosiți atât ierburi aromatice proaspete cât și uscate. Se potrivesc: oregano, cimbru, rozmarin, busuioc, mentă, cimbrișor, ghimbir, ardei iute. Aveți însă grijă să nu puneți prea mult, pentru că riscați să nu mai simtiți apoi alte gusturi.

Acidul

Acidul adaugat în marinadă poate fi suc de fructe (lămâie, mere, ananas, portocală etc), oțet, oțet balsamic, vin, bere. Acidul va frăgezi carnea dar se adaugă cu moderațiune pentru că poate da un gust foarte puternic. Vom pune maxim 20 la sută.

Acum, pentru ca stiti formula, puteți să preparați propria marinadă. 

Ingredientele se amestecă cât se poate de bine (nu se vor omogeniza pentru că uleiul nu se va amesteca cu suc de lămâie de exemplu) și se toarnă peste carne. Carnea se acoperă cât mai bine cu amestecul obținut, apoi se păstrează la frigider, minim jumătate de oră, de preferat aproximativ 2-3 ore.

Timpul de marinare minim în funcție de marimea bucăților de carne:

bucăți mici pentru frigărui- minim 30 de minute
bucăți de mărime medie subtiri pt grătar- 1-2 h
piept de pui întreg cu sau fără os pentru friptură- 3 ore▲
Timpul maxim de marinare- 12 h, obligatoriu la frigider.
Pofta buna!

gratar1

2 Comments

  1. Grațiela Dobrilă

    Ce grătar folosiți?

    • Cristian Borod

      Tigaia- grill din video este o tigaie dublă de la Heinner. Dar rețeta e valabilă pentru orice grătar, inclusiv cel electric sau cel cu cărbuni.

Spune-ne parerea ta