Steak de vită la tigaie cu unt și piper – rețeta video

steak1

Cea mai bună variantă de a găti un steak de vită angus maturată de foarte bună calitate este cât mai simplu, la grătar sau la tigaie. Untul, uleiul de măsline, sarea și piperul  trebuie să fie și ele de cea mai bună calitate și vin doar să complimenteze aroma naturală a cărnii, de aceea nu trebuie nici ele adăugate în exces. O tigaie de fontă este obligatorie pentru a obține crusta crocantă perfectă. Am ales să gătesc acest steak medium-rare, dar voi il puteți tine mai puțin pe foc dacă vă place rare (în sânge). Să-l gătiți ceva mai mult nu e interzis, dar ar fi păcat.

Mai jos aveți câteva rânduri despre fiecare element în parte al acestei fripturi delicioase, plus rețeta explicată pas cu pas.

REȚETA VIDEO DE STEAK (T-BONE) MATURAT DE VITĂ ANGUS CU UNT ȘI PIPER LA TIGAIE, MEDIUM- RARE

Tigaia de fontă – este o tigaie din fontă emailată de la Heinner, de foarte bună calitate și la un preț decent, care îmi place foarte mult, iar materialul din care este făcută ajută ca temperatura să fie distribuită uniform pe toată suprafața ei.

T- Bone maturat de vită angus. Carne de vită de foarte bună calitate pe care v-o recomand în detrimentul celei pe care o găsiți în supermarketuri.

Uleiul de măsline– trebuie să fie de foarte bună calitate. Nu are voie să fie amar sau foarte acid.

Untul– unul proaspăt și de bună calitate  ar fi perfect.

Sarea grunjoasă– sare de mare sau obișnuită, neiodată.

Piperul– Pentru că este cel mai puternic gust din această rețetă, va trebui să fie unul foarte bun, aromat și nu foarte iute, pentru a nu eclipsa gustul natural al cărnii. Eu am descoperit unul extraordinar de bun, de gustos și parfumat, o aromă pe care nu credeam că o pot întâlni la un banal piper.

Ingrediente

  • 500 g T-bone maturat de vită angus
  • ulei de măsline
  • 20 g unt
  • sare grunjoasă și piper proaspăt măcinat

Cum se face T-bone de vită la tigaie cu unt și piper - rețeta video

  1. Carnea trebuie să fie adusă la temperatura camerei și tampnată cu un șervet de hârtie până când va fi perfect uscat.
  2. Adăugăm puțin ulei de măsline într-o tigaie de fontă și îl lăsăm să se încingă bine. Adăugăm bucata de carne și avem grijă ca pelicula de ulei să ajungă peste tot pe sub ea.
  3. După un minut, adăugăm untul și avem grijă ca și acesta să ajungă peste tot. Mai lăsăm 2 minute la foc iute, apoi întoarcem bucata de carne. Cu o lingură, o umezim din când în când, folosind untul din tigaie. În cam 2 minute ar trebui să obținem și pe această parte o crustă crocantă și aurie.
  4. Folosind un clește de bucătărie întoarcem carnea câteva secunde și pe părțile laterale, pentru a obține și acolo o crusta gustoasă. O luam de pe foc, o lăsăm câteva minute să se odihnească, apoi servim.

Atenție! În timp ce gătim, nu vom folosi furculița, pentru a nu pierde sucurile gustoase din carne, dacă o înțepăm.

Poftă bună!

steak2

One Comment

  1. Pingback: Tracy Glastrong

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*