Patru gustări rapide și sănătoase de încercat în această toamnă

salinate19reteta

Am primit zilele trecute spre degustare mai multe sortimente de carne crud-uscată din gama Salinate. Așa că, după cum vedeți în poze, mi-am luat în serios treaba de blogger și am făcut-o cum se cuvine, adăugând ingrediente care să pună în valoare gustul, aroma și textura preparatelor.

Trebuie să vă spun că de la început am fost uimit și plăcut surprins în special de ideea unică de a matura aceste cărnuri crud-uscate în celebra Salină Turda, fără nimic altceva decât sare și un minim de condimente pe care le veți simți subtil, fără să acopere aroma naturală a cărnii uscate.

Mă bucur că există astfel de idei și oameni care să le pună în practică și cred că acestea sunt produsele românești autentice pe care ar trebui să le promovăm și care s-ar putea regăsi cu siguranță printre ingredientele cu care s-ar mândri orice restaurant cu stele Michelin.

Dar să revenim la degustarea mea și să vă propun și vouă câteva idei pe care nu le veți regreta dacă le puneți în practică, și asta pentru că nu m-am putut opri la o singură rețetă:

  1. Fâșii de piept de pui condimentate foarte puțin cu chilli, se învelesc strâns cu felii de piept de porc crud-uscat. Se așează pe hârtie de copt și se dau 20 de minute la cuptor la 180°C sau până când bacon-ul devine crocant. Servim imediat, cu sos după preferință.
  2. Jumătăți de piersici rumenite foarte puțin pe grill, se umplu cu bucățele de brânză fetta și se așează pe un pat de salată verde. Se adaugă felii subțiri din sortimentul vostru preferat de Salinate, de exemplu ceafă, sau cotlet, se stropește totul cu miere și se ornează cu frunze de mentă. Savuros!
  3. Feliile de pepene și bucațele de mango se așează pe o farfurie pe care am așezat și Salinatele noastre preferate (de exemplu pulpa de porc). Adăugăm niște frunze de busuioc și gata. Încercați cu încredere!
  4. Un platou cu Salinate, brânzeturi și poate câteva smochine, alături de un vin roșu sec e perfect de savurat alături de cineva foarte drag. Va promit că n-o să regretați!

Așa cum vă spuneam mai sus, Salinatele sunt o gamă unică în România de specialități de porc crud-uscate maturate în mediul special din vechile galerii ale Salinei Turda din județul Cluj. Autenticitatea și valoarea Salinatelor sunt confirmate de obținerea atestatului de „produs tradițional românesc”, eliberat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru toată gama – primul produs din carne din județul Cluj cu această atestare. Le puteți cumpăra din rețeaua Mega Image din București și Cluj, la intrarea în Salina Turda (prin intermediul unui automat special amenajat) și în magazinele proprii ale CIA Aboliv din Turda, județul Cluj. Aș mai adăuga că le puteți cumpăra și de pe Emag, comercializate tot de Mega Image.

Încercați-le neapărat! Poftă bună!

salinate23reteta

salinate3reteta

salinate12reteta

salinate26reteta

One Comment

  1. Cred ca preferatul meu e numarul 2. Nu m-am gandit niciodata la combinatia de piersici cu branza feta si carne uscata. Si ideea de smochine cu branzeturi imi place, dar e mai greu sa gasesti smochine proaspete.

Spune-ne parerea ta