Pulpă de miel la grătar – rețeta video

pulpa de miel 1

O minunată metodă de a găti pulpa de miel este la grătar și asta vă voi arăta în rețeta video de mai jos, prima din seria „Grătar pentru Maniaci“, un proiect video foarte drag mie, pe care îl realizăm cu sprijinul Outdoorchef.

Vă invit în grădina mea să pregătim împreună cea mai delicioasă, suculentă și aromată pulpă de miel pe care am făcut-o  vreodată. Am ales o combinație de arome balcanice proaspete și foarte potrivite cu textura delicată a cărnii de miel. 

REȚETA VIDEO DE PULPĂ ÎNTREAGĂ DE MIEL LA GRĂTAR

Ingrediente

 • pulpă de miel (posterioară) aprox. 700 de g
 • 3-4 fire tarhon proaspăt
 • 3-4 fire mentă proaspătă
 • 2-3 fire cimbrișor
 • 2-3 căței de usturoi
 • 3 linguri ulei de măsline
 • jumătate de lămâie
 • sare, piper
 • 100 ml suc de cireșe sau cidru de mere
 • 1 pahar de apă sau vin
 • o mână de cipsuri de afumare  din lemn de cireș (opțional)

Cum se face pulpa de miel întreagă la grătar

 1. Preparăm o marinadă din ierburile aromate tocate mărunt, uleiul de măsline, zeama de la jumătate de lămâie, sare și piper. Ungem pulpa de miel cu această marinadă pe toată suprafața și o lăsăm la frigider, acoperită, pentru minim două – trei ore, sau cel mai indicat, peste noapte. Eu am ales o pulpă de miel posterioară pentru că e mai mare, dar voi puteți să alegeți orice pulpă doriți, de orice dimensiune. Cu cât e mai mare, cu atât se va prelungi durata de gătire.
 2. Am folosit aproximativ jumătate de kg de brichete de cărbuni Outdoorchef. Ele au o ardere lentă, menținând căldura constantă pe întreaga durată a preparării. Am pregătit jarul. Acesta este perfect atunci când brichetele / cărbunii sunt acoperiți cu un strat gri de cenușă. Am poziționat jarul doar într-o pare a grill-ului, pentru a putea găti carnea indirect.
 3. Am înmuiat pentru 30 de minute în apă o mână de chipsuri de afumare din lemn de cireș, apoi le-am așezat în puțină folie de aluminiu, în jar.
 4. Am așezat pulpa de miel marinată în partea fără jar a grill-ului și am turnat un pahar de apă în recipientul special. Pentru o aromă mai intensă apa poate fi înlocuită cu vin. Am înfipt în pulpa de miel, până la os, un termometru pentru carne.
 5. Am închis capacul grătarului. Chiar dacă termometrul grătarului arată în jur de 200 de grade (pentru că era poziționat undeva deasupra jarului), termometrul electronic este cel care ne spune temperatura exactă sub capac. Ea trebuie să fie undeva în jur de 160 °C, sub capacul grătarului și trebuie să o menținem constantă până la final. De aceea este indicat să deschideți capacul grătarului cât mai rar.
 6. După aproximativ 30 de minute, am deschis capacul și am hidratat pulpa de miel cu suc de cireșe. Se poate înlocui cu ce suc va place sau vi se pare potrivit. Puteți repeta această operațiune de 2-3 ori.
 7. Pulpa de miel este gata atunci când termometrul indică  temperatura din mijlocul cărnii  la 75 °C, chiar 80 °C dacă o vreți mai bine făcută.

Poftă bună!

pulpa de miel 2

Miel la gratar3

One Comment

 1. Arata extraordinar,poza e atat de expresiva si de clara ,ca imi vine sa mananc de pe laptop!Foarte bun gratarul de miel!Felicitari pentru ceea ce faci!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*