Vinurile din Lefkada

crama lefkada vin11

Am stat vara trecută două săptămâni în Lefkada, timp în care am gustat diverse vinuri autohtone. Insula și marea Ionică sunt de o frumusețe greu de descris. Nici măcar pozele nu pot ilustra perfect  realitatea. Atunci când aleg să îmi petrec vacanța undeva, îmi place să caut și să gust în primul rând mâncarea și băuturile produse local. Despre mâncare e mult de povestit și o vom face cu o următoare ocazie, când voi avea ceva mai mult timp.

Trec și peste „vinurile casei“ prezente la toate tavernele și servit în carafe, un vin ieftin și de calitate îndoielnică.

Dacă vă hotărâți așadar să vă petreceți vacanța în Lefkada, aveți în vedere și o vizită la una din cramele celebre ale insulei: Lefka`s Earth. O găsiți chiar pe dreapta  drumul principal  dintre Nidri spre Vasiliki, nu aveți cum să o ratați și n-o să vă pară rău.

Turul cramei  și degustarea vinurilor este gratuită. De asemenea se pot face și poze gratuit. 

Eu am intrat convins fiind că e doar unul din zecile de locuri cu povești special fabricate pentru turiști, dar am fost plăcut impresionat, nu atât de turul cramei sau povestea ghidului, cât de degustarea vinurilor care mi-au plăcut foarte mult.

Fac o  paranteză să vă spun că în timp ce vă scriu aceste rânduri, degust ultima sticlă din cele pe care le-am luat acasă.

Vardea și Verzami sunt două soiuri de struguri cultivate doar în Lefkada și cresc doar acolo, în condițiile de climă specifice. Strugurii sunt cultivați în sudul insulei în satele  Agios Petros, Sivros, Vassiliki, Kontarena și  Marantohori. Vinurile produse din acești struguri sunt premiate și bine cunoscute printre împătimiții licorii bahice.

Crama nu este deloc veche, ci a fost deschisă în anii 2000, deci nu veți auzi povești nemuritoare despre regi și zei care comandau cest vin în antichitate.

Pentru că am vizitat-o la începutul lui septembrie, am văzut și strugurii  aproape buni de cules. Câțiva zeci de butuci  sunt plantați chiar în curtea cramei, pentru ca vizitatorii să îi poată vedea. Turul continuă în cramă, și poți vedea toate etapele prin care trece vinul, de la cultivare și până în sticlă,  procedee de altfel foarte moderne (butoaie franțuzești, instalații moderne de inox etc) dar ghidul vă va explica și vă va arăta care sunt metodele vechi tradiționale. De asemenea în clădirea principală există și un mic muzeu cu prese vechi pentru struguri.

În final, gazda vă va oferi să degustați din toate vinurile  și vă va răspunde la orice întrebare despre ele.

Deși nu sunt fan vinuri dulci, le-am gustat și am fost plăcut surprins. Cele albe seci și rose-ul m-au cucerit însă total. Vinul roșu sec a fost și el excelent și vi-l recomand. Sunt vinuri deosebite și nu seamănă cu niciunul din vinurile românești pe care le cunoașteți.

Vinurile lefkadiene sunt ușoare, cu arome proaspete și fructate. Dar, cum gusturile nu se discută, iar dacă citiți acest articol probabil că aveți de gând să mergeți în Lefkada, vă sfătuiesc să vă răpiți o o oră și să vizitați această cramă.  Veți fi plăcut surprinși, vă promit!

Evident că puteți să cumpărați și vinuri de acolo, la 8-9 euro/sticlă și le veți primi frumos ambalate în cutii care vor asigura transportul lor în siguranță. Sigur, le veți găsi și în alte câteva magazine de profil de pe insulă, la prețuri ceva mai mari și fără cutie.

Notă: gazda/ghidul cramei vă va vorbi doar în  limba engleză, cu excepția cazului în care știți grecește.

crama lefkada vin12

crama lefkada vin1

crama lefkada vin2

crama lefkada vin3

crama lefkada vin4

crama lefkada vin5

crama lefkada vin6

crama lefkada vin7

crama lefkada vin8

crama lefkada vin9

crama lefkada vin10

2 Comments

  1. Fotografiile sunt fantastice! Ce bine stiu sa se promoveze! Decorul perfect de crama si de curat!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*