M-ați tot întrebat ce ustensile de bucătărie folosesc și care ar fi cele mai bune așa că m-am gândit să le luăm pe rând. Vedeam zilele trecute niște rețete video în care era folosită o pensulă cu păr natural și mi-am adus minte cum bunica mea, la țară folosea în acest scop un mănunchi de pene albe de gâscă.
Dar pentru că suntem în secolul XXI, m-am gândit să vă spun de ce prefer eu pensulele de silicon în defavoarea celor cu păr natural, în bucătărie. M-am gândit la toate astea în timp ce dădeam cu lac o planșetă de lemn (îna alte scopuri decât alimentare), iar peri din pensulă îmi tot rămâneau pe ea.
- În primul rând pensulelor cu păr natural, sau celor pentru vopsit garduri, le cade părul. Inevitabil acesta va ajunge în mâncare. Pensula cu peri de silicon va rămâne intactă.
- Pentru fixarea perilor naturali de folosește metal și adeziv. Pe lângă păr, veți avea în mâncare și particule fine de adeziv și , după caz, în funcție de calitatea pensulei, uneori particule de rugină. Ambele se dizolvă în lichidele în care veți înmuia pensula. Lemnul din care este făcut mânerul este și el lăcuit, cu un lac care se poate dizolva în unele lichide mai acide. Pensula de silicon este turnată, deci nu are nevoie de lipici sau metal, iar siliconul nu ruginește.
- Perii naturali fiind foarte subțiri și deși, absorb lichidele în care îi înmuiem (ou, unt, ulei, etc), iar apoi se vor spăla foarte dificil, niciodată foarte bine. De multe ori rămân colorați dacă îi înmuiem în lichide mai pigmentate (sos BBQ, etc). Datorită particulelor de mâncare rămase între peri, vor dezvolta cu certitudine colonii de bacterii, până la următoarea utilizare. Nici mirosul unei astfel de pensule utilizate de multe ori nu va fi unul prea plăcut. Perii pensulei de silicon sunt mai groși și mai depărtați unul de altul, spălându-se ușor și perfect sub jet de apă, materialul din care este fabricată nepermițînd lipirea particulelor de mâncare. De asemenea, pensulele de silicon sunt rezistente și nu se degradează la temperaturi înalte.
Eu unul prefer pensulele de silicon, tocmai din motivele enumerate mai sus. Nu sunt foarte scumpe și am câteva pe care le folosesc în scopuri diferite, unele la prăjituri, iar altele pentru carne și grătar. Prețurile încep de la 2-3 lei în supermarketuri sau magazinele de profil. Folosesc și pensulele cu păr natural, pentru că sunt ieftine, atunci când am de vopsit vreun gard.
Aștept întrebările voastre legate și de alte ustensile de bucătărie.
Absolut corect! Mai ales partea cu adezivul si parul in mancare. Am avut ceva timp o pensula cu fire din plastic, pe care oricum am studiat-o bine sa vad cuma fost construita. Acum folosesc numai pensule de silicon, fara dureri de cap.