Slănină fiartă cu usturoi și boia

slanina cu boia


O gustare românească de sezon  este slănina fiartă cu usturoi și boia, numită și slănină opărită. Se prepară foarte ușor, acasă și se păstrează în frigider. Se poate face din orice bucată de slănină, dar de preferat sunt acele bucăți care au și straturi de carne. 

Ingrediente

  • 500 g slănină
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de boia
  • sare
  • puțin cimbru (opțional)
  • 1 frunza de dafin
  • 10 boabe e piper

Cum se face slănina fiartă cu usturoi și boia

  1. Fierbem slănina în apă  cu puțină sare, frunza de dafin și boabele de piper pentru aproximativ 50 de minute, la foc mic. Când este fiartă, furculița trebuie să o pătrundă ușor. Timpul de fierbere poate să difere, în funcție de grosimea bucății de slănină și de cât de groase sunt straturile de carne.
  2. Între timp pregătim usturoiul pe care îl dăm prin răzătoarea mică.
  3. Când slănina este fiartă, o scurgem bine de apă și o frecăm cu usturoiul ras pe toată suprafața. Eu am pus și foarte puțin cimbru, dar este opțional. Apoi o acoperim cu pudră de boia. Este foarte important ca boiaua să fie de foarte bună calitate. Se poate folosi atât boia dulce cât și iute, sau un amestec între cele două, după gustul vostru.
  4. După ce slănina se răcește, se păstrează la frigider și se consumă în următoarele zile.

Poftă bună!

slanina cu boia2

3 Comments

  1. Eu o fierb in zeama de varza murata, taie putin din gustul de {gras}

  2. Da, si eu o fierb in zeama de varza sau bors. Folosesc partea de burta mai impanata care nu are prea multa grasime

  3. In zeama de varza o fierb si eu. Si ingredientele de mai sus le pisez in mojar si apoi ung bucata de slanina si o impachetez in folie de plastic asa calda. Dupa ce se raceste scot folia. E o minune.

Spune-ne parerea ta