Dulceață de ardei iuți

dulceata de ardei iuti1

Cele mai bune dulcețuri, zacuște și alte asemenea se fac la foc foarte mic. Iar dulceața asta delicioasă de ardei nu face excepție. Însă una din marile defecte ale dulcețurilor este că trebuie să le păzești si să amesteci în ele destul de des, mai ales spre final. De aceea am ales să o fac la slowcooker. Practic s-a făcut singură. Dacă nu ar fi mirosit a dulceață de ardei în casă, aș fi uitat că fierbe în bucătărie. Dacă însă optați pentru aragaz, trebuie să o păziți, să amestecați des și să adăugați zahărul doar spre final.

Acum iuțeala dulceții depinde și de cum amestecați soiurile de ardei și cât de iuți sunt ei. Puteți să o faceți în întregime din ardei iuți, sau puteți combina cu ardei dulci. Eu am avut niște ardei roșii foarte iuți, așa că i-am amestecat cu ardei kapia și a ieșit o dulceață moderat de iute.

Dacă vă întrebați la ce folosește dulceața de ardei iuți, gândiți-vă doar la fripturi, la sandwich-uri, sau aperitive.

Ingrediente

 • 2,5 kg ardei kapia
 • 0,5 kg ardei iuți roșii
 • 2 mere
 • 600 g zahăr
 • 200 ml oțet de mere
 • 2 lingurițe sare

Cum se face dulceața de ardei iuți

 1. Așa cum spuneam în descriere, combinația de ardei vă aparține. Dacă doriți însă o culoare frumoasă, încercați să aveți ardei de aceeași culoare. Alegeți ardei sănătoși și spălați-i bine.
  Atenție! adaptați cantitățile la dimensiunea slowcookerului vostru. Al meu are putin peste 5 litri.
 2. Curățați ardeii de codițe și sâmburi. Opțional, la ardeii iuți se pot păstra și sâmburii. Eu am păstrat doar o parte din ei dar s-au cam pierdut în amestec pentru că nu au fost foarte mulți.
 3. Spălați merele și îndepărtați codițele și cotorul, dar păstrați coaja. Rolul merelor este de a lega dulceața cu pectina pe care o conțin. Gustul lor nu se va simți, în final.
 4. Mixați ardeii și merele cu robotul de bucătărie sau blenderul. Amestecați totul cu zahărul, sarea și oțetul și puneți la fiert în slowcooker, timp de 10 ore, pe treapta a II-a. În ultimele 5 ore, îndepărtați capacul și lăsați dulceața să scadă.
 5. Dacă optați pentru aragaz, lăsați zahărul afară și puneți amestecul  într-o oală cu fundul dublu, pe foc cât mai mic posibil. Veți adăuga zahărul doar spre final, când deja dulceața a scăzut suficient și a devenit consistentă . Din acel moment, dacă o fierbeți pe aragaz, trebuie să amestecați des, ca să nu se ardă încă aproximativ o oră.
 6. Când dulceața este gata, o punem în borcane curate și o închidem ermetic. Borcanele se pot steriliza. Am scris aici totul despre sterilizarea borcanelor.
 7. Odată deschis, borcanul cu dulceață de ardei iuți  se păstrează în frigider.

Poftă bună!

dulceata de ardei iuti2

dulceata de ardei iuti3

dulceata de ardei iuti4

dulceata de ardei iuti5

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*