Castraveți murați cu sare

castraveti2

De obicei murăturile sunt dulci acrișoare, iar cele din comerț nu fac excepție. Aceasta este o rețetă de castraveți murați doar cu sare, care nouă ne place cel mai mult. Castraveții vor fi crocanți, acri și sărați, spre deosebire de cei murați cu oțet și zahăr care sunt  acri și dulci. Rețeta este extrem de simplă și nu necesită vaste cunoștințe de bucătărie. E foarte simplu să adaptați voi cantitățile la mărimea borcanelor voastre, după rețeta de mai jos:

Ingrediente

  • castraveți
  • mărar uscat cu tot cu flori
  • hrean
  • frunze de viță de vie  sau de vișin
  • boabe de piper
  • boabe de muștar
  • sare neiodată

Cum se fac castraveții murați cu sare

  1. La fiecare litru de apă vom adăuga câte o lingură rasă de sare neiodată ( sau 20 de grame), o linguriță de boabe de muștar și o linguriță de boabe de piper. Amestecăm până când sarea se dizolvă.
  2. Castraveții trebuie să fie fermi și sănătoși. Trebuie spălați bine și îndesați în borcane, alături de mărar (uscat sau proaspăt, cu tot cu tulpină și flori) și câte una sau două bucăți de hrean. Adăugăm și una-două frunze de vișin sau de viță de vie (opțional).
  3. Turnăm saramura preparată mai sus peste castraveți și închidem borcanul.
  4. Lăsăm la murat 2-3 saptămâni (acrirea se va produce și în funcție de temperatura înconjurătoare)
  5. Borcanele deschise se păstrează la răcoare.
  6. Din cauza conținutului mare de sare, murăturile astfel preparate nu vor îngheța, nici dacă sunt păstrate într-o cămară neîncălzită.

Poftă bună!

castraveti1

castraveti3

8 Comments

  1. Cautam de mult o reteta de castraveti “fermentati” nu murati in otet, care sa si functioneze.
    Sper sa-mi reuseasca si mie.
    Apropo: apa este fiarta sau nu ? (racita, calduta sau fierbinte?)

  2. Merci frumos

  3. Excelenta reteta! Tocmai am deschis primul borcan de castraveți murați astfel. Au ramas tari și crocanți, sunt foarte gustosi! Mai pun încă o tura în toamna asta, ca presimt ca se vor termina repede 🙂

  4. Bună ziua,
    Castraveții murați în acest mod se pot păstra într-o debara dintr-un apartament? Sau trebuie ținuți neapărat la frigider?

  5. Adriana Marinescu

    Eu pun castravetii in borcane de 800 gr. Folosesc aceleasi ingrediente + 1-2 catei de usturoi la fiecare borcan.

  6. Ma mir ca nu zici nimic de vinturare. Oricum borcanele vor trebui desfacute si completat cu saramura. Avind in vedere data la care se pun castravetii, luata din comentarii, nicicum nu se vor mura in 2,3 satamini. Eventual 4,6 poate

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*