Giouvetsi

giouvetsi5

Încă sunt sub influența concediului din vara asta, vacanță în care am fost să gust și să descopăr noi bunătăți grecești. Una din ele este Giouvetsi, o tocană foarte gustoasa din carne de vită (se poate face și din carne de miel sau pui), cu un delicios sos de roșii, servită cu paste tip orzo.

Giouvetsi se fierbe muuuult, pană când carnea cade de pe os, la foc foarte mic. Vă puteți imagina cât de moale și gustoasă devine carnea și cât de delicios este sosul.

Eu am gătit tocana la slow cooker, dar la fel de bine se poate găti și la cuptor sau chiar pe aragaz, la temperatură mica și sub supraveghere, într-o oală cu pereți și fund gros, de fontă, sau ceramică.

Ingrediente

  • 1 kg carne de vită tânără cu os sau fără (sau vițel)
  • 3 roșii mari
  • 1 lingură pastă de roșii
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 3 cepe mari
  • 2-3 căței de usturoi
  • jumătate de pahar de vin roșu sec de bună calitate
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 morcovi (opțional)
  • un vârf de cuțit allspice
  • un vârf de cuțit nucșoară rasă
  • 10 boabe de ienibahar
  • sare și piper după gust
  • 1 frunză de dafin
  • 250 g orzo (paste în formă de orez)

Cum se face Giouvetsi

  1. Am tăiat ceapa bucăți mari, iar morcovii curățați, rondele, iar cățeii de usturoi zdrobiți. Ardeii i-am tăiat cubulețe și roșiile decojite la fel.
  2. Am stropit oala cu lei de măsline și am așezat înăuntru legumele și carnea în straturi. carnea a rămas în bucăți mari, așa cum am cumpărat-o, cu tot cu os. Osul îi va da gust și mai bun, dar nu e obligatoriu să-l puneți.
  3. Am condimentat cu sare, piper, boabe de ienibahar, frunza de dafin și allspice, în așa fel încât să ajungă peste tot.
  4. Deasupra am pus roșiile și am mai stropit cu puțin ulei de măsline extravirgin.
  5. Am turnat și vinul. dacă faceți tocana în cuptor, musai să aibă capac sau acoperiți tava cu folie de aluminiu și  mai adăugați și jumătate de pahar de apă.
  6. Am pus totul la slow cooker la modul „low“ timp de 12 ore. Dacă o faceți la cuptor, trebuie să o faceți la cea mai mică temperatură…de preferat un 130-140 de grade Celsius, iar dacă aveți cuptor care nu afișează temperaturile, dați la focul cel mai mic și puneți și o tavă goală dedesubt. Pentru cuptor, recomandarea este să verificați din oră în oră și să mai adăugați lichid dacă e nevoie. În acest caz poate dura minim 4 ore, dar cel mai bine e să gustați carnea și să decideți u când e suficient de moale.
  7. Tocana se poate fierbe și pe aragaz, la foc foarte mic, dar adăugați mai multă apă (încă 1 pahar). Și aici folosiți capac, verificați  constant și mai adăugați apă dacă este nevoie. (În toate cazurile în loc de apă se poate folosi supă de legume, pui sau vită)
  8. În rețeta originală, orzo se adaugă direct în tocană, dar eu l-am fiert separat. Voi faceți exact cum doriți, dar încercați să respectați timpul de fierbere de pe ambalaj.  Se servesc împreună, iar deasupra se poate presăra puțină feta.

Pentru o mâncare delicioasă, trebuie să folosiți și la gătit vinuri de cea mai bună calitate.  În această rețetă se potrivește perfect Floare de Lună Fetească Neagră.

Poftă bună!
giouvetsi4

giouvetsi1

giouvetsi2

giouvetsi3

grecia lefkada

3 Comments

  1. Arata foarte bine,felicitari!

  2. Deilicios, toamna aduce surprize nebanuite in bucatarie. De abia astept sa incerc aceasta reteta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*