Salata de sfeclă roșie cu iaurt în stil grecesc- Pantzarosalata

salata de sfecla rosie cu iaurt2

Tzatziki nu este singura bunătate grecească pe care o putem gusta atât în vacanțe cât și la noi în bucătărie. Un alt soi de salată deosebit de gustoasă, foarte des servită pe țărmul Mediteranei este  și Pantzarosalata, o salată de sfeclă roșie coaptă sau fiartă, cu iaurt ulei de măsline și usturoi. Și această rețetă vine în multe variante, unele doar cu ulei de măsline și zeamă de lămâie, altele cu iaurt, unele cu bucățele de sfeclă, altele sub formă de piure.

Eu vă spun doar că este un alt mod delicios de a pregăti sfecla roșie. Se servește alături de preparate din pește sau ca și aperitiv.

Ingrediente

  • 500 g sfeclă roșie
  • 250 g iaurt grecesc
  • 3-4 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 3 căței de usturoi
  • o linguriță de fulgi de migdale
  • puțină zeamă de lămâie
  • sare și piper după gust
  • opțional frunze de pătrunjel tocate
  • un vârf de linguriță de chimen măcinat

Cum se face Salata de sfeclă roșie cu iaurt în stil grecesc- Pantzarosalata

  1. Eu am copt sfecla în jar, dar se poate fierbe sau coace în cuptor. Am învelit-o în folie de aluminiu și am lăsat-o în jar, aproximativ 30 de minute. Cel mai bine e să verificați cu o furculiță. Dacă e moale când o înțepați, înseamnă că e gata.
  2. Am lăsat sfecla să se răcească, apoi am curățat-o de coajă și am tăiat-o cubulețe. Am stropit-o cu puțină zeamă de lămâie și ulei de măsline, apoi am condimentat-o sare, piper și chimen măcinat. Am adăugat și usturoiul zdrobit. Am amestecat ușor totul.
  3. Am adăugat și iurtul și am amestecat ușor până când s-a încorporat toată salata. Am presărat deasupra fulgi de migdale (pentru că doar migdale am avut). Migdalele se pot înlocui cu nucă tăiată mărunt sau fistic.
  4. Opțional se poate adăuga și pătrunjel tăiat mărunt. Eu am preferat fără.

Poftă bună!

sfecla coapta3

salata de sfecla rosie cu iaurt1

Spune-ne parerea ta