Zmeura este unul din cele mai pretioase fructe ale verii. Sau poate, doar mie mi se pare, pentru ca imi place atat de mult. Mi-am adus aminte de siropul de zmeura pe care il faceau bunicii mei, de gustul vacantelor de vara, si nu am stat mult pe ganduri, cand am vazut piata plina de zmeura.
Ingrediente
- 1 kg zmeura
- 1 litru de apa
- 1 kg zahar
- 1 varf de cutit conservant
- zeama de la 1 lamaie
Cum se face siropul de zmeura
- Zdrobim zmeura cu ajutorul unei furculite, apoi adaugam apa si zaharul.
- Punem la fiert, la foc mic pentru aproximativ 1 ora.
- Dupa ce a fiert bine, si siropul incepe sa scada, il strecuram si il mai fierbem inca aproximativ 30 de minute.
- In tot acest timp, indepartam spuma care se formeaza cu ajutorul unei spumiere. Repetam pana cand siropul nu mai face spuma.
- Adaugam conservantul si lasam sa mai fiarba cateva minute
- Punem siropul in sticle si il inchidem ermetic.
- Pastram in camara, la racoare si intuneric.
- Din sirop preparam suc, adaugand apa plata sau carbogazoasa, si gheata dupa gust.
Pofta buna!
