Dulceata de dude si capsuni

dulceata1

Avem un dud mic in gradina care pana acum a facut doar frunze. Dara anul  acesta si-a facut de cap si s-a umplut cu o gramada de fructe mici si dulci. Ce sa faci cu ele? Ca doar nu puteam sa le lasam acolo, sa se strice, chiar pe toate.

Am cules o foarte mica parte din ele, cam un kilogram… si pentru ca dudele nu sunt extrem de aromate, le-am combinat cu jumatate de kilogram de capsuni pe care le aveam deja in frigider. A iesit o bunatate de gem parfumat…vreo 5 borcanase de 200 ml, din care mai am 3.

Pentru ca dudul inca e plin de fructe si pentru ca inca nu toate s-au copt, voi mai avea timp sa ma gandesc si la alte combinatii. Voi ce idei aveti?

Ingrediente

  • 1 kg dude coapte
  • 1/2 kg capsuni
  • 300 g zahar

Cum se face

  1. Dudele se spala si daca vreti se pot curata de codite, dar daca ma intrebati pe mine, nu e nevoie. Codita aceea e atat de moale si nu are niciun gust,  incat nu se va simti deloc dupa fierbere.
  2. Capsunile se spala si ele si li se indeparteaza coditele.
  3. Punem fructele la fiert impreuna intr-o oala incapatoare, antiaderenta, cu pereti grosi sau cu fund dublu, la foc foarte mic. Se poate pune peste flacara aragazului o tabla din aceea menita sa domoleasca puterea flacarilor. Este chiar indicat.
  4. Lasati fructele sa fiarba aproximativ 2 ore la foc mic, amestecand din cand in cand, sau pana cand siropul incepe scade si dulceata se ingroasa putin. Dudele si capsunile sunt foarte zemoase.
  5. Adaugam zaharul si mai fierbem inca o ora, la acelasi foc mic, amestecand mai des.
    Atentie! Odata ce ati pus zaharul, trebuie sa amestecati mult mai des, altfel riscati ca dulceata sa se arda si sa se prinda de fundul oalei. Folositi o lingura de lemn. 
  6. In acest timp gustati dulceata, si daca mai este nevoie, puteti sa mai adaugati zahar dupa gust. Nu este nevoie de conservant.
  7. Cand dulceata este gata, puneti-o in borcane curate si uscate si inchideti-le ermetic. Daca doriti le puteti steriliza. Am scris aici despre cum se face acest lucru. Se pastreaza in camara, iar odata deschise, borcanele se pastreaza in frigider

Pofta buna!

dulceata3

dulceata2

dulceata4

2 Comments

  1. Wooow! Ce deliciu rar! Nu gasesti asa usor dude. Nu vinzi? Fiica-mii ii plac la nebunie dudele! 🙂

    • Cristian Borod

      Serios? In partea noastra de tara sunt pe toate drumurile. In perioada asta trotuarele sunt negre de dudele cazute. Ti-as trimite cu drag dar mi-e teama ca nu rezista la o plimbare cu curierul …sunt foarte moi.

Spune-ne parerea ta