Plescavita

plescavita2

Sau in original Pljeskavica, dupa denumirea sarbeasca. Plescavita este un soi de hamburger sarbesc, devenit foarte popular in toata Europa. Exista mai multe variante, unele cu smantana (de fapt cu caimac sau kajmac), altele servite cu un sos din ardei si vinete, altele foarte picante , iar altele umplute cu cascaval. Chifteaua poate sa fie din carne de vita amestecata cu porc (mai multa vita decat porc), din carne de oaie sau miel sau din amestec de carne de vita cu afumatura de porc. Toate se servesc cu ceapa, chifla, sau pita, iar fast food-ul modern a adaugat si maioneza, cartofi prajiti, ketchup sau mustar. Se mnai pot adauga salata de varza , salata verde sau rosii.

Alegeti voi varinata pe care vreti sa o preparati. Eu am incercat o varianta mai personala, cu ce am avut proaspat prin gradina adica ceapa verde, ridichi, salata verde si marar.

 

Ingrediente

  • 500 g amestec vita+oaie (mai multa vita, cam 80-90%)
  • 1 ceapa
  • putina nucsoara
  • sare si piper dupa gust
  • putin ulei de masline

Ingrediente pentru sos si garnitura

  • 200 ml smantana
  • putin ulei de masline
  • 1 catel de usturoi
  • sare, piper
  • marar tocat
  • salata verde,
  • ridichi,
  • ceapa verde

Cum se face Plescavita

  1. Carnea tocata fin (de preferat acasa) se amesteca cu ceapa tocata si se condimenteaza. Se framanta energic pana cand se leaga si obtinem o pasta consistenta.
  2. O lasam la frigider pentru cel putin 30 de minute, apoi modelam chiftele plate pe care le stropim cu putin ulei de masline  si pe care le prajim pe gratar,  deasupra jarului incins  4 minute pe o parte si 3 minute pe cealalta. Folositi o spatula pentru a intoarce chiftelele, ca sa nu le rupeti. Daca gratarul este bine incins nu se vor lipi.
  3. Intre timp, pregatiti un sos rapid din smantana, usturoi zdrobit sau dat prin razatoarea mica, sare, piper, ulei de masline si marar tocat marunt.
  4. 4Serviti plescavita in chifla stropita cu ulei de masline, si eventual incalzita putin pe gratar, cu sos, salata verde praspata, ridichi si ceapa.

 Pofta buna!

plescavita1

plescavita3

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*